På denne ø er bounty-stemningen i top

St. John er den mindste af de tre tidligere dansk-vestindiske øer, og den er samtidig den mest uspolerede og bounty-agtige

En snorkeltur i det klare vand med en øde strand og høje palmer i baggrunden – så bliver det ikke meget bedre. Foto: PR
En snorkeltur i det klare vand med en øde strand og høje palmer i baggrunden – så bliver det ikke meget bedre. Foto: PR

North Shore Road slår et sving. Under os åbenbarer der sig til venstre pludselig synet af en perfekt rundet strand med næsten kridhvidt sand.

De flere etager høje kokospalmer svajer i den milde brise, og et midaldrende par er hånd i hånd på vej ud i det turkisblå vand.

Se også: Styrer selv: Iron Maiden-forsanger tager jumbojet på verdensturné  

Synet er vidunderligt og et af mange lignende på den lille paradislignende caribiske ø St. John, hvor vi lige nu befinder os.

Her finder du en stribe herlige strande, hvoraf nogle ligger helt ud til vejen, mens andre kun kan nås, hvis man samtidig er frisk på at give sig i kast med en mindre vandretur.

Tag dig tid

St. John er ikke større, end at hovedattraktionerne kan opleves på en enkelt dag. Mange af de besøgende er da også endags-turister, der ankommer på udflugt fra St. Thomas.

Men det er synd ikke at have mere tid på øen end det. Når solen går ned, og endages-turisterne er væk, sænker der sig en velsignet ro.

Så snup et par dage på øen, der råder over flere dejlige hotelresorts, ikke mindst det store Caneel Bay. Nyd roen, varmen og de idylliske omgivelser - og gå endelig på jagt efter en øde strand, hvor du kan nyde din egen bid af paradis.

 

Fælles for de fleste af dem er dog, at de har meget få besøgende, så du har rige muligheder for at nyde en ægte bounty-strand helt for dig selv. Den mest berømte strand på St. John hedder Trunk Bay og ligger i bugten af samme navn på øens nordkyst.

Også her mødes du af en palmeklædt strand med det blødeste lækre, lyse sand.

Undervandsliv
Udover palmer er stranden omkranset af anden grøn bevoksning, og farvekombinationen af det uendelige grønne bagland, det kridhvide sand og det helt utroligt blå vand er ikke svær at falde i svime over.

I vandet ud for Trunk Bay kan du opleve et rigt undervandsliv i form af diverse eksotiske fisk samt farvestrålende koraller.

Se også: Guide: Sådan kommer du billigt i lufthavns-loungen  

Især de bløde duvende koraller er flotte, hvorimod de hårde koraller efterhånden er noget slidte.

Det skyldes blandt andet, at de lokale myndigheder har anlagt et såkaldt 'underwater trail', hvor snorklere via undervandsskilte ledes rundt gennem koralverdenen.

Det er bestemt værd at begive sig fra stranden og ud i vandet for at snorkle. Foto: PR
Det er bestemt værd at begive sig fra stranden og ud i vandet for at snorkle. Foto: PR
 

Ruten er ganske populær blandt de besøgende, hvilket desværre efterhånden har sat sine spor. Populariteten er således stranden i Trunk Bays største fjende, og ønsker du at finde en næsten øde strand, skal du vælge en anden. Snorklingen er faktisk også bedre ud for flere af øens øvrige strande, men til gengæld er der gode bade- og omklædningsforhold ved Trunk Bay.

Uberørt natur
Bounty-strande er St. Johns primære, men langt fra eneste, tilbud til besøgende turister. Sammenlignet med de to øvrige tidligere dansk-vestindiske øer, St. Thomas og St. Croix, er St. John helt anderledes uspoleret rent naturmæssigt. Det skyldes, at to tredjedele af øen er udlagt til naturpark.

Se også: 40 tilskadekomne: Derfor bør du holde selen spændt i flyveren  

Denne status har sin oprindelse i en gave fra den amerikanske rigmand Laurence Rockefeller, der i sin tid ejede langt størstedelen af øen.

Han forærede sin jord til den amerikanske stat på den betingelse, at området forblev uberørt og ubebygget.

St. John er derfor i dag præget af store skove, der rummer en stribe spændende vandrestier.

Bevæger du dig ud på dem, kan du undervejs nyde et interessant dyreliv.

Hvert år i slutningen af juni og begyndelsen af juli er der karneval på St. John. Foto: PR
Hvert år i slutningen af juni og begyndelsen af juli er der karneval på St. John. Foto: PR
 

Mange besøgende vælger at vandre ad en natursti ned til en uberørt strand, tilbringe et par timer her og så begive sig tilbage igen.

St. John måler blot 50 kvadratkilometer og er dermed en anelse mindre end Fanø.

Ikke desto mindre råder øen over hele 26 strande, hvor besøgende kan dase i solen. Der er ingen lufthavn på den lille ø, så alle ankommer ad søvejen.

Se også: Gør rejselivet lettere med telefonen  

Det sker typisk til Cruz Bay, som er øens eneste egentlige by, omend en lille en af slagsen.

Den er ganske hyggelig med sin bette havn og diverse butikker.

Her finder du også flere glimrende restauranter, og ved aftenstid har du en flot udsigt over til de mange lys på den større nabo-ø St. Thomas.

* * *

Kolonihistorie

Foto: PR
Foto: PR
 

Ønsker du et lille skud dansk kolonihistorie, så besøg ruinerne af den gamle sukkerplantage Annaberg på øens nordkyst.

Se også: Rejsekataloget er rykket på Facebook  

Her får du et interessant, men også skræmmende, billede af de ofte kummerlige forhold, som slaverne levede under, når de arbejdede i sukkerrørsmarkerne og de steghede lokaler, hvor sukkeret blev udvundet.

12 kommentarer
Vis kommentarer