Annonce:
Annonce:

Oplev naturen i dolomitterne

Ferie i højderne: Coronaen har gjort vandring til allemandseje. Er man til natur, storhed og ro, er vandring en oplagt ferieform, når øvede som uøvede familier skal mødes om en aktivitet. Vi besøgte Dolomitterne i Italien for at opleve nye højder - og fik både sved på panden og gastronomisk inspiration

Den storslåede natur og roen, der følger med en vandretur i Dolomitterne, er blot nogle af de grunde, der ligge bag den stigende popularitet. Foto: Sif Meincke
Den storslåede natur og roen, der følger med en vandretur i Dolomitterne, er blot nogle af de grunde, der ligge bag den stigende popularitet. Foto: Sif Meincke
Annonce:
Følg Ferie

Vil du på en lidt længere rejse og kombinere vandring med oplevelsen af en anden kultur? Så er området omkring Val Gardena i Sydtyrol en fantastisk mulighed for nye vandrere, der gerne vil lidt højere op end flade Danmark.

Den storslåede bjergkæde Dolomitterne spænder over denne region samt regionen Veneto i det nordlige Italien.

Her kan man blandt andet opleve naturreservatet ’Puez-Odle’, der er på UNESCOs Verdensarvsliste – og så bliver man desuden helt fri for støj og larm fra biltrafik og blinkende reklamelys.

Du vælger selv, hvilken rute du vil gå. Foto: Sif Meincke
Du vælger selv, hvilken rute du vil gå. Foto: Sif Meincke
 

Sommer i Tyrol
Rejser man i sensommeren, vil man støde på færre børnefamilier end i sommerferieperioden, og i perioden fra midten af juni til medio oktober er området et fantastisk rejsemål, uanset om man rejser alene eller i grupper.

Annonce:

Naturen i Dolomitterne er storslået med bjerge og bakker, der giver associationer til ’Sommer i Tyrol’. De grønne vidder, naturens frodighed og de mange solskinstimer er netop årsagen til, at Val Gardena har cirka 45 procent af sine besøgende i sommerhalvåret.

Området er ganske vist også fantastisk til skisport, men der er ingen tvivl om, at indbyggernes fascination og forelskelse i vandringen deles af de mange besøgende i årets varmere måneder.

Dolomitterne

Området Val Gardena i det sydlige Tyrol er kendt for sine storslåede vandreruter i bjergkæden Dolomitterne.

Området er tidligere østrigsk og befolkningen taler ud over italiensk og tysk også det særlige ladinsk.

Bjergrestauranterne er populære pit-stop. Foto: Sif Meincke
Bjergrestauranterne er populære pit-stop. Foto: Sif Meincke

Val Gardena har mange solskinstimer og er et yndet rejsemål både i vintersæsonen samt i perioden midt juni til midt oktober, hvor det særligt er vandring, der trækker turisterne til.

Ladies only
Der er flere måder at komme til Val Gardena i Dolomitterne på. Rejsebureauet Atlantic Link tilbyder forskellige transportmuligheder - eller du kan køre selv.

Når først du er ankommet, er der mange forskellige måder at opleve området Val Gardena på. Blandt andet ’Ladies only’-arrangementer, hvor det ugelange program er tilrettelagt kun for kvinder.

Turen indeholder blandt andet en guidet urtetur, el-mountainbiketur i bjergene og mulighed for at kokkerere med en lokal kvinde, der driver eget landbrug.

Vandreture er både for store og små. Foto: Sif Meincke
Vandreture er både for store og små. Foto: Sif Meincke
 

Annonce:

Smukke blomster under sneen
En skitur i Dolomitterne for år tilbage havde afstedkommet et ønske om at komme retur. Ikke for at stå på ski, men for at vandre og opleve hvad der mon gemte sig under den hvide sne. Nu var vi her igen. Vi ankom til vores første hotel ud af tre hoteller, som vi skulle besøge under denne vandreferie.

En smuk bjælkehytte, som var den taget ud af ’Heidi’-filmen. Her blev vi taget imod med en ’Hugo’-drink, som er hyldeblomst, mousserende vin og danskvand. Den mødte vi igen og igen i løbet af ferien.

Første aften bød på en god, tung bjergmenu i hotellets mørke, men hyggelige restaurant, hvorefter vi gik til køjs i træudskårne senge med ternet sengebetræk. Næste morgen var vi klar til vores første vandretur.

Edelweiss er kendt for at gro i Alperne. Foto: Sif Meincke
Edelweiss er kendt for at gro i Alperne. Foto: Sif Meincke
 

Guidet urtetur
De lokale bruger bevoksningen fra bjergene i deres køkkener, og vi var nysgerrige efter at vide, hvilke planter og urter området bød på. Vi havde derfor bestilt en guidet urtetur i bjergområdet omkring Val Gardena.

Guiderne havde stor viden og lå inde med et væld af inspiration til anvendelse af naturens skatkammer. Generelt har områdets beboere en dyb respekt og interesse for planterne og urternes gavn og anvendelse.

Foto: Sif Meincke
Foto: Sif Meincke

Annonce:

Denne viden overbringes fra generation til generation samt formidles af ’kreuterpädagogen’, der er uddannet i urternes anvendelsesmuligheder.

Det er derfor helt naturligt, at italienerne benytter sig af alt lige fra brændenælder til kommen og fyrrenåle, som de samler og plukker i området omkring deres hjem.

Pileurten bruges ofte i maden. Foto: Sif Meincke
Pileurten bruges ofte i maden. Foto: Sif Meincke

Flere vandreruter
Ferien fortsat i samme inspirerende tempo, mikset med skønne frokostrestauranter i bjergene, med fantastiske oste lavet på stedet af deres egne geders mælk. To eftermiddage blev vi kørt i taxa til et nyt hotel, for at kunne benytte andre vandreruter, i det smukke Norditalienske bjergladskab.

Flere gange måtte vi knibe os i armen. Mødet med andre vandrere, geder, der brægede på skråningerne, og den slående natur var helt igennem fantastisk.

Vi var solgt til Dolomitterne.

Udstyr

Vandring er nemt at komme i gang med. Her er ikke brug for andet end et par solide sko med en smule mønster under, udetøj og en drikkedunk.

Egentlige vandrestøvler og en rygsæk kan sagtens komme i anden række. I første omgang handler det nemlig blot om at komme på fødderne og ud ad døren.

Fjallraven.dk er eksperter i vandreudstyr. De har lette jakker og bukser, som både tager vind og regn - og som både holder på varmen og kan frigive den.


Har du lidt ekstra på sidebenene, som du gerne vil af med, kan lange gåture måske hjælpe. Bianca tabte sig 40 kilo ved at gå.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: