Fan af Game of Thrones? Tag på ferie i seriens kulisser

Kroatiens smukke Adriaterhavskyst lokker med et dejligt klima, spændende kultur – og lave priser. Ekstra Bladet har besøgt øerne Trogir og Ciovo

Langs havnen i den gamle bydel i Trogir, hvor luksusyachts ligger side om side, findes der boder med souvenirs og streetfood. (Foto: Stine Bøgh)
Langs havnen i den gamle bydel i Trogir, hvor luksusyachts ligger side om side, findes der boder med souvenirs og streetfood. (Foto: Stine Bøgh)

Trogirs historie går 2000 år tilbage. Øen, der ligger 25 km nord for den store havneby Split, er en af de få kulturhistoriske perler i Kroatien, der ikke blev sønderskudt i den jugoslaviske borgerkrig i begyndelsen af 1990'erne.

Siden 1997 har øens historiske bymidte stået på Unescos verdenskulturarv-liste. Øen, som ikke er meget større end et par fodboldbaner, ligger mellem det kroatiske fastland og den lidt større ferieø Ciovo.

Trogir har en høj koncentration af kirker og tårne, der blev bygget under indflydelse af græske og romerske byggeskikke. Derfor er det ikke tilfældigt, at folkene bag hitserien 'Game of Thrones' valgte øen som kulisse.

Sol og strand
Efter et skud kulturhistorie i den gamle bydel kan man krydse en lille bro til øen iovo, en populær ferieø, hvor der er rig mulighed for at få stillet sin trang til strand, sol og vand.

Øen er lang, smal og stejl, hvilket betyder, at de mange ferielejligheder, der findes her, næsten alle har havudsigt. Der findes et bredt udvalg af indkvarteringsmuligheder, både private lejligheder, hostels, vandrerhjem og campingpladser.

Den gamle, charmerende havn i Antalyas gamle bydel Kaleici. Bydelen ligger beskyttet bag den romerske bymur. (Foto: Polfoto) Udland Charter-paradis: Derfor er Antalya så populær  

Cirka en kilometer fra Trogirs bymidte ligger iovos store, familievenlige strand Okrug Gornji. Her kan man sagtens få hele dage til at gå med at bade, cykle på vandcykler, snorkle, kigge på farverige fisk og spise billige is og måltider på en af de mange strandcaféer. Her er det muligt at spise sin mad med tæerne dyppet i Adriaterhavet.

Fra Ciovo eller Trogir er der rig mulighed for at komme rundt og opleve andre steder.

Pulserende storby
Fra havnepromenaden i Trogir sejler der både til mere afsidesliggende øer, forskellige bådfirmaer tilbyder dagsture, hvor alt er inkluderet, og der er afgang fra strandpromenaden i Trogir.

Det er også muligt at tage en båd til Split og opleve en af Kroatiens pulserende storbyer. En færgebillet til Split koster ca. 70 kr. t/r for voksne og tager en time hver vej.

Hvis du bare trænger til en smuttur med båd for at blive kølet af i sommervarmen, kan du hoppe på en båd-bus, som sejler i rutefart mellem de små byer langs kysten. Det er billigt og en hyggelig oplevelse for hele familien.
 

Det skal du se

For enden af strandpromenaden ligger tårnet fra den gamle fæstning og bymuren, her kan man – mod betaling – komme op og nyde udsigten over Trogir og Čiovo. (Foto: Polfoto)
For enden af strandpromenaden ligger tårnet fra den gamle fæstning og bymuren, her kan man – mod betaling – komme op og nyde udsigten over Trogir og Čiovo. (Foto: Polfoto)

Den gamle bydel
Det er nemt at fare vild i de smalle gader og stræder i Trogirs gamle bydel. Gå på opdagelse i stræderne, og nyd en kop kaffe på en af de små pladser, der ligger gemt her.

Der er et væld af isbutikker, hvor børnene kan vælge eksotiske og farverige is til små penge. Byen er totalfredet, så det er forbudt at hænge reklamer og lysskilte op – og det pynter.

Når du først har fået scannet din taske og været igennem sikkerhedskontrollen, kan du nyde udsigten til Grædemuren med toppen af Klippemoskéen bagved. (Foto: Pernille Obelitz) Udland Oplev hellig historie og syndigt natteliv i Israel  

Strandpromenaden
Langs havnen i den gamle bydel, hvor luksusyachts ligger side om side, findes der boder med souvenirs og streetfood. Er du sulten, findes der også et bredt udvalg af caféer og restauranter med overkommelige priser.

For enden af strandpromenaden ligger tårnet fra den gamle fæstning og bymuren, her kan man – mod betaling – komme op og nyde udsigten over Trogir og Ciovo.

Om aftenen er der optrædener af gadeartister og liv og glade dage. Et fint sted at slutte en lang dag på stranden.

Okrug Gornji er en stor familiestrand med et væld af aktiviteter. Her er alt hvad hjertet begærer. (Foto: Stine Bøgh)
Okrug Gornji er en stor familiestrand med et væld af aktiviteter. Her er alt hvad hjertet begærer. (Foto: Stine Bøgh)

Markedspladsen
Lige ved broen fra fastlandet til Trogir findes byens markedsplads. Her køber lokale deres mad, og turister kan købe souvenirs og kroatiske specialiteter. Mangler man badetøj, badedyr, sandaler osv., købes det også (billigst) her.

Okrug Gornji
Stor familiestrand med et væld af aktiviteter. Her er alt, hvad hjertet begærer, i vandsportsaktiviteter – oppustelige vandrutsjebaner og forhindringsbaner, vandscootere, vandcykler etc. Det kan ikke betale sig at tage madpakke med, du kan købe mad og drikke til billige penge i strandcaféerne og nyde det i liggestole, der også kan lejes på stedet.
 

Her skal du spise

Med sin placering på Kroatiens Adriaterhavskyst er fisk og skaldyr naturligvis i centrum på restauranternes menukort. (Foto: Stine Bøgh)
Med sin placering på Kroatiens Adriaterhavskyst er fisk og skaldyr naturligvis i centrum på restauranternes menukort. (Foto: Stine Bøgh)

Generelt er maden fin uden at være prangende. Der er masser af lækker, friskfangede, grillede fisk og skaldyr, og det skal du bare prøve. Påvirkningen fra Italien, der ligger lige på den anden side af Adriaterhavet, er heller ikke til at tage fejl af – pasta, pizza og fritter er det mest dominerende på menukortene.

Lys øl, mørk øl, stærk øl, god øl – hvorfor ikke kombinere ferie og øldrikkeri i løbet af ferieåret? (Flickr/Quinn Dombrowski) Ferie Den ultimative guide: Rejs efter øllet  

Mirkec
Hyggeligt pizzeria på strandpromenaden med venlige tjenere og god stemning. Her kan du sidde og kigge på folk og både, mens du spiser en stenovnsbagt pizza.

pizzeria-mirkec.hr/Konoba
 

Konoba
Er du til lidt finere mad, så besøg Konoba, der ligger i en baggård til en bygning fra 1200-tallet. Her er det seafood, der er i højsædet. Restaurantens specialitet er ’peka’, der er bidder af kalvekød, kylling, lam, kartofler, gulerødder og krydderier, der er langtidsstegt i jernovn. Den skal bestilles dagen i forvejen.

konoba-trs.com
 

Transport og overnatning

Fly
Flypriserne varierer efter årstiden. Norwegian flyver direkte, og en billet København-Split t/r koster mellem 1000 og 5000 kroner. Bestiller du billetterne i god tid, er det muligt at komme billigt af sted med hele familien.

Fra lufthavnen er der seks km til Trogir. Du kan tage en taxa fra lufthavnen (ca. 100 kr.) eller hoppe på regionalbus nr. 37 (ca. ti kroner).

Bil
Har man mod på et roadtrip, kan Trogir nås på ca. 20 timer fra København. Beregn to dage til turen – man kan med fordel tage en overnatning i Regensburg, som ligger cirka halvvejs. Fra Hamborg er der 15 timers kørsel.

I Østrig og Kroatien er det meste af motorvejsnettet betalingsvej, hvor man betaler med kort eller euro. Kørsel i Slovenien betales med en 'vignette', en billet der købes ved grænsen og prissættes efter årstiden.

Overnatning
På Ciovo og Trogir er der mange private ferielejligheder, som kan lejes billigt. Tjek for eksempel airbnb.dk eller trivago.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer