Nogle kan hygge sig med en bog på bilferien, mens andre må bruge al koncentration på at bekæmpe den snigende kvalme.
Men selv om det er maven, der gør knuder, ligger hele problemet i din hjerne, forklarer neurologen Dean Burnett til den amerikanske radiostation NPR.
Burnett har skrevet bogen 'Idiot Brain: What Your Head Is Really Up To' – 'Tossede hjerne: Hvad dit hoved virkelig har gang i'.
Vi skal have fat i den del af hjernen, der hedder thalamus. Det er thalamus, der observerer og 'fortolker' de fysiske påvirkninger, din krop registrerer.
For eksempel når du bevæger dig, registrerer den, at dine muskler bevæger sig, dine øjne registrerer, hvor langt og hurtigt du bevæger dig, og dine balance-sensorer – det er små, væskefyldte rør i dit indre øre – fortæller, hvilken retning du bevæger dig i, og om du står op eller ligger ned.
På samme måde fortæller sensorerne, når vi bevæger os hurtigt, forklarer Burnett.
Forvirrende signaler
Men når du sidder i en bil, modtager thalamus modstridende og forvirrende signaler. Dine muskler er helt stille, mens dine øjne fortæller, at du bevæger dig hurtigt til trods for, du sidder stille.
Samtidig registrerer balance-sensorerne i øret, at du sidder uroligt og måske bumper op og ned, som man ofte gør i en bil.
Så hjernen får altså blandede og forvirrende signaler. Du sidder stille, men du farer af sted. Begge dele kan jo ikke være rigtigt, 'tænker' hjernen. Der er noget rivende galt.
Evolutionen har 'lært' hjernen, at den tilstand oftest skyldes forgiftning, og når du er forgiftet, 'tænker' hjernen, skal du bare af med giften – derfor sender den signal til maven om at kaste op, omgående!
Så vi bliver altså køresyge, fordi vor stakkels, forvirrede hjerne bare vil passe på os og beskytte os mod forgiftning, som den har gjort det gennem millioner af år.
Det er i øvrigt de samme mekanismer, der fører til søsyge, siger Burnett til NPR.
Derfor går det galt
For mange går det helt galt, hvis de for eksempel læser i en bog, mens de kører. For hvis du kigger ud af vinduet, 'ser' hjernen, at du bevæger dig, og derfor slapper den af trods de forvirrende signaler, der ellers strømmer ind.
Men hvis du koncentrerer dig om en bog, må hjernen forlade sig på fornemmelser, og det forstærker hjernens forvirring – og så er det, det går galt.
Dean Burnett kan ikke forklare, hvorfor nogle mennesker er plaget af køresyge, mens andre går fri; man må bare konstatere, at sådan er det.
Og selv om køresyge stadig er ubehageligt, så har I da nu noget sjovt og spændende at tale om på vej ned gennem Europa – lidt pudsig paratviden, der kan fjerne opmærksomheden fra den irriterende kvalme.