Mad skal spises i stormagasinet

De nederste etager i de japanske stormagasiner rummer et sandt overflødighedshorn af mad og drikke. Et besøg i en af de store madafdelinger giver et godt billede af, hvad japanerne kan lide, og hvad de spiser

Man behøver ikke tage på restaurant for at få lækker sushi og sashimi.  Foto: Marine Gastineau
Man behøver ikke tage på restaurant for at få lækker sushi og sashimi. Foto: Marine Gastineau

I de japanske supermarkeder bugner fiskemontrerne med frisk tun, laks, østers, søpindsvin, krabber, lakserogn – og fiskeindmad, som der er god chance for, at man aldrig har set før.

Flotte frugter og sæsonens spændstige grøntsager er arrangeret i snorlige rækker, som hele tiden fyldes op.

I kødafdelingen finder man forskellige udskæringer af lækkert, fedtmarmoreret wagyu, der er det eksklusive, japanske oksekød. Og de senere år er forskellige racer af gris også blevet populært.

Men her er også udenlandske delikatesser som italiensk pasta og olivenolie, koreanske salater, kinesiske dim sum, franske oste, sprøde surdejsbrød og champagne.

Nyd en udstilling af perfekt mønstrede meloner i gaveæsker – eller de fineste franske konditorkager lavet med japansk perfektion og godt håndværk. Her er små og store pakninger med sashimi af rå fisk og skaldyr, perfekt formede stykker sushi, og udvalget af bento-bokse er imponerende med både små og store og i flere prisklasser.

Bento eller obento betyder madkasse, der er arrangeret i en æske af plastic, træ eller keramik. De kan være hjemmelavede, men fremstilles også industrielt. Måltidet er praktisk, billigt og populært og fås over hele Japan. Indholdet er ofte ris, fisk, svinekød eller marineret kylling, æg, pickles, grøntsager, tang, bønner og evt. frugt. Man får spisepinde, papirserviet, sojasovs og hertil evt. kold eller varm ocha, der er grøn te.

I de japanske stormagasiner fås et stort udvalg af bentobokse – madkasser – der er nemme at spise på farten eller i en park. Foto: Marine Gastineau
I de japanske stormagasiner fås et stort udvalg af bentobokse – madkasser – der er nemme at spise på farten eller i en park. Foto: Marine Gastineau
 

Stormagasinerne huser også køkkener med få siddepladser, hvor man kan få varme retter, der også kan tages med. Smag på den sprøde tempura, der er indbagte friturestegte grøntsager og rejer – eller friskstegte takoyaki, som er en specialitet fra Osaka og umiddelbart ligner æbleskiver krydret med fyld af ingefær og ottearmet blæksprutte.

Man skal ikke altid dømme efter udseendet, for den populære japanske hverdagsret curryrice – karrykrydret sovs af oksekød og grøntsager med og ris og japanske pickles – ser ikke så godt ud, som den smager.

Se også: Fredens by

I stormagasinernes madafdelinger kan enhver sult – eller bare nysgerrighed – stilles.

’Oishii!’ Lækkert! Smagsprøver deles flittigt ud. Prøv forskellige typer af te, belgisk chokolade eller små bidder japansk tsukemono (pickles) af auberginer, bregneskud eller agurker.

Generelt er åbningstiden 10.30 til omkring klokken 21-22, og fra klokken 17 gives rabat på friske madvarer med kort holdbarhed. Her er det perfekt at købe ind til en picnic eller mad, der spises hjemme. Eller man kan tage sin mad med op til den øverste etage og stormagasinets tagterrasse. Her er udsigt over byen og en lille have og ofte også et lille tempel.

Desuden er der som regel en vandpost, så man kan fylde sin egen flaske op – og man kan uden problemer drikke vandet.

Udbuddet i stormagasinernes madafdelinger giver et godt indtryk af, hvad japanerne selv kan lide at spise. Foto: Marine Gastineau
Udbuddet i stormagasinernes madafdelinger giver et godt indtryk af, hvad japanerne selv kan lide at spise. Foto: Marine Gastineau
 

De store jernbanestationer rummer altid et stormagasin, der derfor er let at komme til.

På de øverste etager er der typisk restauranter, klassiske testeder og moderne caféer, hvor man kan få et let måltid. En del stormagasiner har en stor restaurant med flere slags mad, men de fleste spisesteder er specialiserede i én type madlavning og retter.

Menukort med billeder eller udstillingsvinduer med plasticmodeller af den mad, man kan få, gør det nemt at få overblik over mulighederne. Priserne er inklusive skat og drikkepenge.

Man kan enten spise her, eller blot bruge det til at få overblik over, hvad man gerne vil prøve på et senere tidspunkt ude i gaderne. Nudler, sushi, sukiyaki, tonkatsu, okonomiyaki, kinesisk, italiensk eller koreansk eller andre typer restauranter, der næsten altid har specialiseret sig i en særlig type mad.

De japanske stormagasiners madafdelinger spejler befolkningen og de mange forskellige kulturer. Under alle omstændigheder kan man her få masser af muligheder for at spise folkeligt og meget forskelligt.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen