Annonce:
Annonce:

Ferie, fred og fest på ungarsk

Oplad batterierne i smukke, historiske omgivelser ved ’Ungarns Hav’. Og giv den så gas i det farverige natteliv på søens sydside

Myldretid på stranden. Børnefamilierne er begejstrede for det lave vand og strandene ved den sydlige bred af Balaton. Foto: Kim Vadskær
Myldretid på stranden. Børnefamilierne er begejstrede for det lave vand og strandene ved den sydlige bred af Balaton. Foto: Kim Vadskær
Annonce:
Følg Ferie

Den knap 600 km2 store Balatonsø er den største ferskvandssø i Centraleuropa. I mere end 100 år har den, takket være sit fantastiske klima, været et populært feriemål. Gennemsnitsdybden er bare tre meter, og det kalkholdige vand er derfor tit uklart, men der er sandbund overalt.

Til gengæld når vandet i badesæsonen fra midten af maj til midten af september hurtigt formidable 26 grader. Og det er ikke kun vandet, der trækker gæster fra hele Europa til.

Vinmarker, bjerge og skove danner rammerne om et smukt naturområde, der er ideelt til aktiv ferie med gode muligheder for sejlads, windsurfing og fiskeri. Der er en godt udbygget cykelrute rundt om søen, mens baglandet indbyder til trave- og rideture.

Annonce:

Der er stor forskel på den nordlige side og den sydlige side af søen. Den nordlige bred omkring Tihany-halvøen er præget af gammel historie, hyggelige byer og et bakket landskab med vinmarker.

Den sydlige bred domineres af nem adgang til søen, badehoteller og diskoteker. Kommer man til den vestlige del af Balatonkysten, er det gammel kultur, der dominerer i byen Kesztely eller det fantastiske kurbad Hévíz.

Den smukke klosterkirke i Tihany ligger på halvøens højeste punkt. I dag er her bl.a. egnsmuseum. Foto: Kim Vadskær
Den smukke klosterkirke i Tihany ligger på halvøens højeste punkt. I dag er her bl.a. egnsmuseum. Foto: Kim Vadskær
 

I kan med fordel starte ferien i laveste gear. Børst rejsestøvet af og svøm hen i ren selvforkælelse ved termalsøen i Hévíz. Grev György Festetics grundlagde kurstedet Hévíz i 1795 og gav søen det udseende med nydelige træpavilloner, den stort set har bevaret til i dag.

Allerede i oldtiden gjorde lokale brug af det helsebringende vand fra søen, der i virkeligheden er et 38 meter dybt vulkankrater, hvor svovl- og radiumholdigt vand strømmer op fra dybet. Om sommeren er vandet 36-38 grader varmt, og om vinteren aldrig under 23 grader.

Annonce:

Fra søens bund udvindes mudder, der benyttes på kurhotellerne til at kurere gigtsygdomme, og det kan også købes afvejet, så man kan lave en mudderkur derhjemme. Bemærk, at vandet er let radioaktivt, og at gravide og børn under 12 år derfor frarådes at gå i vandet. Der er dog et børnebassin på området.

Uden om termalsøen ligger byen Hévíz propfuld af hoteller, pensionater og specialister i wellness i alle afskygninger. Man kan både få ordnet tænderne og få en ny næse, mens man er i byen, hvor flere hoteller har egne wellness-anlæg.

Pas på bølgerne

Balaton er meget smuk, men under skønheden lurer faren. Med kort varsel sætter heftige vindstød ind, der i løbet af få minutter rejser meterhøje bølger. Derfor er der langs bredderne opstillet blinklys, der advarer mod stormene.

Fortsæt i lavt gear og tilbring en eftermiddag og aften ved sydbredden af Balaton-søen. Her kan I nyde en sejltur om bord på Phoenix, en flot to-masters skude med plads til 36 passagerer. Skal børnene med, kan man vælge en kort tur ved Balatonlelle, men der er også heldagsture med vinsmagning fra Balatonboglár til de gode vindistrikter ved Badacsony på den anden side.

Annonce:

På søens sydlige bred ligger badestrande og feriebyer som perler på en snor. Ungarns uofficielle sommerhovedstad er Siófok, hvor barer, diskoteker, restauranter og caféer dominerer byen, og strandpromenaden vrimler af folk, der nyder den enestående udsigt til bjergene på den anden side af søen og byens festlige stemning.

Samtlige strande rundt om byen er stopfyldte med glade og veloplagte feriegæster.

Centralt midt i Siófok ligger Nagystrand – den store strand – med et ordentligt græstæppe, udlejning af vandcykler og masser af plads til lange dage i sandet fyldt med skæg og ballade.

Sydsiden af Balaton-søen også populær hos småbørnsfamilier pga. det lave vand. De søger dog til byerne mod vest, f.eks. Balatonlelle. Betalingsstranden Napfény i Balatonlelle har fint, hvidt sand og lavt, børnevenligt vand.

Der er også et lille vandland omgivet af små svømmebassiner med rutsjebaner for både børn og voksne. Ned til stranden ligger der en lang række boder, hvor man kan købe alle de badedyr, man altid har drømt om.

Der er bestemt ikke mindre smukt om aftenen, når hele byen under vulkankrateret lyses op. Foto: Colourbox
Der er bestemt ikke mindre smukt om aftenen, når hele byen under vulkankrateret lyses op. Foto: Colourbox
 

Annonce:

Hvis nattelivet skal prøves af, er Siófok det helt rigtige sted. Her finder I det 200 meter lange feststrøg Petőfi, der er fuldt af barer, restauranter og natklubber. Renegade Pub er en klassisk ramme om fester på Petőfi, og her er det rette miks af levende musik, letpåklædte sommerpiger og et solidt drinkskort, som altid er den perfekte opskrift på en vellykket aften.

På ferien ved Ungarns Hav kan kan I også nå en tur til de to små, idyllisk beliggende søer Külső og Belső 28 meter over Balatonsøens overflade mellem bakker og vådområder på Tihany-halvøen. Markerede vandrestier fra landsbyen gør det nemt at færdes i det smukke område.

Tihany byder også på en fabelagtig udsigt over Balaton-søen, romantiske landsbyer med stråtækte huse, lettilgængelige naturoplevelser, smukke kirker og rig historie. Jordbunden og klimaet på Tihany-halvøen har vist sig at være fortrinligt til lavendeldyrkning, hvilket man har gjort siden 1920’erne.

Side om side med de allestedsværende paprikaer finder man lavendel i alle afskygninger – fra fyld i duftposer over dekorationsgenstande med lavendelmotiver til sirup med en fantastisk farve.

Sommerferiebyen Siofok tiltrækker generelt et ungt publikum, der er tiltrukket af fest og farver. Foto: Kim Vadskær
Sommerferiebyen Siofok tiltrækker generelt et ungt publikum, der er tiltrukket af fest og farver. Foto: Kim Vadskær
 

Annonce:

Når det er ved at være frokosttid, er der to oplagte valg. Den smukke stråtækte kro Kecskeköröm Csárda ligger, blandt mange andre, på hovedgaden i Tihany, og her kan man med jævne mellemrum opleve ægte romamusik, bl.a. med strengeinstrumentet cimbalom.

Nyd det og det traditionelle køkken en sen eftermiddag eller en lun sommeraften udenfor i den fine have, når turistbusserne har forladt Tihany igen.

Foretrækker I at se det hele lidt fra oven, får I udmærket mad inden for det klassiske ungarske køkken hos den sjove runde Restaurant Echo Étterem Tihany, der ligger på toppen af klippen 200 meter fra domkirken og byder på en helt og aldeles fantastisk udsigt over Tihany-bugten.

Balaton – Ungarns hav – er det mest populære feriemål hos ungarerne selv. Her er aktiviteter til hele familien. Foto: Kim Vadskær
Balaton – Ungarns hav – er det mest populære feriemål hos ungarerne selv. Her er aktiviteter til hele familien. Foto: Kim Vadskær
 

Efter frokost lokker den gamle kurby Balatonfüred. Den konkurrerer med Siófok om at være Balatons mest livlige by, og høj musik fra barer og diskoteker strømmer ud mellem de aristokratiske, gamle bygninger.

Her finder man bl.a. Esterházy-stranden, der har en smule sand, hvilket er sjældent på nordsiden af søen, og den charmerende havn, hvor man kan nyde skyggen under akacietræerne, mens fiskerne arbejder.

Annonce:

Smag også det sure, livgivende vand ved Kossuth Lajos-kilden. I fornemme omgivelser tappes det svovl- og mineralholdige kurvand fra fire haner i Kossuth Lajos-kilden, der flyder smukt under 12 søjler i en nyklassicistisk bygning fra år 1802. Vandet indgår i den officielle behandling på Statshospitalet for Hjertesygdomme.

Mod vest ved Badacsony ligger et af Ungarns flotteste slotte i Keszthely og Europas største sø med helsebringende vand. Den vestlige del af Balaton er det mest varierede og stilfulde område langs søen, og en bjergvandring på taffelbjerget Badascony er et af højdepunkterne.

Bjerget er i virkeligheden en udslukt vulkan og synlig på lang afstand. Den flade, 440 meter høje trædækkede top er den flotteste udsigtspost ved Balatonsøen og derfor et godt udgangspunkt for vandreture ved søen. Øverst oppe, i Rózsakő restaurant og vinkælder sidder man bænket under vinløv og nyder et godt glas direkte fra kilden.

Aristokratiske Keszthely med 22.000 indbyggere er Balatonsøens smukke hovedby med historisk charme og sit helt eget liv. Her er et rigt kulturudbud med flere museer. Noget, som mange feriebyer langs søen mangler, og der er derfor meget at komme efter året rundt.

Annonce:

Stemningsfuldt er der omkring færgernes anløbsplads ved strandpromenaden. Gamle hoteller vidner om tidligere tiders storhed, mens et solidt udvalg af underholdning for børn og barnlige sjæle afspejler nutidens målgrupper.

I byen kan man også få svar på alt, man gerne vil vide om Balaton-området på det imponerende Balaton-museum – lige fra dyreliv over forhistoriske folkeslag til landbrugsmetoder i området. Museet er moderne og interessant opbygget og spændende for store og små.

Tre gode steder at bo

Hotel Bonvino. Dejligt nyt og moderne hotel få minutter fra vandet. Familien, der driver hotellet, producerer også vin, og det nyder man som gæst godt af i den udmærkede restaurant. Mindre wellnessområde og masser af plads til børn.
Park Ut 22, Badacsony. hotelbonvino.hu

 

Hotel Spa Hévíz. Det udmærkede kurhotel ligger i parken lige ved termalsøen. Om morgenen kan man trisse gennem kurparken over til termalsøen, og om aftenen kan man få en massage, før man klasker sammen på puden.
Dr Schulhof Promenade 1. spaheviz.hu

 

Park Vendéglő Panzió. Roligt, hyggeligt og beskedent familiepensionat i et sommerhuskvarter i Balatonlelle – i gåafstand fra vandet. Værelserne er ikke så store, men rene. Stedet huser også en lille restaurant.
Szent István u. 9.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: