Fem ting du kun kan opleve i New York

Findes det, findes det her. Man kan næppe forestille sig en by med et rigere udbud af restauranter, caféer, gallerier og museer i verdensklasse. Men New York er også populærkultur, og nogle oplevelser er kun mulige at få her

På Broadway-teateret Ed Sullivan kan man være tv-publikum til Late Show. Foto: All Over
På Broadway-teateret Ed Sullivan kan man være tv-publikum til Late Show. Foto: All Over

Tv-publikum

– Okay, guys, gør jer klar til at juble. 15 sekunder, siger den muntre mand med magten og et laksefarvet producermanus i hånden.

Inden de 15 sekunder er gået, står små 100 mennesker pligtskyldigt og hujer, så de ser godt ud som baggrund for den muntre morgenvært på ABCs Goodmorning America.

Det er publikummets mulighed for at komme på amerikansk tv. Kameraerne dvæler kun ved publikum nogle sekunder ad gangen, men de er en del af den amerikanske tv-virkelighed. Ligesom mange af de andre morgen- og aftenshow, der bliver optaget i New York, har Goodmorning America en konstant sult efter rigtige levende mennesker som klappende, grinende, medlevende kulisse.

ABC’s morgenshow er et at de nemmere at komme med på. Andre shows kan være booket mange måneder frem. Men der er altid afbudsbilletter at få på selve dagen.

Søg i god tid eller på dagen, hvis du vil med som studiepublikum på de store tv-shows.

ABC/Goodmorning America: Der er ikke brug for billetter; bare mød op mellem kl. 7 og 9 på Times Square v. Broadway og W44th St.

CBS’ The Late Show with Stephen Colbert: Optagelserne foregår mandag-onsdag kl. 17.30 samt torsdag kl. 15.30 og kl. 18.30 i The Ed Sullivan Theater, 1697 Broadway. Søg om billetter via colbert.1iota.com/show/536/The-Late-Show-with-Stephen-Colbert#Info

The Daily Show with Trevor Noah: Find ledige datoer på thedailyshow.com. Optagelserne foregår mandag-torsdag kl. 16.30 på 733 11th Ave. v. W52nd St.

NBC’s Saturday Night Live: Årligt billetlotteri i august – detaljer på nbc.com/footer/tickets. Lørdag morgen uddeles stand-by-billetter fra kl. 7 hos NBC, W49th St. ml. Fifth og Sixth Ave. Køen kan begynde flere dage før.

* * *

Roller derby

Det er både sport og kitschet underholdning, når Gotham Girls spiller Roller Derby. Foto: Minna Skau
Det er både sport og kitschet underholdning, når Gotham Girls spiller Roller Derby. Foto: Minna Skau
 

Der ligger en bunke sammenfiltrede piger i fiskenetstrømper, pangfarver og rulleskøjter og spræller midt på gulvet.

En håndfuld andre med Lil Red Terror i spidsen og Hela Skelter på baghjul suser adræt forbi i en halsbrækkende kamp på tid og kræfter. Publikum rejser sig og jubler Brooklyn Bombshells til sejr.

Roller derby er både sport og spas – en blanding af petite og buttede piger med dræberinstinkt iført stramme outfits og sære navne.

Sporten går ud på at komme først rundt på banen i en hæsblæsende holdkamp, men attitude og netstrømper er mindst lige så vigtige elementer, så der er masser af andet at se på, mens man prøver at følge med og forstå de lidt komplicerede regler.

Gotham Girls Roller Derby kæmper ofte på Hunter College.

Pris 20 USD. Find kalender, regler og adresser på andre kamppladser på hjemmesiden. Indgang på hjørnet af Lexington Ave. og E69th St.

* * *

Woody Allen

En af verdens største nulevende filmskabere kan opleves som musiker i den by, han så ofte har foreviget. Foto: Maria Laura Antonelli/All Over
En af verdens største nulevende filmskabere kan opleves som musiker i den by, han så ofte har foreviget. Foto: Maria Laura Antonelli/All Over
 

Det er den ultimative ind-i-filmen-oplevelse at sidde på bar med Woody Allen, de så ofte har portrætteret Manhattan og resten af New York i sine værker. Han ligner en kliché, som han sidder der med nedslået blik og tunge briller.

Men der kommer liv i ansigtet, så snart han sætter klarinetten for munden og der kommer gang i The Eddy Davis New Orleans Jazz Band.

Woody Allen har sin egen, pizzikerede stil med serier af korte, hurtige toner, og et par af de andre musikere er muntre entertainere.

Publikum er en blanding af turister og lokale velhavere. Der er ingen fast sætliste, og efter hvert nummer sidder Woody Allen og tænker længe over, hvad de nu skal spille.

En af de lange tænkepauser får en midaldrende forretningskvinde fra Oklahoma til næsten at smelte.

– Man får virkelig fornemmelsen af, hvordan hans hjerne fungerer, ik’? Han er SÅ intellektuelt tiltrækkende. Han gør det for mig! Hjernelækker, siger kvinden.

Woody optræder gerne om mandagen. Andre aftener optræder andre stjerner.

Pris 155 USD for siddeplads, 110 USD i baren, mindre for ståplads.

The Eddy Davis New Orleans Jazz Band, Café Carlyle, Carlyle Hotel

Se også: Oplev minderne om 9/11 i New York

* * *

Harlem spirituals tour

 

George kender sit publikum. Hans allerførste spørgsmål, da bussen er begyndt at trille nordpå fra Midtown, er enkelt:

– Hvad tænker I på, når jeg siger Harlem?

Først er der tavshed fra sæderne. Så et par prøvende bud: Jazz? Musik?

– Hold nu op! I tænker på folk, der ser ud som mig. Sorte mennesker. Det er der bare aldrig nogen, der vil sige, griner George og tager hul på fire timers speedsnakkeri om New Yorks og Harlems historie.

Han bliver kun afbrudt af præstens og korets stemme, mens vi sidder i kirken. Harlem Spirituals er blevet en industri, der hver dag kører korteger af turistbusser rundt i Harlem.

Engang var det nok praktisk, fordi Harlem virkede farlig for hvide turister. I dag kan man godt lægge den bekymring bag sig.

Nutidens Harlem er langt fra klichéens storbyghetto. De senere år har der været markante rykind fra nye befolkningsgrupper, men Harlem er fortsat centrum for de sorte amerikaneres musik, politik, borgerrettighedskamp og et aktivt kirkeliv. Foto: Birgitta Lund
Nutidens Harlem er langt fra klichéens storbyghetto. De senere år har der været markante rykind fra nye befolkningsgrupper, men Harlem er fortsat centrum for de sorte amerikaneres musik, politik, borgerrettighedskamp og et aktivt kirkeliv. Foto: Birgitta Lund
 

Til gengæld er baptistkirkernes søndagsgudstjenester så stort et tilløbsstykke, at det kan være en fordel at komme som del af en gruppe med reserverede pladser i kirken.

Ulempen ved busturen er, at man ikke selv kan vælge, hvilken kirke man vil besøge. Georges passagerer får også en underholdende introduktion til hele New Yorks historie og ser blandt andet Harlems nye velhaverkvarterer, førstepræsidenten George Washingtons gamle kontor, ekspræsidenten Bill Clintons nyere kontor og nogle af de steder, hvor jazzens store koryfæer har boet og spillet.

Andre guider vælger andre ruter og andre historier.

Busserne afgår typisk fra Midtown i området omkring Times Square. Harlem

Spirituals har flere forskellige bus- og vandreture med fokus på for eksempel gospel, jazz, historie – nogle med indlagte måltider og livemusik. Pris ca. 65 USD.

Se også: Besøg (eller undgå) Trumps New York

* * *

Sex and the City Tour

Sarah Jessica Parker spiller Carrie Bradshaw i den populære tv-serie. Foto: AP
Sarah Jessica Parker spiller Carrie Bradshaw i den populære tv-serie. Foto: AP
 

Stephanie stavrer op i bussen på høje hæle og introducerer sig selv som vores ’Sexpert’ for de næste timer.

– Y’all ready to have some sex, råber hun og får buldrende kvindelatter som svar og inviterer os alle sammen til at forestille os, at vi stikker fødderne i Carries størrelse 38 Manolo Blahniks.

Hvis ikke man står på der, kan det være lige meget.

Busturen i tv-figuren Carrie Bradshaws stiletfodspor er baseret på, at man kender og elsker hver en scene i både tv-serien og filmen Sex and the City.

Man skal sprutte af foragt over at passere The Plaza, hvor Mr. Big blev forlovet med Natasha, strække medfølende hals for at genskabe sig billedet af et aflyst bryllup på New York Public Library og være med på at befamle en lyserød kanindildo, når bussen stopper ved sexbutikken Pleasure Chest.

Busturen foregår primært i West Village, og der er ikke noget, man ikke ville kunne opleve på egen hånd. Men i bussen er byen professionelt krydret med videoklip, og undervejs spiser man selvfølgelig friske cupcakes hos Magnolia Bakery og drikker Cosmopolitans på O’Niaels.

Det er On Location Tours, der står bag. Bussens startsted oplyses ved billetbestilling. Der arrangeres også flere andre temature om for eksempel tv-serierne ’The Sopranos’ og ’Gossip Girls’, berømte tv- og filmlocations samt gåtur til kendt-fra-film-steder i Central Park.

Varighed 2-4 timer. Pris ca. 50 USD.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen