Annonce:
Annonce:

Her kan du se lyset

2015 er kåret som lysets år af FN - her er nogle af verdens mest imponerende lysfænomener

De bedste steder til at opleve nordlys er det nordlige Norge og Sverige, Sydgrønland og Canada. Billedet her er fra Canada. Foto: Flickr/Colin Nowra
De bedste steder til at opleve nordlys er det nordlige Norge og Sverige, Sydgrønland og Canada. Billedet her er fra Canada. Foto: Flickr/Colin Nowra
Annonce:
Følg Ferie

Sidste år besluttede FN, at år 2015 skal være en fejring af alt fra det naturlige nordlys til det elektroniske neonlys med det formål at sætte fokus på verdens forbrug af lys.

Rejseguiden Lonely Planet har i den forbindelse lavet en liste over forunderlige lysoplevelser rundt om i verden, der er et besøg værd.

Listen indeholder både naturfænomener, festivaler og fluorescerende neonkunst.

Og et af naturens absolut smukkeste lysfænomener er nordlys, der kan ses fra bestemte positioner på jordkloden.

Nordlys dannes, når stråler fra solen indfanges af jordens magnetfelt, og det opstår i nærheden af de magnetiske poler omkring 1000-2000 km syd for Nordpolen.

De bedste steder at se nordlys er derfor det nordlige Norge og Sverige, Sydgrønland og Canada, der ligger i magnetfeltet, men det kan også ses andre steder.

Annonce:

- Nordlyset skabes året rundt, men de bedste måneder er februar, marts og oktober mellem kl. 23 og kl. 4 om morgenen, hvor der er størst chance for, at himlen er skyfri, fortæller Peter Laursen, der forsker i astrofysik ved Stockholm Universitet.

Et at de bedste steder at se nordlys er ved Abisko Aurora Skystation, der ligger 200 km fra polarcirklen i det nordlige Sverige.

På grund af de omkringliggende bjerge og øde område er himlen næsten altid klar, der er ingen forurening overhovedet, og de lange vinteraftener er den perfekte kulisse til at se det lysende naturfænomen.

Neonlys i Las Vegas

Ved øgruppen Svalbard i Nordnorgek kan du opleve nordlys i dagslys, for i Svalbard er der nemlig lyst hele døgnet i perioden fra 15. april til 26. august, da solen i disse fire måneder aldrig går helt ned.

Det er dog ikke kun lysende naturfænomener, der ifølge Lonely Planet er værd at rejse efter.

I Kina fejrer man hvert år Lanternefestival, som man har gjort i mere end 1000 år. Foto: Flickr/Norman Tsai
I Kina fejrer man hvert år Lanternefestival, som man har gjort i mere end 1000 år. Foto: Flickr/Norman Tsai
 

I Kina fejrer befolkningen hvert år Lanternefestival, og det har man gjort i mere end 1000 år.

Annonce:

Festivalen, der i år foregår 5. marts, har førhen haft elementer af buddhistiske ritualer og dans. Nu om dage er det mest en fest, hvor lanterner i alle former, farver og størrelser flyver rundt i den mørke nattehimmel. Festivalen er særligt fascinerende i Zigong i Sichuanprovinsen, hvor lanterner er blevet til en kunstart.

Lysfester findes også i Toyama-bugten i Japan. Her er det dog ikke mennesker, men syv cm lange blæksprutter, der med deres lysende organer får havet til at lyse op fra marts til maj.

Firefly-blæksprutten tilbringer det meste af sin tid dybt i havet, men om natten i netop den periode svømmer millioner af blæksprutter op til overfladen for at fange fisk, og det får det mørke hav lige ud for kysten ved Toyama-bugten til at blinke i en endeløs række af mønstre.

 

Langt fra lanterner og lysende nordlys findes det fluorescerende lys fra neon, der får byen Las Vegas til at lyse op på himlen.

Byen er ifølge Nasa det mest lysende sted i verden.

The Strip, som er hovedgaden i Las Vegas, er estimeret til at kunne skabe en slange af neonlys på mere end 24.000 km, hvis man lægger det hele i en række.

Annonce:

Sammen med rækken af små kærlighedskapeller og gigantiske luksushoteller får det byen til at stråle i den ellers mørke Nevada-ørken.

 

I Europa har vi ikke noget, der kan hamle op med neonlysene i Las Vegas. Men vi har til gengæld verdens eneste kunstmuseum med fluorescerende lyskunst. Museet, der ligger i Amsterdam, hedder Electric Ladyland, og det består af små rum fuld af kunstværker i stærke farver.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: