Gribende Grønland

Stilheden og den uberørte naturskønhed er uovertruffen i kongerigets nordligste del. Ferie har besøgt verdens største ø og fundet et udsnit af øens mange attraktioner

Fotos: Visit Greenland
Fotos: Visit Greenland

Nordlys og midnatssol

Grønland er stedet, hvor man kan opleve nogle ganske specielle lysfænomener.

Mest fascinerende er det såkaldte nordlys – eller polarlys – og få steder på jorden er det flottere end på Grønland. På mørke klare aftener kan man være heldig at se lys i grønne, hvide og røde farvenuancer bølge hen over himlen.

En anden specialitet er midnatssolen, der hersker i store dele af Grønland om sommeren. Polarcirklen gennemskærer øen syd for Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), og nord for denne grænse går solen ikke ned under horisonten fra slutningen af maj til slutningen af juli.

Så fra midten af maj til midten af august er det lyst døgnet rundt, hvilket man som turist lige skal vænne sig til, da det i starten godt kan være svært at falde i søvn om aftenen.

Larmende stilhed

 

Det lyder måske underligt, men stilheden er en af Grønlands store forcer.

Her er man langt væk fra den larm, stress og jag, som mange af os er vant til fra dagligdagen.

Bortset fra en smule i de større byer er man fri for dyttende biler, ambulance- og politi-udrykninger, og hvad der ellers skaber støj herhjemme.

Fuglelivet er også begrænset, og så snart man er ude i naturen, er der stille, stille, stille. At sidde på et fjeld og nyde udsigten ud over vandet og de drivende isbjerge er en sand lise for sjælen, som alverdens meditationstimer ikke kan hamle op med.

Så tag til Grønland, såfremt du trænger til at hvile hjernen og rense sindet.

Sejltur mellem iskolosser

 

Trods navnet er Grønland ikke mindst kendt for at være stedet med umådelige mængder is.

Den måske allerstørste oplevelse i Grønland er da også at komme tæt på de enorme ismasser, og det gøres bedst ved en sejlads i farvandet ud for byen Ilulissat, der tidligere hed Jakobshavn.

Ilulissat ligger lige nord for Kangia-fjorden, der er bedre kendt som Isfjorden. I bunden af fjorden ligger en enorm isbræ, som i løbet af et døgn sender en bagatel af 20 mio. tons is ud i fjorden.

Isen fordeler sig på isbjerge i alverdens størrelser. Nogle er små ”sukkerknalder” på størrelse med et parcelhus, andre er længere og bredere end en fodboldbane, mens de allerstørste kan blive flere km lange og brede.

Højden er dog det mest imponerende, idet de største tårner sig op til 150 meter op over vandet. Når man samtidig ved, at det i visse tilfælde kun er en tiendedel, der stikker op over vandet, kan man selv udregne isbjergenes enorme dimensioner.

Det er svært ikke at blive aldeles mundlam af begejstring, når man sejler rundt i et landskab af enorme isbjerge i diverse farvenuancer. Set tæt på er isbjergene spøjst nok utroligt forskellige. Nogle er hvide, andre turkise og nogle nærmest gennemsigtige som den reneste is.

Snør vandreskoene

 

Grønland har en række tilbud til den aktive turist i form af blandt andet kajakroning, skiløb, bjergklatring og dykning.

Den letteste adgang til store aktive naturoplevelser er dog at snøre vandreskoene og begive sig ud i naturen. Forholdene er bedst i Sydgrønland, hvor det er populært at tage rygsæk og telt på nakken og så vandre mellem to byer. Et godt bud er at flyve til Narsarsuaq og derfra vandre til byen Narsaq og så sejle eller flyve i helikopter tilbage.

Husk i den forbindelse myggenet, da de små blodsugere er meget aktive i visse dele af øen om sommeren.

 

Alt godt fra hav og fjeld

Som turist i Grønland skal man ikke forvente at kunne fornøje ganen i finere fransk madlavning eller udsøgte gourmet-restauranter med sydlandsk tilsnit.

Til gengæld kan man få nogle fremragende smagsoplevelser, såfremt man holder sig til øens eget spisekammer. Det gælder ikke mindst fangsten fra det omkringliggende hav.

Derudover kan man smage kød fra eksotiske dyr som hval, sæl, rensdyr og moskusokse.

 

Gå på indlandsisen

 

Indlandsisen fylder det meste af Grønlands areal, og ved Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) er det muligt at tage på en spektakulær tur, hvor man kommer op og går på selve indlandsisen.

Den knap 30 km lange tur derud foregår i terrængående køretøjer og er mildt sagt temmelig ujævn nogle steder. Men for enden belønnes man med den fantastiske oplevelse at kunne skue ud over og betræde indlandsisen.

Det gigantiske ishav, som man står foran, strækker sig hele 700 km, og på det tykkeste sted er isen 3,5 km tyk.

Undervejs på turen har man også lejlighed til at opleve en stor del af områdets rige dyreliv og har gode chancer for at se både moskusokser og rensdyr.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer