Ø-hop blandt Thailands skjulte skatte

Er du på jagt efter Paradis, så er det en god idé at tage på lidt væk fra turiststrømmen mellem de 51 små øer i Thailands dybe syd

Foto: All Over
Foto: All Over

Det såkaldte dybe syd – provinserne Trang og Satun – er Sydthailands bedst bevarede hemmelighed, lyder det. Hemmelig er måske en tyndslidt kliché, men der er ingen tvivl om, at de to provinser er gode rejsemål, hvis man vil undgå den bølge af turister, der strømmer ind over Phuket og Krabi i højsæsonen.

Officielt går grænsen mellem Malaysia, en føderation af overvejende muslimske stater, og Thailand, der som bekendt er et buddhistisk kongedømme. I praksis glider de to kulturer sammen meget længere mod nord.

Og i de to sydlige provinser, Trang og Satun, er det aldrig lykkedes Buddha at fortrænge Muhammed som den vigtigste profet. Her hører man oftere muezzinen kalde til bøn fra en minaret end buddhist-munkenes melodiske messen.

Blandt thaierne falder stereotyperne ofte over hinanden, når talen falder på nationsfællerne i de sydligste provinser. Sydthaierne anses for at være mere rå og opfarende, end de kulturelle normer i andre dele af landet anser for at være passende. Som turist står man uforstående, for sydthaierne er akkurat lige så gæstfrie og venlige som thaierne i de øvrige egne af Thailand.

Søger man paradis, fås det i glimt i Thailands aller sydligste øhav ved Koh Tarutao Marinnationalpark. De fleste af parkens 51 øer er små, ubeboede og uberørte tropeperler, og øernes tidevandsfloder, mangroveskove, regnskove og koralrev er hjemsted for et myldrende dyreliv. Hvis man ser bort fra Koh Lipe, er den brølende turistflodbølge her forvandlet til en stille og næsten uhørlig rislen.

Øhavet har længe været befolket af nomadiske ’chao leh’, havsigøjnere, og når man sejler langs øernes kyster, kan man stadig se de tidligere beboelsespladser. De har ligget der, hvor junglen brydes af små kokoslunde.

Pak Bara er en mindre transitby og fiskerflække, som er udgangspunkt for den videre rejse mod mod øerne. Bådemolen, hvor færgerne sejler ud, er byens eksistensgrundlag og samlingspunkt for et par rejsearrangører, internetcaféer, billige restauranter og småbutikker.

* * *

Fem af de mest spændende ø-hop

På Koh Tarutao kommer dyrelivet ofte helt tæt på. Hvis man er heldig, kan man her støde på en cobraslange. Foto: Getty Images
På Koh Tarutao kommer dyrelivet ofte helt tæt på. Hvis man er heldig, kan man her støde på en cobraslange. Foto: Getty Images

Koh Tarutao - Fra straffekoloni til ferieparadis
Når el-generatoren slukkes om aftenen, efterlades man alene med insektsummen og cikadesang og lyden af bølger, der brydes mod strandens sand. Øen er som en Noahs ark, og dyrelivet kommer ofte helt tæt på.

Ved parkhovedkvarteret flyver pragtdrongoer på jagt efter insekter rundt mellem træerne med lange halefjer, der svinger som noder til brændingens enkle melodi. Ofte dukker makak-aber frem fra skovtykningen. Særligt ved mudderbanker og på kanten af mangroven, som de grundigt afsøger for krabber og andet spiseligt.

I den tætte regnskov kan man se brillelangur, som er en gråbrun abe med karakteristiske hvide ringe rundt om øjnene, og sporene efter asiatisk dværghjort og vildsvin.

Langs mangroven venter frygtindgydende, men ufarlige båndvaraner på op til et par meters længde – og er man heldig, kan man også støde på en pytonslange, der hviler i en grenkløft.

I det hele taget er Koh Tarutao kendt for sine mange slanger, herunder kobra og mangrovehugorm.

Foruden isfugle spotter man ofte næsehornsfugle og revhejrer.

Bjergrige Koh Tarutao er en stor ø – 25 km lang og ti km bred. Meget af øen er dækket af jomfruelig regnskov, spættet af vandfald og arret af dybe grotter. Overalt langs vestkysten finder man øde, afsondrede sandstrande, der føles helt jomfruelige.

Koh Tarutao er et af de sidste steder i Sydthailand, hvor man stadig kan opleve at have en flere km lang, blændende hvid sandstrand helt for sig selv.

Koh Tarutao husede fra 1939 til 1946 Thailands mest isolerede straffekoloni for politiske fanger, inklusive medlemmer af kongefamilien, og forhærdede kriminelle. Stedet blev kendt som ’Tarutao-helvedet’, da hundredvis af fanger bukkede under for malaria og andre tropesygdomme. I dag er Tarutaos helvede forvandlet til et paradis for rygsæk-rejsende.

Ao Pante Malaka er en hvid sandstrand i øens nordvestlige hjørne. Bag hovedkvarteret kan man på en halv time klatre op til toppen af den forrevne Toe Boo-klippe, hvorfra der er udsigt over havet med øerne ved Koh Adang. Ved solnedgang samles øens gæster ofte her.

En anden af øens smukke strande er Ao Son. Her har den svajende række af de fyrretræslignende jerntræer (son på thai) bag strandbredden givet bugten sit navn. I januar kommer havskildpadder for at lægge æg på den tre kilometer lange, perfekte, hvide sandbue.

I en af Koh Tarutaos allerstørste seværdigheder, Krokodillegrotten, hænger flagermus fra loftet, og kalkstensformationerne antager de mest fantastiske former.

Det vrimlede engang med saltvandskrokodiller på Koh Tarutao, og selv om der i ny og næ er nye rygter om, at de frygtede dyr er blevet set i farvandet, kan man trygt udforske krokodillegrotten.

En sejltur op ad Khlong Pante, gennem en af Thailands bedst bevarede mangroveskove, bringer besøgende frem til grotten. Båden sejler fra hovedkvarteret, og turen tager ca. halvanden time. En gangbro leder ind i grotten. Husk at medbringe en kraftig lommelygte.

Koh Adang - Øen med den vilde natur
Naturen på Koh Adang er helt speciel. Højderyggen på den fuldstændigt skovklædte ø rejser sig til ca. 700 meter. De smukke strande brydes her og der af gigantiske granitkampesten.

Langhalebådene ligger i strandkanten på Koh Adang, hvor der er mulighed for at opleve masser af vild natur. Foto: iStock
Langhalebådene ligger i strandkanten på Koh Adang, hvor der er mulighed for at opleve masser af vild natur. Foto: iStock
 

På øen findes et mindre netværk af stier, der blandt andet leder op til Sha-do-klippen, hvorfra der er fantastisk udsigt over Koh Lipe samt til det lille såkaldte ’Pirat-vandfald’, hvor pirater efter sigende plejede at hente ferskvandsforsyninger. Øen har ikke mange overnatningsmuligheder, men det er muligt at indlogere sig på rangerstationen ved Laem Son, hvor der også er en restaurant.

Koh Khai - Pulverblødt sand og farverige koraller
Khai betyder ’æg’ og refererer til de skildpadder, der tidligere i stort antal lagde æg på strandbredden. Det er også her, man finder Tarutao-øhavets signatur: Den berømte stenbue, der ofte ses på postkort og i reklamer. Øen er et lille og populært stop blandt de sydlige øer. Sandet er pulverblødt og havet fyldt med farverige koraller og fisk.

Koh Lipe - Omstigning til paradis
Som en omstigning til paradis skal man skifte båd midt ude i den blå bugt. Færgerne fra fastlandet mødes af et kobbel af langhalebåde inde fra Pattaya-stranden. På vej ind til den lysende hvide strand kan man i det fuldstændigt klare vand se femfingrede søstjerner og farverige fisk.

Der bor kun 700 mennesker på Koh Lipe men mange turister kommer sejlende fra fastlandet. Foto: iStock
Der bor kun 700 mennesker på Koh Lipe men mange turister kommer sejlende fra fastlandet. Foto: iStock
 

Koh Lipe er en tropisk idyl under belejring. Den næsten flade og relativt lille ø har smukke sandstrande og et turkisblåt hav, men også omkring 50 resorter med mere en 2000 værelser, der tiltrækker turister i hobetal. Midten af øen, der indtil for få år siden kun krydsedes af sandede stier, er nu en evigt voksende betonforvirring af butikker og restauranter.

Gode overnatningssteder er Mountain Resort og Blue Tribes Garden Beach Resort. Mountain Resort ligger et godt stykke oppe ad en skråning og har en af den slags udsigter, der fremover vil få gæsterne, som har boet her, til at tænke, ’Ha! Jeg har set bedre’, når man ser en af de sædvanlige bounty-reklamer. Bungalowerne er meget forskellige og fås både med og uden aircon.

Bor man på Blue Tribes Garden Beach Resort ville man på en måde ønske, at udviklingen på Koh Lipe var stoppet her. De palmetækkede træbungalower og den tilbagelænede restaurant passer perfekt til Hat Pattayas sandede paradis.

Koh Rawi - Dykkernes favorit
Koh Rawi er et perfekt sted at opleve det eksotiske liv under havet ved Sydthailands kyster. Langs den hvide sandstrand, hvor maleriske, solblegede træstammer og grene stritter ud over vandet, ligger et langt koralrev, der nemt nås fra stranden.

Blå kirurgfisk med lysende gul rygfinner, multikulørte papegøjefisk, grå kuglefisk og djævlefisken med sin fjerlignende finnepragt er her almindelige og ikke mindst fascinerende syn under vandet.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere