Otte grunde til at opleve Dublin

Irernes hovedstad er smækfyldt med oplevelser, uanset om du er til party, mad eller kultur

Pubberbe i Temple Bar er populære blandt turister. Foto: Flickr/Jim Nix
Pubberbe i Temple Bar er populære blandt turister. Foto: Flickr/Jim Nix

Advarsel: Denne artikel er 100 procent subjektiv, for jeg tabte mit hjerte lige ned på Dublins toppede brosten allerede første gang, jeg besøgte byen.

Og jeg har været forelsket lige siden.

Dublin har nemlig det hele og kan det hele. Samtidig er den så tilpas lille, at den er til at overskue.

Følg med til min yndlingsby, som sandsynligvis også bliver din.

Se også: Glasbro splintrede under panikslagne turister  

1. Menneskene

Musik, smil og nysgerrige spørgsmål er irernes farligste våben, når man møder dem på pubben. Foto: Tourism Ireland
Musik, smil og nysgerrige spørgsmål er irernes farligste våben, når man møder dem på pubben. Foto: Tourism Ireland
 

‘Let’s have a craic’. Møder du en flok irere på en pub, en natklub eller såmænd bare på vej i byen om aftenen, vil du uvægerligt høre den sætning.

Craic er gælisk for sjov eller fest, og det er altid muligt at finde nogen at feste med i Dublin. Dublinere har et særligt hygge-fest-gen, og det betyder, at der ikke skal meget til, før man er i gang med en samtale.

Det bemærkelsesværdige ved dem er, at alder er ligegyldig. Det er, som om at hovedårsagen er at have en ’craic’, så er det lige meget, om alderen siger 20 eller 60.

For en dansker, der er vant til skarp aldersopdeling i bylivet, kan det virke mistænkligt. ’Hvorfor spørger et purungt par, om jeg vil sætte mig hos dem på en bar? Tror de, at jeg vil betale for deres drinks?’ Nope, de er ude for at more sig, med hvem der nu ser morsomme ud.

Jeg har oplevet det flere gange og er endda blevet hevet med hjem til en privat fest lang fanden i vold i et slidt arbejderkvarter. What a craic!

Se også: Lavprisselskab vil have USA-billetter ned under 500 kroner  

2. Musikken

Wall of Fame på Temple Lane South er prydet med billeder af byens mest berømte musikere. Foto: Karen Seneca
Wall of Fame på Temple Lane South er prydet med billeder af byens mest berømte musikere. Foto: Karen Seneca
 

Der er bogstaveligt talt musik i luften. På gaderne hvor niveauet rangerer lige fra topdygtige folkesangere til en gammel gubbe med to klaprende spiseskeer, i Temple Bars turistfyldte pubber, på de lokales stamsteder og på koncertscenerne.

Musikken er så vigtig, at byen har en Wall of Fame på Temple Lane South med billeder af deres mest berømte musikere, f.eks. The Dubliners og U2.

Mange pubber betaler spillemænd i øl for at sidde blandt gæsterne og spille guitar, violin og andre instrumenter, og spiller du guitar, kan du sagtens få lov at jamme med en sang eller to.

Det er også altid muligt at finde en pub med regelmæssige koncerter og/eller musikaftener.

Derudover har Dublin musikfestivaler som Trad Fest sidst i januar, St. Patrick’s Festival i marts og Dublin Fringe Festival i september. Der er også en stor clubscene i byen, og du kan finde en oversigt over dem alle på Visitdublin.com.

Udland - 7. okt. 2015 - kl. 06:51 Forskrækket dykker skyder nærgående haj  

3. Pubberne

Facader i tunge farver er målet, når man leder efter aftenens pub. Foto: Karen Seneca
Facader i tunge farver er målet, når man leder efter aftenens pub. Foto: Karen Seneca
 

Det er faktisk svært at undgå dem. Især fordi indbyggerne hævder, at der er over 1000 pubber i byen.

De er besøgt flittigt dagen lang, ugen rundt. Her sidder en gammel nisse med sin Guinness, dér flirter en irsk fyr med en italiensk pige, og der sidder to midaldrende mænd og spiller guitar og synger.

Går du ind på en pub og bestiller a pint of Guinness, vil der sjældent gå længe, før du får spørgsmålet ‘Hvor er du fra?’

Temple Bar er området, hvor turisterne flokker til for at indsnuse den irske atmosfære. Og fred være med det, for der ér ret sjovt, og pubberne har gjort et stort nummer ud af at fremstå gamle og patineret.

Men bevæg dig også væk fra Temple Bar, og besøg nogle af de pubber, som dublinerne selv foretrækkker – International Bar på Wicklow Street, der har musik hver aften, Slattery på Grand Canal Street eller Bowe’s på Fleet Street med 100 forskellige whiskymærker og live musik søndag aften.

Det er hårdt arbejde, hver dag at kravle op og ned af palmerne og høste koskosnødder til feriegæster. (Foto: Flickr/jynxzero) Ferie - 8. okt. 2015 - kl. 07:45 Se rejsebranchens fem mærkeligste jobs  

4. Seværdigheder

Biblioteket på Trinity Collage rummer en kæmpe samling af Irlands ældste bøger og er et besøg værd. Foto: Chris Hill
Biblioteket på Trinity Collage rummer en kæmpe samling af Irlands ældste bøger og er et besøg værd. Foto: Chris Hill
 

Først og fremmest er det hyggeligt at gå ture i byen. Langs floden Liffey, i parken St. Stephen’s Green, på gågaden Grafton Street, i Docklands og nord for Liffey i gader med lave rækkehuse, der har døre i alle farver.

En ting er over dem alle: The Book of Kells og biblioteket på Trinity College. The Book of Kells er en af Irlands største skatte, skabt af munke, over 1200 år gammelt og fyldt af snirklede kaligrafiske kunstværker. Når du har set bogen, skal du gå ind i biblioteket. Det rummer en kæmpe samling af Irlands ældste bøger, er betagende smukt og leder tankerne hen på en Harry Potter-film.

Whiskey-elskere vil nyde besøget i Old Jameson Distilery, mens historieinteresserede bør besøge det tidligere fængsel, Kilmainham Gaol. Her blev irske oprørere – blandt andet lederne af Påskeoprøret – spærret inde gennem tiden og henrettet af englænderne. Men det var ikke kun rebeller og kriminelle, der sad der, også kvinder og børn blev holdt indespærret i fængslet.

Se også: Forsøgte at åbne flyets yderdør - troede det var toiletdøren  

5. Museerne

På Merrion Square slænger Oscar Wilde sig – i statueform – på en sten. Foto: Flickr/William Murphy
På Merrion Square slænger Oscar Wilde sig – i statueform – på en sten. Foto: Flickr/William Murphy
 

Dublin er fødeby for mange berømte forfattere som Oscar Wilde, Samuel Beckett og James Joyce, så naturligvis er der et museum over hæderkronede forfattere.

Når du besøger museet, får du hørebøffer udleveret, så du får introduktion til alle forfatterne.

Du kan også besøge James Joyces Centre, se Oscar Wildes barndomshjem og besøge The National Library of Ireland.

Little Museum er småt, men godt. Det er noget så interessant, som et museum over byen med beboernes egne effekter og billeder. Meget anbefalelsesværdigt.

Vikinger grundlagde Dublin, og derfor kan du studere dine forfædre nærmere på forskellige museer, blandt andet National Museum of Ireland og på Dubliana. Sidstnævnte er perfekt til børn og barnlige sjæle, da der er tableauer med voksfigurer og masser af interaktiv underholdning.

The National Leprechaun Museum handler om irsk mytologi og er ligeledes interaktivt.

Se også: Hipster-hadere angreb café under demonstration  

6. Maden

Det er ikke den irske mad, som kommer til at være dit største minde fra besøget – men kyllingevinger kan de finde ud af. Foto: Flickr/Alexander Franke
Det er ikke den irske mad, som kommer til at være dit største minde fra besøget – men kyllingevinger kan de finde ud af. Foto: Flickr/Alexander Franke
 

Irsk stuvning bliver aldrig verdensberømt for sin raffinerede smag. Kartoffelmos heller ikke. Hånden på hjertet er det traditionelle irske køkken ikke bedre end det engelske.

Men ligesom vi har det nye nordiske køkken, har Irland genopfundet sig selv, og Dublin har ramt et højt nivea.

Prøv den dejligste dessert, Chokoladeganache med peanutbuttermousse og syltede pærer, hos Cleaver East by Oliver Dunne, som ejes af Michelinkokken Oliver Dunne – pris: 55 kr.

Bedste snacks: Krydrede kyllingevinger i Elephant & Castle i Temple Bar. De er en institution i Dublin og med rette! Du kan bestille en kurv med dem, og der vil være nok til to og du slipper for kun 100 kr.

På 7 Dawson Street får du kaffe på den mest nuttede måde – i gammeldags mælkeflaske og rørsukkerknalder i vintagedåser.

Frokosten bør være Fish & chips. Den på The Oliver St. John Gogarty i Temple Bar-området er både sprød og lækker.

Se også: Piloter blev blændet af lys fra stadion  

7. Øllen

Du har ikke besøgt Dublin, før du har drukket Guinness på pub. Foto: Karen Seneca
Du har ikke besøgt Dublin, før du har drukket Guinness på pub. Foto: Karen Seneca
 

Guinness er en af verdens mest kendte øl. Og den stammer fra et bryggeri, som Arthur Guinness grundlagde som St. James's Gate Brewery i Dublin i Irland i 1759. Derfor skal Guinnes ogsådrikkes i Irland.

Øllen skænkes med omhyggelighed: Glasset skal have en hældning på 45 grader, hvorefter det langsomt rettes op til en lodret vinkel og skal have en bestemt temperatur, skummet en særlig konsistens, og jeg skal komme efter dig.

Et stort glas mørkt, tykt øl med cremet skum er en smagsoplevelse, som er på linje med en særligt fin rødvin.

Et lille tip til når du bestiller: Et lille glas (’halve’) Guinnes er ikke halvt så billig som et stort, så snup en pint – der er som regel kun en euro til forskel.

Øl-elskere bør desuden også besøge Guinness Storehouse, som er smagfuldt, informativt og underholdende. – syv etager bygget op om et ølglas, som går fra stueetagen og hele vejen op til baren i toppen af bygningen.

Se også: Hotel hjælper dig over dine kærestesorger  

8. Vægmalerier

Byens vægge er pyntet med mønstrer og farver. Foto: Failte Ireland
Byens vægge er pyntet med mønstrer og farver. Foto: Failte Ireland
 

Blooms Hotel i udkanten af Temple Bar er et af de smukkeste eksempler på en bygning, der er malet fra top til tå.

Samme kunstner har malet PP Fallon på Curved Street.

Besøg også Love Lane og Temple Lane i samme område, og tjek vægmalerierne ud.

Dublin er i det hele taget spækket med vidunderlig street art, som en tur rundt i byen hurtigt vil åbenbare for dig. Gå en tur i Camden Street-området, og du vil møde mange eksempler på kreativiteten.

Bernard Shaw Pub på Richmond Street er nærmest en levende kunstinstallation, som løbende får malet væggene af unge kunstnere.

Pubben er et samlingssted for gadekunstnere og graffitimalere, og den er et besøg værd. Tæt på U2s gamle pladestudio, Windmill Lane, er der også en malet mur, U2 Wall, men det er mere street end art, da det består af hilsner fra tusinder af fans.

 

Ekstra Bladet var inviteret af Tourism Ireland og Trad Fest.

18 kommentarer
Vis kommentarer