Fem anderledes museer i Barcelona

Er du kørt lidt træt i de gængse og oftest dyre turist-attraktioner med lang kø ved indgangen, og vil du gerne opleve noget helt andet end de store museer med verdenskunst af bl.a. Dali, Picasso og Miro, så har Ferie set nærmere på fem anderledes museer i Barcelona

Fans af FC Barcelona kan gå på opdagelse i historien på klubbens eget museum. Foto: iStock
Fans af FC Barcelona kan gå på opdagelse i historien på klubbens eget museum. Foto: iStock

Barcelona er de senere år blevet en af danskernes absolutte favoritstorbyer. Foruden spændende arkitektur, flot kunst, god mad og direkte adgang til Middelhavet har byen også et hav af forskellige – og indimellem også meget særprægede – museer at vælge imellem.

Der er tale om niche-museer, som appellerer bredt til både store og små – eller folk med hang til alt fra fodbold og parfume til begravelsesritualer.

 

Det morbide

Museu de carrozas fúnebres (Museum for begravelseskøretøjer)

C.Sancho de Ávila 2

Glid med elevatoren ned i dybet til en af byens bedst bevarede hemmeligheder.

Til den uhyggelige lyd af metroen, der runger over hovedet, træder du nu ud i det enorme kælderrum fyldt med begravelseskøretøjer fra en længst svunden tid. Hvide hestetrukne kareter, som man brugte i 1800-tallet, når børn og jomfruer skulle stedes til hvile, mens voksne blev kørt til graven i dystre, sorte ekvipager.

Elskerinder havde deres egne følgevogne af sort fløjl, hvorfra de kunne følge deres elskers sidste færd. Her er kareter til både fattige og rige foruden et par motordrevne rustvogne, bl.a. en sjælden Hispano-Suiza fra 1920’erne, en Studebaker magen til den, der i 1933 kørte Cataloniens præsident Francesc Macià til graven samt en vidunderlig, sølvfarvet Buick fra 1950’erne.

Museet har til huse inde i begravelsesforretningen serveis Funeraris de Barcelona. Besøget koster ikke noget.

Se også: Roms skjulte by  

 

Det skæve

The Hemp Museum (Marihuana- museum)

C. Ample 35

Foto: Torben Åndahl/Polfoto
Foto: Torben Åndahl/Polfoto
 

Et meget smukt palæ fra 1400-tallet danner fornemme rammer for et museum, hvor man kan lære en masse om hamp som plante, nydelsesmiddel, lægemiddel og som råstof til industrien. For hamp kan bruges til meget mere, end man måske lige går og tror. Stoffet er bl.a. anvendt i CO2-neutrale bildøre i BMW og Jaguar foruden i tøj, sko og olier.

På Barcelonas fine marihuana museum er der desuden masser af rygeinstrumenter samt ældre kunstværker omhandlende hampen og dens rolle som rusmiddel.

 

Det velduftende

Museu del Perfum (Parfumemuseet)

Passeig de gràcia 39

Man behøver ikke have en særligt veludviklet næse for at synes om dette lille spændende museum. Parfumemuseet huser en forførende samling af parfumeflasker fra så forskellige duftkulturer som Indien, Nordafrika og Europa.

Desværre må man nøjes med at forestille sig duftene, men de mange sirlige beholdere og deres eksotiske etiketter – over 5000 i alt – virker nu i sig selv ret befordrende på sanser og fantasi. Hele herligheden findes i baglokalet til parfumeforretningen Regia. Og så er der gratis entré.

Se også: Her er de billigste storbyer  

 

Det søde og street

Museu de la xocolata (chokolade-museet)

C. Comerç 36

Galleri for gadekunst

C. Montcada 6

Foto: iStock
Foto: iStock
 

Vil man have to oplevelser meget tæt på hinanden, kan man først opleve søde minder om Antoni Gaudí, FC Barcelona, Sant Jorge og andre catalanske ikoner på Museu de la xocolata.

På Barcelonas chokolademuseum er der bl.a. mulighed for at opleve byens ædle skytshelgen, det arkitektoniske vartegn La Sagrada Familia, F.C. Barcelonas hjemmebanestadion Camp Nou og meget andet foreviget i imponerende chokoladeskulpturer. Og så kan man selvfølgelig også købe lækker gourmetchokolade på stedet.

Har man hang til andre helt særlige oplevelser, kan man et stenkast væk på Montana gallery opleve Barcelonas eneste galleri for graffiti og street-art. Såvel upcoming som etablerede kunstneres værker kan beundres på det lille galleri, der også sælger spraymaling, kunstbøger og graffitimagasiner. Både originaler og reproduktioner kan købes her.

Se også: Oplev Alpernes Venedig  

 

Det fodboldtossede

Museu del FC Barcelona

Camp Nou, Avda. Arístides Maillol, Les corts

En katedral af de allerstørste. Selv uden en eneste af de 99.000 tilskuere, et propfyldt Camp Nou kan rumme, føler du storheden fra øverste række på stadion.

Du får også lov til at gå helt tæt på grønsværen, hvor man næsten ser det for sig: Lionel Messi, Andrés Iniesta og de andre fodboldstjerner danse rundt med bolden. Bagefter kan man kigge ind i kapellet med den sorte Madonna af Monserrat, som nogle spillere beder til, inden de skal i kamp.

Turen fortsætter til pressesalen og museet, der rummer alskens trofæer, Barça gennem årene har hjemført. Til sidst ledes man ind i en kæmpe shopping mall for Barça-accessories, hvor man, ud over sin yndlingsspillers trøje, kan erhverve sig en paraply, en bamse, en dukke, et vækkeur – ja, næsten hvad det skal være – i Barças blå og røde farver.

 

Ole Loumann er også forfatter til ’Turen går til Barcelona & Costa Brava.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere