Kast dig ud i en kløft

Slå knude på snørebåndene, og tag en travetur gennem fængslende kløfter i europæiske lande som Grækenland, Makedonien og Tyskland

Cares-kløften i Spanien byder på  en solid, klassisk vandretur. Foto: Mikel Ortega
Cares-kløften i Spanien byder på en solid, klassisk vandretur. Foto: Mikel Ortega

Inden for Europas grænser er der masser af muligheder for at vandre gennem storslåede kløfter – her er seks bud.

 

Sommer-travlhed

12 kilometer lang og 1000 meter dyb.

Cares-kløften i Spanien er en klassisk en af slagsen og byder på en dramatisk, men sikker vandretur ad stier, der oprindeligt blev etableret som arbejdsvej for ansatte på det lokale vandværk.

Begynd den 15 kilometer lange vandring i landsbyen Cain i Picos de Europa-nationalparken og nyd de svimlende udsigter over floder og bjergsider til Poncebos.

Kløften starter nord for Cain og omfatter en tæt passage mellem massive bjergsider. Snart er vandreren højt til vejrs over den frådende flod. Det meste af ruten er jævn, men flere steder er der betragtelige stigninger.

Man bør notere sig, at stierne kan være særdeles befærdede i weekender om sommeren, hvor det også kan være vanskeligt at finde en parkeringsplads.

 

Mini-kløft

Foto: Tiia Monto
Foto: Tiia Monto
 

Partnach er en fornøjelig og let tilgængelig mini-kløft i de bayerske alper.

Den er kun 70 meter lang, og klippevæggene er beskedne med en højde på 80-90 mere.

Enestående vandrestiger har den dog, og kløften er tilgængelig året rundt. Især i vinterhalvåret, når isen danner flotte formationer og kæmpe istapper, viser kløften sig fra sin mest spektakulære side.

Entrebilletten koster fire euro for voksne. Om aftenen om vinteren er kløften oplyst – og særlig magisk. Indgangen ligger 20 minutters vandring fra Garmish Partenkirchens OL-anlæg fra 1936. Vandrestien er let at vandre ad, men kan blive særdeles trang på en travl dag.

Efter besøget i kløften kan du vandre op til en biergarten og café. En sporvogn med vintage-vogne fragter dig tilbage, med mindre du går ned ad bjerget. En gennemsnitsudflugt tager fire til fem timer.

 

Sø og kløft

Foto: AP
Foto: AP
 

Bliver man som besøgende i makedonske Skopje træt af byens kitschede anstrøg, kan turen passende gå til Matka-søen og selve kløften.

15 kilometer sydvest for byen stilles trangen til udendørs aktiviteter.

Her er det muligt at sejle i kano, vandre, klatre, besøge huler og opdage forskellige sommerfugle- og fuglearter. I kløften er der flere klostre tilbage fra Middelalderen.

Bus nummer 60 afgår fra Skopje og når frem til Matka på 40 minutter.

Ved Matka-søen er der flere restauranter, hvor man kan fylde maven inden vandringen. Flere steder bliver vovemodet dog sat på prøve, når rækværket er væk og udsynet går direkte ned i kløftens dyb.

Er du ikke i vandrehumør, er en sejltur med indlagt afstikker til Vrelo-grotten med sine fine drypsten et fint alternativ.

 

Vikos

Foto: Nikos A. Kanellopoulos
Foto: Nikos A. Kanellopoulos
 

Grækenland bliver i de flestes øjne måske ikke betragtet som et vildnis.

Men i det træbevoksede Vikos i de nordvestlige Pindus-bjerge – knap to timers kørsel fra Parga – lever der faktisk både vilde bjørne og vildsvin, så der kan argumenteres for, at opfattelsen faktisk er lidt ved siden af.

Vikos-kløften er 20 kilometer lang og 1600 meter dyb med fremspring af kalksten.

Monodendri er et glimrende sted at starte sin vandring med landsbyen Vikos som destination – vel at bemærke først efter ca. seks timer til fods.

Det kan dog også anbefales at køre i bil over kløften – der findes adskillige bjergtagende udkigssteder såsom Oxia og Ay Paraskevi-klosteret.

En sti fra Vikos fører ned til den iskolde flod, som det er muligt at svømme i, hvis man ikke er den kuldskære type.

Af hensyn til risikoen for glatte klipper er det dog vigtigt at holde øje med vejrudsigten, før man pakker rygsækken og drager af sted med en udflugt til Vikos i tankerne.

 

Ikke for børn

Foto: Miguel Virkkunen Carvalho
Foto: Miguel Virkkunen Carvalho
 

En times kørsel nord for Fréjus på Cote d’Azur ligger franske Gorges du Verdon og frister en delvis overset tilværelse.

En stor del af kløften blev først rigtigt udforsket i 1905, da ingeniører fra det lokale elselskab hejsede sig ned i dybet.

I dag er kløften og den kunstige sø Saint Croix centrum for udendørs aktiviteter. Den mest imponerende del strækker sig over 25 kilometer mellem landsbyerne Castellane og Moustiers-Sainte-Marie, hvor floden Verdon har skåret en ravine, som er en smal, stejl kløft, dannet af et vandløb.

Besøgende kan vandre til Sentier de L’Imbut, der begynder ved landsbyen Aiguines på vejen D71. Strækningen er omkring otte kilometer lang og kræver fire til seks timers vandring. Her passerer man et 2000 år gammelt enebær-træ, og eventyreren Alfred Martel sammenlignede floden med Styx – floden, der fører til ’underverdenen’.

Terrænet er visse steder vanskeligt. Det anbefales ikke at medbringe yngre børn.

 

Under rovfugle

Foto: Leandro Distefano
Foto: Leandro Distefano
 

Den 13 kilometer lange kløft Cava d’Ispica kan næppe siges at være Siciliens svar på den store og imponerende Crand Canyon i USA.

Men den er uden tvivl både æstetisk tilfredsstillende og ligger fint placeret mellem de idylliske sydøstlige byer Modica, der er kendt for sin chokolade, og Ispica.

Kløften er let tilgængelig og stille.

Her kan du opleve rovfugle, der konstant svæver over klipperne i jagten på kløftens firben, slanger og små pattedyr.

Hvad der gør kløften unik, er de mange tegn på beboelse helt tilbage fra urtiden. Den opdager man i form af grotter, grave, gamle trapper og kirker.

Start i Ispica ad vejen SP47, der snor sig om byens østlige del, og hold øje med skilte til Cava d’Ispica.

Du skal betale et par euro i kiosken for at få adgang til den indhegnede vandresektion eller parker længere nede på bakken, men det er prisen værd. Og du kan gå så langt, du har lyst til i bunden af kløften.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere