Halløj i Ha Long-bugten

Et af de største tilløbsstykker i Vietnam er på Unescos liste over verdensarv. Men her får man kun fred og ro, hvis man søger den

Ha Long-bugten med de smukke, frodige kalkstensformationer er er på UNESCOS verdensarvsliste. Foto: Tom Nørgaard
Ha Long-bugten med de smukke, frodige kalkstensformationer er er på UNESCOS verdensarvsliste. Foto: Tom Nørgaard

Besætningen på Fantasea Cruise er en fin blanding af stratenrøvere, tryllekunstnere og gamle sømænd, alle vietnamesere. Passagererne en blandet flok af skandinaver, amerikanere, briter og folk fra Spanien.

Vi er kørt godt tre timer fra hovedstaden Hanoi til Ha Long City, der er en fællesbetegnelse for de to byer Bai Chay og Hon Gai, der er udskibningssted for egnens kulminer og samtidig udgangspunkt for ture i Ha Long-bugten.

Se også: Hvor skal vi hen, du? - De fedeste ferier i 2017

Man kan få det, som man vil have det. Fra endagsudflugter – med indlagte besøg i kalkstenshuler og smykkemagere, der skaber flotte ting af østersperler – til dybere ridt ind i bugten med kopier af franske hjuldampere fra kolonitiden.

Der er enormt mange udbydere, og markedet kan virke uoverskueligt. Derfor er det både nemmest og sikrest at arrangere turen gennem et bureau hjemmefra eller i Hanoi, hvor transport samtidig er inkluderet.

Hvis man ikke har fået alt med ombord er der mulighed for at proviantere hos de flydende købmænd i bugten. Foto: Tom Nørgaard
Hvis man ikke har fået alt med ombord er der mulighed for at proviantere hos de flydende købmænd i bugten. Foto: Tom Nørgaard
 

Den Unesco-beskyttede Ha Long-bugt består af 1969 øer. Nogle af dem er ikke meget større end en stor klippe, mens andre huser nationalparker, subtropiske skove, ferskvandssumpe, søer og katedral-lignende grotter. Rundt om øerne er der lækre badestrande og koralrev.

Men man skal ikke uden videre regne med at have det helt for sig selv. Her er næsten konstant 500 både i området, og det kan mærkes. Også om natten. Det er en god idé at vælge med omhu.

Flere ulykker med kæntringer og skibe, der er brudt i brand, har desværre vist, at mange autonome entreprenører desværre ikke har sikkerheden i orden. Også af den grund er det en god idé at bestille hjemmefra.

Et stop hos perlefiskerne, hvis fangster forarbejdes til smykker. Foto: Tom Nørgaard
Et stop hos perlefiskerne, hvis fangster forarbejdes til smykker. Foto: Tom Nørgaard
 

Fantasea Cruise har tilsyneladende godt styr på tingene. Bureauet gør en dyd ud af at vise vej til store tilløbsstykker og små, ukendte hjørner af bugten.

Til førstnævnte hører grotten Sung Sot, der ligger på øen Bo Hon. Med 10.000 kvadratmeter er den blandt de største grotter i bugten. Grotten nås via 100 stejle trappetrin og er delt i to kamre med stalaktitter og stalagmitter i formationer, der sætter fantasien på arbejde.

Se også: Ø-hop blandt Thailands skjulte skatte

Øen Cat Ba i bugtens sydlige del er bugtens største og har en af landets smukkeste nationalparker. Det er et sikkert stop. I hulen Cái Bèo, der ligger halvanden kilometer fra byen, har man fundet spor af mennesker, der levede her for mere end 6000 år siden.

Grotten Sung Sot er et populært stop på turen rundt i bugten. Foto: Tom Nørgaard
Grotten Sung Sot er et populært stop på turen rundt i bugten. Foto: Tom Nørgaard
 

En af de fineste måder at gå på opdagelse i bugten på er ved at sejle i kajak mellem de fritstående kalkstensformationer. Kajak-turene er da også en del af den samlede pakke hos flere af udbyderne. Selv uden de store forudsætninger kan de fleste få en spændende oplevelse på vandet.

Undervejs er der mulighed for at hoppe i det klare vand og svømme fra den ene småø til den anden – og i den sene eftermiddags-skumring venter der et smukt syn, når de frodige klippevægge lidt efter lidt bliver levende, og de små aber viser sig.

Mange rederier har øjnet en mulighed for at tjene penge i Ha Long-bugten, og det er en rigtig god idé at vælge med omhu. Foto: Tom Nørgaard
Mange rederier har øjnet en mulighed for at tjene penge i Ha Long-bugten, og det er en rigtig god idé at vælge med omhu. Foto: Tom Nørgaard
 

Både til frokost og aften laver besætningen lækker mad. Friskfangede fisk og blæksprutter koges eller friteres og stilles frem på bordet sammen med nudler, salater, krydderurter og en masse lækker frugt. Om bord tilbydes også madlavningskurser, så man selv kan prøver kræfter med det vietnamesiske køkken.

Se også: Vestindien rundt: Det må du ikke misse

Og vil man selv forsøge sig med dybhavsfiskeri, er der mulighed for det i måneskinnet. Om aftenen kan man desuden deltage i en af vietnamesernes yndlingsbeskæftigelser, karaoke, eller simpelt hen nyde synet af kalkstens-formationerne fra dækket.

Om natten ankres der op i en stille vig, hvor man er omgivet af de flotte, stejle kalkstensklipper – og uden for hørevidde af de mest larmende partybåde. På den måde er der god chance for at få den betagende solopgang at se fra kahytten, hvor der er frit udsyn til bugten.

Vidste du, at...

Ifølge legenden landede en drage i havet øst for deltaet og skabte den underskønne Ha Long-bugt, der med sine tusindvis af små kalkstensklipper og store klippeøer med drypstenshuler er en af Vietnams mest populære attraktioner.

Cua by (’soft-shell crab’) er en delikatesse, der kan få munden til at løbe i vand. Krabberne fanges, lige når de har smidt den gamle skal, vendes derefter hurtigt i en blanding af mel og krydderier og dybsteges. De spises hele.

Hver vinter blev befolkningen ved kysten generet af et uhyre fra havet, der ødelagde alt på sin vej. Men en dag kom en smuk, ung mand, Tien Ngu (Fisken fra Himlen), ridende på en drage.

En hel sommer kæmpede han og befolkningen mod uhyret. Dragen døde af udmattelse og blev skyllet op på øen Cat Ba på et sted, der siden har heddet Phu Long (Den Flydende Drage).

Da den unge mand havde dræbt uhyret, kastede han sine våben i havet. De blev forvandlet til to klippeøer, Hon Got og Hon Chuy, (Sværdet og Køllen).

Derefter giftede den unge mand sig med en fe, der kom ridende fra skyerne på en elefant og gav ham en kalabas med helligt vand, så han kunne komme til kræfter igen. Det unge par vendte aldrig tilbage til himlen, men levede lykkeligt til deres dages ende på Cat Ba.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen