Et grønt afbræk i Bulgarien

I den lille bulgarske havneby Balchik får charter-gæster en grøn pause i byens blomster-bugnende botaniske have

Den botaniske have i Balchik er stor og imponerende og et godt udflugtsmål på ferien. Foto: Mette Damsgaard Christensen
Den botaniske have i Balchik er stor og imponerende og et godt udflugtsmål på ferien. Foto: Mette Damsgaard Christensen

En gartner pusler ved en fontæne i den botaniske have i byen Balchik ved Bulgariens Sortehavskyst. Han samler affald fra afblomstrede planter midt i havens blomsterbede, mens rislende vand sætter et møllehjul i bevægelse lidt længere nede ad havestien.

Engang boede der en dronning i det palads, som ligger i forlængelse af den botaniske have. Paladset blev kaldt for Quiet Nest Palace – og det er ikke mærkeligt, for stedet på skrænten emmer af ro.

Dronningen var den rumænske Maria, der spottede haven fra søsiden og forelskede sig hovedkulds i stedet.

Den rumænske dronning Maria udså sig det idylliske sted på skrænten i Balchik. Foto: Mette Damsgaard Christensen
Den rumænske dronning Maria udså sig det idylliske sted på skrænten i Balchik. Foto: Mette Damsgaard Christensen
 

Et farverigt miskmask
Når du træder inden for i haven, er det tydeligt, at dronningen havde venner i hele verden, haven er nemlig et stilfuldt miskmask af det hele. Et sted står snorlige og skarpskårne træer omkring et aflangt vandbad med inspiration fra det asiatiske. Et andet sted troner store lerkrukker i brændte, brune farver fra Marokko.

Mest overvældende er havens kæmpe blomsterbed, hvor blomsterhoveder stritter mod himlen i et sammensurium af farver. Blomsterne står altid i flor, fordi havens mange gartnere udskifter dem efter årstiden.

Den botaniske have er et beroligende, grønt afbræk fra strand- og storbyliv. Foto: Mette Damsgaard Christensen
Den botaniske have er et beroligende, grønt afbræk fra strand- og storbyliv. Foto: Mette Damsgaard Christensen
 

Bevæger du dig videre i haven, passerer du både et fint udsigtspunkt over det blå Sortehav og en lille butik med vin lavet på bulgarske druer og efter rumænsk opskrift i dronning Marias ånd.

Og endelig er der rosenhaven med en stenpavillon, som huser fester om sommeren. I dag spiller en lokal mand på xylofon, og de luftige toner blander sig med lyden fra havet.

I den botaniske have kan du smage bulgarsk vin, lavet efter rumænsk opskrift. Foto: Mette Damsgaard Christensen
I den botaniske have kan du smage bulgarsk vin, lavet efter rumænsk opskrift. Foto: Mette Damsgaard Christensen
 

På tur i Varna
Du oplever stemningsskiftet markant, når du bevæger dig fra dronningens rolige have til det nærliggende Varna, der er Bulgariens tredjestørste by. I bymidten gasser bilerne op, knallertkørere drøner forbi og busser, der ligner levn fra tiden som Østblok-land, fragter bulgarere omkring.

Byens shoppingliv var engang rigere, fortæller den lokale guide. Men store shoppingcentre har fået mange butikker til at flytte varerne væk fra byens gader. Har man lyst til at shoppe, bør man derfor tage til et af shoppingcentrene.

Varna er dog stadig et udmærket udflugtsmål, hvis du gerne vil se by og have et afbræk fra strand-daseriet.

Den lokale park har både amfiteater og planetarium, og om sommeren i juni eller juli spillere musikere op til den årlige musikfestival.

Har du brug for en pause fra den bulgarske varme, er parken perfekt til afslapning med en kold is – som du får til ingen penge.

Fra parkens grønne frirum er det værd at tage videre mod byens store katedral.

Katedralens grundsten blev lagt i 1880, og omgivelserne må uden tvivl have ændret sig fra byggeperioden og til i dag. For dyttende biler med ivrige bulgarer, der gerne vil frem i trafikken, drøner i dag forbi kirken, og blomstersælgere står langs stien til kirken i håbet om at sælge buketter til handlende.

Men i den store katedral, rammer freden dig i det sekund, du træder indenfor. Her tænder troende stearinlys og beder en bøn, mens præsterne i hverdagene messer klokken 8.30 og 17.00. Kigger du op, er synet af hvælvinger oplyst af et dovent sollys betagende.

Billige Bulgarien
Bulgarien er – med sine bugnende blomsterbede og betagende katedraler – dog mest af alt en charterdestination, hvor stranden formentlig er den største grund til at købe en flybillet.

Eksempelvis er nabobyen til Balchik, Albena, en ren og skær turistby, der ikke huser lokalbefolkning, og som udelukkende består af hoteller.

Men Bulgarien er dét værd. Priserne er den håndgribelig grund til at bestille billet med Varna Lufthavn som endedestination. Eksempelvis kan du nyde en ret med frisk fisk og grillede grøntsager for bare 60 kr., mens du for 80 kr. kan nyde bulgarsk vin til maden.

 

Ekstra Bladet var inviteret af Spies.

0 kommentarer
Vis kommentarer