Forårsferie for børn

Ungarns hovedstad, Budapest, byder på aktiviteter, der vil glæde både mor, far og børn – og på et prisniveau, som ikke sprænger budgettet

Det magiske springvand på Frihedspladsen er et sandt hit blandt de mindste. Foto: Andreas Csore
Det magiske springvand på Frihedspladsen er et sandt hit blandt de mindste. Foto: Andreas Csore

Budapest er en fascinerende og forunderlig blanding af det bedste fra alle verdener.

Det hippe og det historiske. Bondekultur og bohemer. Øst og vest. Over alt er der strejf af storhed fra kejser-tiden og minder om de svundne Sovjet-dage. Shopping i særklasse og spabade midt i byen. Borge og bjergtagende kabelbaner. Eksotiske dyr og et gigantisk eventyrslot. Masser af store legepladser, magiske springvand og markeder.

Nogle vil måske påstå, at storbyferier ikke er for børn, men når det kommer til Budapest, tager de fejl.

Byen er et oplagt mål for familien i forlængede weekender, når foråret melder sin ankomst.

Det handler om at tage sig tid til at gøre stop og følge spontane indskydelser. Og om at tillade at lade sig inspirere.

Floden Donau deler Budapest i to – i Buda og Pest.

På højre side ligger Pest med butikker, berømte konditorier, kaffehuse, restauranter, imponerende boulevarder og spændende shopping-gader, hvor du kan shoppe stort set alle vestlige mærkevarer inden for mode, makeup, sko, sportstøj og lædervarer til markant lavere priser end i andre europæiske lande – til et prisniveau, der ligger på lige omkring det halve af det danske.

På den anden side af floden ligger det gamle, bjergrige Buda med fæstningsværker, kongepaladset og den smukke Matthias Kirke.

Vartegn fra vandsiden
Et godt udgangspunkt i Budapest er at stå til søs.

Der er de gamle, langsomme færger, hvor man har god tid og kan nyde sin kaffe, mens seværdighederne glider stille forbi.

Der er også små, hurtige både – eller det futuristiske fartøj, som børnene vil elske en tur i: en specialbygget bus, som kører direkte fra gaden og ud i floden, hvor den forvandler sig til en båd.

Der er afgang ud for det kendte vartegn Kædebroen. Alle turbådene tager jer forbi et gigantisk eventyrslot i bedste Disney-stil, men børnene kommer til at spejde forgæves efter de kendte tegneseriefigurer, for det er Ungarns parlament.

Udsigt over byen og Doanu-floden. Foto: Flickr/Moyan Brenn
Udsigt over byen og Doanu-floden. Foto: Flickr/Moyan Brenn
 

Midt i Donau ligger Margrethe-øen, som er et stort wellness – og forlystelsesområde. På den to kilometer lange ø er der kurbade, store legepladser, tennisbaner, fodboldbaner og et gigantisk, udendørs vandland.

Her kan man sagtens bruge en hel dag. Husk dog at pakke en picnickurv – der er spisesteder på øen, men de er noget dyrere end i resten af byen.

Ud i det grønne
I bør også besøge Varosliget - Byparken på ungarsk. Det er en stor park, som er spækket med seværdigheder og sjove oplevelser.

Her kan I komme helt tæt på eventyrslottet Vajdahunyad, se Europas ældste zoologiske have, spadsere i den smukke, botaniske have eller ro en tur på den stille sø midt i parken.

Budapest er kendt for sine termalske spabade. Et af de mest folkelige og det billigste bad er Scéchnyi, som ligger i Byparken. Foto: Schawn Harquail
Budapest er kendt for sine termalske spabade. Et af de mest folkelige og det billigste bad er Scéchnyi, som ligger i Byparken. Foto: Schawn Harquail
 

I kan også bade i de verdensberømte kurbade med helsebringende, mineralholdigt vand fra undergrunden, som Budapest er berømt for.

Det er absolut must under et besøg i Budapest.

Særligt to kurbade skiller sig ud. Det er Gellert og Scéchenyi. Scéchnyi er det mest folkelige og det billigste bad og ligger i Byparken.

Gellert er det mest luksuriøse, og også det mest turistede. Her er størstedelen indendørs, men det helt store hit for børnefamilien er uden tvivl den udendørs del, hvor der et kvarters tid hver eneste time kommer store, sjove bølger gennem badet.

Det koster lige knap 400 kroner for fire personer at boltre sig eller bare slappe af i kurbadet en hel dag, og det er alle pengene værd.

Hvis børnene ikke har fået vand nok, må I lægge vejen forbi det magiske springvand på Frihedspladsen.

Glem alt om gennemsnitlige, danske springvand med et par slappe stråler i et algefyldt beton-bassin.

Springvandet i Budapest er nærmest et lille vandland.

Børnene kan plaske, pjatte og selv styre strålerne af vand på den store plads.

En sikker succes på en solskinsdag, men husk hellere skiftetøj.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere