Og turen skal gå til ...

Japans helligste templer, rumænske bjergregioner og hippe butikker i Oklahoma City er på National Geographic Travelers liste over must-sees i år

Pr-foto: Medellin Parque Explora
Pr-foto: Medellin Parque Explora

Medellin, Columbia

Colombias næststørste by har stadig sine laster, men den tidligere kokain-hovedstad med narkobaronen Pablo Escobar i spidsen er kommet på afvænning.

Terrorisme er blevet forvandlet til turisme takket være en politik, der har omdannet den farlige by til en moderne metropol, hvor tidligere slumkvarterer er blevet til kulturelle centre.

I dalen, der udgør bymidten, er der fyldt med skyskrabere og smuk arkitektur med Andesbjergene i baggrunden. Byen har desuden frodige parker med kunst og et gigantisk akvarium. Medellín kaldes ’byen med evigt forår’ på grund af den konstante milde temperatur, der findes i bjergene.

Bedste rejsetidspunkt: Hele året. Der er en konstant temperatur på 22 grader.

Transport: Tag metroen, der kun koster ca. seks kr. pr. tur. For at få den bedste udsigt over byen skal du tage kabelbanen til de østvendte bjerge.

Kulturelle tip: Det er kun turister, der går i flip-flop-sandaler og de lokale mænd bærer sjældent shorts. Så lad badetøjet blive hjemme og tag et par lange bukser med.

Bonusinfo: To en halv time fra byen ligger El Peñol, der er en gigantisk klippesten. I en sprække i klippen er der en trappe på 649 trin, der fører op til toppen af klippen.

Pris: Fly tur/retur København-Medellín inkl. mellemlandinger koster fra 6300 kr.

 

Hyderabad, Indien

Foto: Flickr/McKay Savage
Foto: Flickr/McKay Savage
 

Den indiske by Hyderabad er et miks af en traditionsbunden fortid og hypermoderne nutid. I byen boede en af verdens rigeste mænd, Mir Osman Ali Khan, der var den sidste regerende nazim af Hyderabad, et dynasti, som regerede i byen i to århundreder indtil 1947.

Byen er siden blevet hjemsted for mange globale it-brands og kaldes af den grund også Cyberabad. Den er fuld af rigdom, unge softwareingeniører, tagterasse-barer og parker.

Men i den gamle bydel, der kan dateres til 1585, er der stadig femtegenerations perlekøbmænd og gamle irani-cafeer, hvor gæsterne ofte bliver hængende over tre kopper chai i en fire timers tid. Byen har desuden mange menneskeskabte søer, moskeer og store paladser.

Bedste rejsetidspunkt: November-marts. Der er temperaturerne behagelige, og vejret er godt.

Transport: Flyv direkte fra Delhi eller Mumbai. I byen er det en god ide at leje en privatchauffør, der kan tage dig rundt til de historiske monumenter. Den gamle bydel ses bedst til fods. Hvis du kører med taxa, så sørg for at spørge om prisen, inden du stiger ind.

Kulturelle tip: De fleste i byen og hele staten Telangana taler engelsk, men det officielle og mest talte sprog er Urdu.

Bonusinfo: I Hyderabad ligger Ramoji Film City, der er verdens største filmstudie-kompleks. Filmstudiet har 47 scener, en togstation, templer og en Disneypark.

Pris: Fly tur/retur København-Hyderabad inkl. mellemlandinger koster fra 4000 kr. pr. person.

 

Koyasan, Japan

Foto: Flickr/Andrea Schaffer
Foto: Flickr/Andrea Schaffer
 

Koyasan er Japans spirituelle hovedstad.

Byen, der i år har 1200-års jubilæum, blev grundlagt af munken Kobo Daishi.

Japanerne tror på, at Kobo Daishi stadig bor i templet og sidder i en evig meditation, så han kan viderebringe sin indsigt til de besøgende.

Derfor bringer munkene hver dag mad til hans grav. Andre vigtige personligheder har efterfølgende ladet sig begrave tæt på, og mange firmaer har gravpladser til de ansatte så tæt på Kobo Daishi, som de kan komme. Den hellige by er desuden Japans største pilgrimsdestination. Den cirkelformede pilgrimstur, som Kobo Daishi etablerede, går gennem 88 templer på øen Shikoku, og mange japanere går stadig denne tur.

Koyasan er som det helligste sted både der, hvor rejsen begynder og ender.

Bedste rejsetidspunkt: I hverdagene fra april til november. I weekenden er der endnu flere turister.

Transport: Køb en billet på Osaka Namba station. Her er det muligt at købe en billet, der gælder til både togturen, kabelbanen og busser i Koyasan-området.

Kulturelle tip: Book en to- til fire-timers guidetur med Koyasan Interpreter Guide Club, der kan fortælle sig om kulturen, templer og området.

Bonusinfo: 21. marts, der er årsdagen for Kobo Daishis evige meditation, er den eneste dag på året, hvor det er tilladt for offentligheden at komme ind i den helligste Miedo-bygning i Koyasan Danjo Garankomplekset.

Pris: Fly tur/retur København-Osaka inkl. mellemlandinger koster fra 4300 kr. pr. person.

 

Maramures, Rumænien

Foto: Flickr/Emil Pop
Foto: Flickr/Emil Pop
 

I det historiske område Maramures, der ligger 450 km fra Bukarest, er skemaet lagt efter vejret, årstiden og traditionerne. Det føles på mange måder som at rejse 50 år tilbage i tiden.

Området har flere Unesco-udpegede kirker fra 1700- og 1800-tallet, der fortæller historier om helgener og syndere, straf og tro med malerier i kirkerne, der lige som alt andet i byen er lavet af træ.

I stedet for at bruge penge på at asfaltere vejene, der alligevel oftest bruges af heste og hestevogne, har regionen valgt at lave cykelstier, der gør det muligt at opleve byen i det stille og rolige tempo, som den fortjener.

Bedste rejsetidspunkt: Maj-juni for at se områdets smukke blomster. Juli-september for at vandre og cykle i området.

Transport: Flyv direkte fra Bukarest til Baia Mare, der er regionens største by. Det tager 85 minutter. Lej en bil i lufthavnen for at komme ud til de små byer, hvor det er muligt at leje cykler.

Kulturelle tip: Læs bogen ’Along the Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania’. Bogen, der er skrevet af William Blacker, giver en god indsigt i kulturelle traditioner i Maramures og Transsylvanien.

Bonusinfo: Der er over 100 trækirker i Maramures, og de er ofte låst. Det er dog muligt at få fat i en nøgle ved at finde en lokal og pege på døren og sige ’Cheia?’ (udtales kay-ya), der er det rumænske navn for nøgle. Chancen for, at den lokale kan finde nøglebæreren og lukke dig ind, er ret stor.

Pris: Fly tur/retur København-Bukarest koster fra 1360 kr. pr. person.

 

Oklahoma City, USA

Pr-foto: Oklahoma Visitock
Pr-foto: Oklahoma Visitock

Oklahoma City har aldrig været et rigtig pænt sted. Byen blev ramt af et bombeattentat i 1995, og utallige tornadoer, blandt andet den i 1999, der kostede 34 mennesker livet og ødelagde for seks mia. kroner, sat sine spor i byens gader.

Oklahoma City er dog ved at udvikle sig til en moderne metropol. Lokale kunstnere og kaffeentusiaster åbner den ene hippe butik efter den anden i gamle bilforretninger på Automobile Alley, og Midtown, der tidligere var centrum for crackhuse og forfaldne bygninger, er blevet et moderne område med hoteller og lejlighedskomplekser.

Bedste rejsetidspunkt: Det er muligt at rejse året rundt. Vejret varierer dog meget, da byen ligger i den såkaldte ’Tornado Alley’, der karakteriseres ved hyppige interaktioner mellem kolde og varme luftmasser. 10.-14. juni er der filmfestival, og fra 2.-5. oktober er der byens årlige Regatta-festival med dragebåde og kajakker.

Transport: Lej en bil eller tag shuttle-bussen fra lufthavnen. I centrum er det muligt at gå eller leje Spokies (bycykler, red.).

Kulturelle tip: Tag f.eks. ud til Plenty Mercantile – et supermarked med lokale specialiteter, der ligger i en gammel bilforhandler fra 1920'erne i Automobile Alley-området. På butikkens tag holder Plenty ofte workshops, vinsmagning og middage.

Bonusinfo: Oklahoma City blev til som by på en enkelt dag 22. april 1889, hvor mere end 10.000 slog sig ned på samme tid. I 1910, 20 år efter, blev byen staten Oklahomas hovedstad, og i dag bor der godt 600.000 indbyggere i Oklahoma City.

Pris: Fly tur/retur København-Oklahoma City inkl. mellemlandinger koster fra 5000 kr. pr. person.

 

Ekstra Bladet Ferie tager forbehold for ændrede priser. Eksemplerne er indsamlet 28. januar 2015.

Seneste nyt

En del gerningsmænd synes at gå fri

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.