Her er byen som 'Schindlers liste' har gjort verdensberømt

Byen var polsk hovedstad i 500 år, den er præget af jødisk kulturarv og er samtidig kendt for moderne hipsteres street art - velkommen til Kraków

Kraków var Polens hovedstad gennem 500 år. I dag er byen stadig landets kulturelle og intellektuelle hovedstad. Den smukke markedsplads Rynek Główny blev grundlagt i 1200-tallet som et af Europas største markeder Foto: iStock
Kraków var Polens hovedstad gennem 500 år. I dag er byen stadig landets kulturelle og intellektuelle hovedstad. Den smukke markedsplads Rynek Główny blev grundlagt i 1200-tallet som et af Europas største markeder Foto: iStock

Kraków står stadig, som før verden gik af lave.

Som kontrast til Warszawas dunkende puls holder Kraków fast i sit adstadige tempo og i sin status som Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad.

I modsætning til hovedstaden slap Kraków helskindet gennem Anden Verdenskrig, og den er med sine 500 år som Polens hovedstad landets største turistmagnet og polakkernes stolthed.

Gadebilledet og caféerne emmer af nostalgi, og også Krakóws jødiske kulturarv er blevet hevet frem fra den kollektive erindring og er de seneste år blevet en vigtig faktor i byens kulturelle liv - og borgernes selvforståelse.

Her er den perfekte storbyferie med børn  

Intim storby
Med sine cirka 750.000 indbyggere er Kraków en storby, men den har bevaret sit intime præg.

Samtidig sørger en overflod af museer, kulturevents året rundt og moderne gallerier for, at byen lever op til sit navn som Polens kulturelle hovedstad.

De skæve sidegader i både den gamle by og gyderne i den jødiske bydel Kazimierz er rige på skjulte perler i form af caféer og barer.

Her kan man hænge ud med den intellektuelle elite og dem, der ligner, og lade sig forføre af den røgfyldte atmosfære, stearinlysenes skær og øjeblikkets fornemmelse af at befinde sig et sted, hvor tiden står stille.

Schindlers liste
Kazimierz havde ellers fået lov at forfalde i årtier, men fik en renæssance efter Steven Spielbergs holocaust-film 'Schindlers liste' fra 1993, som blev optaget her.

Kazimierz' nabo, Podgórze-kvarteret, husede ghettoen under krigen og er de seneste år blevet et af Krakóws hippeste områder.

I den tidligere kommunistiske idealby Nowa Huta er stålværket ikke længere opkaldt efter Lenin, og den centrale plads, hvor Lenin før stod, er nu opkaldt efter Ronald Reagan.

Her kan man købe smart Ostalgie (Øst-nostalgi), gå på genbrugs-shopping og fundere over tidernes skiften.

 

Ghettoen og Oskar Schindler

Det var fra Krakóws jødiske ghetto, tyskeren Oskar Schindler reddede 1200 jøder fra nazisternes dødslejre ved at give dem arbejde på sin emaljefabrik. Her ses Liam Neeson som Schindler i Spielbergs storfilm 'Schindlers liste', der er indspillet i Kraków. Foto: Allstar Picture Library
Det var fra Krakóws jødiske ghetto, tyskeren Oskar Schindler reddede 1200 jøder fra nazisternes dødslejre ved at give dem arbejde på sin emaljefabrik. Her ses Liam Neeson som Schindler i Spielbergs storfilm 'Schindlers liste', der er indspillet i Kraków. Foto: Allstar Picture Library

En god kilometer fra Stare Miasto, syd for Wisła-floden, finder man Podgórze-kvarteret. Det var her, nazisterne skabte den jødiske ghetto under krigen, og herfra, jøderne blev deporteret til arbejds- og udryddelseslejre.

Oskar Schindlers fabrik, kendt fra Spielberg-filmen 'Schindlers Liste', og resterne af ghettomuren vidner om fortidens rædsler.

I mange år var Podgórze et lidt anonymt kvarter, men på det seneste har unge kræfter sat gang i bydelen, ikke mindst med åbningen af et designer- og hipster-hotspot i det forladte Hotel Forum.

Den kreative klasse er ankommet og har gjort området til et af Krakóws mest spændende.

KGB og Stasi: Oplev fortiden i hemmelige tyske fængsler  

En atypisk helt
Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Oskar Schindler ville blive betragtet som en helt af eftertiden, da han som opportunistisk forretningsmand tog til det tyskbesatte Kraków i 1939 og overtog en tidligere jødisk emalje-fabrik inklusive billig jødisk arbejdskraft.

Han levede et behageligt liv uden de store samvittighedskvaler, da ghettoen blev ryddet i 1942, og jøderne sendt til arbejdslejre.

Men da han indså, hvad der foregik, besluttede han sig for at redde så mange som muligt.

Han skaffede jødiske arbejdere tilladelser til at arbejde, og så længe de arbejdede på fabrikken, var de i sikkerhed. Det lykkedes ham at redde 1200 jøder fra døden.

I dag findes der mere end 7000 efterkommere af Schindlers jøder. Han selv er begravet på Zion-bjerget i Jerusalem.

Schindlers fabrik er i dag et stort, topmoderne museum med en omfattende mutimedieudstilling om Kraków under besættelsen.

Museet formidler primært jødernes og almindelige polakkers vilkår i Kraków under krigen, hvor terror og vilkårlige henrettelser hørte til dagligdagen. Men en del af udstillingen omhandler Oskar Schindler selv og de overlevende fra hans fabrik.

Udstillingen kulminerer med de 1200 navne fra Schindlers liste skrevet på 1200 emaljerede potter og pander. Museet er enormt, så afsæt mindst et par timer til et besøg.

Schindlers fabrik, ul. Lipowa 4


Spritnyt kunstmuseum
Et alternativ til de mange historiske oplevelser i Kraków er det tjekkede og spritnye Museet for Moderne Kunst - MOCAK - som ligger lige ved siden af Oskar Schindlers fabrik.

Det spritnye Museet for Moderne Kunst, MOCAK, ligger ved siden af Oskar Schindlers Fabrik. Her er man i gode hænder og godt underholdt. Foto: Andrew Blackwell
Det spritnye Museet for Moderne Kunst, MOCAK, ligger ved siden af Oskar Schindlers Fabrik. Her er man i gode hænder og godt underholdt. Foto: Andrew Blackwell

Her er man i gode hænder og godt underholdt. Værkerne er udstillet med humor og vid.

Der er lagt så godt et stykke kuratorarbejde i at forklare værker og sammenhænge undervejs, at selv den mest kunstforskrækkede må gå smilende hjem.

MOCAK, ul. Lipowa 4 (ved siden af Schindlers fabrik)

 

Aften i Kazimierz

Gyderne i den jødiske bydel Kazimierz er rige på skjulte perler i form af caféer og barer. Foto: Lise Hannibal
Gyderne i den jødiske bydel Kazimierz er rige på skjulte perler i form af caféer og barer. Foto: Lise Hannibal

Slut dagen af i bydelen Kazimierz, som i over 450 år husede Krakóws jødiske befolkning. Kazimierz udgjorde i 1600-tallet Europas største og mest aktive jødiske samfund, både hvad angik handel og intellektuelt liv.

Kvarteret forfaldt efter Anden Verdenskrig og fik et noget blakket ry.

Efter kommunismens fald begyndte området så småt at live op igen med udenlandske investeringer, grundlæggelse af den jødiske kulturfestival og ikke mindst med den opmærksomhed og turiststrøm, der fulgte i kølvandet på filmen 'Schindlers liste'.

Vidste du det? Her startede Anden Verdenskrig  

Rigt natteliv
Området, der her og der stadig kunne trænge til en kærlig hånd, er nu hjemsted for et rigt natteliv samt en mængde jødiske kulturcentre og mindesmærker, der især er koncentreret omkring ulica Szeroka.

Et godt sted at spise middag i bydelen er på restauranten Szara Kazimierz. Interiøret er afdæmpet, men stadig stemningsfuldt, og som på søsterrestauranten på markedspladsen serveres der franskinspireret/internationalt mad af høj klasse.

Konfiteret gås, en velvoksen bøf, perlehøne, muslinger og en fantastisk chokolademousse med hindbær og chili er blot et udpluk af menukortet.

Szara fik en anbefaling i Michelin-guiden 2014 og leverer fortsat varen.

Szara Kazimierz, Ul. Szeroka 39

Jiddisch på menuen
Klezmer Hois ligger midt på pladsen Szeroka, hvor der ikke spares på hebraisk stilistik, klezmermusik og jiddisch på menukortet.

Sådan er det også på Klezmer Hois, men restauranten/spillestedet/caféen/hotellet i det gamle rituelle badehus (mikveh) er stadig et charmerende og smukt bekendtskab, der emmer af førkrigsatmosfære i typisk Kazimierz-stil.

Her kan man nyde en aftendrink og se klezmerkoncert hver dag.

Klezmer Hois, Ul. Szeroka 6

 

Det gamle centrum

Parkområdet Planty ligger som en grøn ring hele vejen rundt om middelalderbyen og adskiller den gamle by fra den nyes skramlende sporvogne og hidsige trafik.

Indgangen til den gamle by markeres af byporten Brama Florianska. Følg strømmen ad ul. Florianska mod markedspladsen Rynek Główny.

Den smukke markedsplads blev grundlagt i 1200-tallet som et af Europas største markeder, og den bugner i dag af caféer, shopping og seværdigheder.

Når vejret ikke er til udendørsliv, findes der under pladsens bygninger stadig adskillige middelalderlige kælderhvælvinger, der huser lune og charmerende barer og restauranter.

En summen af sprog
Midt på Rynek Główny ligger Sukienna, hvor et virvar af folk og en summen af sprog fra hele verden mødes i den højloftede klædehal. For 500 år siden udgjorde stedet Krakóws vigtigste handelscenter med krydderier, silke og meget andet.

Nu konkurrerer bod efter bod om turisternes opmærksomhed med deres farverige udbud af glas, folklore-kunst, lammeskind, ravsmykker og billeder af afdøde pave Johannes Paul 2.

Priserne får gerne et nøk opad på velbesøgte turiststeder, og Sukiennica er ingen undtagelse.

Et historisk sted
Et historisk sted at drikke formiddagskaffe er Wienercaféen Noworolski i klædehallerne, som ikke har ændret sig væsentligt, siden Jan Noworolski åbnede den i 1910.

Her er stadig ulastelig klædte tjenere, hjemmelavede kager, is og pralinere, og smuk jugend-udsmykning, kreeret af en af datidens fremmeste kunstnere, Józef Mehoffer.

I mellemkrigstiden var Noworolski stedet, hvor Krakóws elite mødtes. Under krigen blev den konfiskeret af nazisterne, og Noworolski fik først caféen tilbage, da krigen var slut.

Men lykken blev kort, for caféen blev lukket igen i 1948 af det nye, kommunistiske regime.

Først efter systemskiftet i 1991 fik Noworolskis søn, den 86-årige Tadeusz Noworolski, caféen tilbage og kunne genåbne den hæderkronede institution i 1992.

Noworolski, Rynek Główny 1, Sukiennice

Krakóws fortid
Det smukke Krzysztofory-palads, der er indrettet som moderne museum, huser mange gode udstillinger om Krakóws fortid.

De store trækplastre er Rynek Underground, en spritny multimedial udstilling under markedspladsen om Kraków i middelalderen (indgang fra nordsiden af Sukiennica), og Cyberteka – time and space på anden sal, der i et moderne digitalt univers fortæller om Kraków fra de første bosættelser til Første Verdenskrig.

Stedet er populært, så book billetter i forvejen.

Pałac Krzysztofory, Rynek Główny 35

En konge værdig
I Restaurant Wierzyneks gamle lokaler er måltidet en konge værdigt.

Restauranten er Polens ældste og har ligget på Rynek Główny siden 1463, hvor Kazimierz den Store inviterede Europas konger - heriblandt vores egen Valdemar Atterdag - til topmøde forklædt som festbanket for at sætte en stopper diverse stridigheder.

Han overlod det til købmanden Mikołaj Wierzynek at stå for festlighederne, og Wierzynek holdt et selskab, der varede 21 dage og nætter og gik over i historien som den bedste fest i mands minde. Og da der blev sagt tak for mad, var stridsøksen begravet.

Restaurantens historie, et elegant interiør i mange forskellige stilarter og en utrolig elskværdig betjening er alt sammen med til at gøre Wierzynek til noget helt særligt.

Restaurant Wierzyneks, Rynek Główny 15

Lise Hannibal er forfatter til ’Turen går til Polen’

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.