Paradis med slagside

Tulum i Mexico er fantastisk og fuld af stemning, afslapning og sol og glæde – men der er en grim bagside

Det er selvklart et must at tage til stranden, når man besøger Tulum. Foto: Kira Eggers
Det er selvklart et must at tage til stranden, når man besøger Tulum. Foto: Kira Eggers

Tulum ligger i Mexico ved den caribiske kystlinje ikke langt fra Cancun. Byen beskrives som magisk, rolig, paradis, og jeg kan bedst beskrive det som et drømmested. Et sted, hvor jeg nemt kunne bosætte mig. Men Tulums tilbagelænede vibe indhyllet af junglen har desværre også en mørk side. Mexicos hotspot er en miljøbombe uden sammenligning.

Jeg tog til Tulum for et par år siden med en veninde. En for mange ukendt boheme-ø i regionen Yucatan-halvøen få timers kørsel fra Cancun. Thomas, min kæreste, og jeg tog samme tur i slutningen af 2018. Ligesom jeg blev han fuldstændig draget af stemningen, som tager udgangspunkt i rustikke møbler, autentisk mexicansk mad, afslappende atmosfære og masser af margaritas og yoga.

Okay, indrømmet, vi går ikke til yoga. Til gengæld er vi vilde med tacos og margaritas. Her kan jeg tilføje: Du slipper ikke uden om Charlys Vegan Tacos, den er et must.

Vi valgte at bo i byen frem for ved stranden. Man kan godt føle, man er midt ude i en jungle, når man bor uden for byen, og det kan være angstprovokerende at cykle i halvmørke på bumpede veje ind til bymidten. Cyklisterne kører nærmest mellem bilerne på hovedgaden, men hele byen er sikret med vejbump, så cyklister bliver ikke kørt ned.

Men varmen og de spændende omgivelser gør op for de til tider udfordrende cykelture. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har måttet sætte kæden på igen; en del af charmen!

Hovedgaden er én ting, der er meget at se og smage, men de små gader, der fører ud af centrum, gemmer på fornøjelige, små hemmeligheder. Jazzklubber, små spisesteder, barer, restauranter og caféer. Det, som jeg elsker ved Mexico, er uforudsigeligheden. Som da jeg slentrede rundt må og få og pludselig befandt mig midt i en gadefest en tirsdag eftermiddag med band og drinks.

Jeg satte mig med en hjemmelavet sukkeroe-drink og nød atmosfæren. Hundene logrede med halen, en hund lå i skødet på trommeslageren, folk snakkede i baggrunden, og andre trippede med til bandets jazzmusik. Barerne på den lille vej var propfyldt med mennesker, der var til stede i nuet. Ikke på deres telefoner.

Også aftenerne er lune, lækre og fyldt med stemning, hvad enten du er ude eller inde. Foto: Kira Eggers
Også aftenerne er lune, lækre og fyldt med stemning, hvad enten du er ude eller inde. Foto: Kira Eggers

Tulum centrum er der, man finder mange små og store shops og billige spisesteder. Jeg blev anbefalet at købe min mad på vejen ved de små street kitchens. Ejerne her er fattige, og maden smager himmelsk. Vi spiste også på nogle af hotellerne i området, fordi man føler, man træder ind i en helt anden verden.

Det er virkelig inspirerende. Små gårdhaver, rindende vand, mexicansk indrettede lobbyer helt ned til den mindste detalje. Men man skal være vågen, for de dukker pludselig op. Ingen flashy skilte og gerne på små veje, man nærmest ikke tror er beboelige. Kontrasterne er voldsomme. Man cykler forbi fattigdom, ind i boheme, tilbage i fattigdom, og dernæst forbi de mest imponerende lejlighedskomplekser.

Der findes rigeligt af små, lækre spisesteder med masser af charme og atmosfære. Foto: Shutterstock.com
Der findes rigeligt af små, lækre spisesteder med masser af charme og atmosfære. Foto: Shutterstock.com
 

Vi boede på hotellet Central Park Tulum. Det ligger lidt inde i junglen, men man kan låne cykler eller blive kørt til hotellets private strand i deres shuttle dagligt. Det tager en time at cykle til det mest interessante område ved vandet, selvom stranden ligger bare tre kilometer væk. Man skal nemlig uden om junglen i en hestesko gennem byen og om på den anden side for at nå The Beach Strip.

Vi boede på Central i ti dage – og det er et hotel uden sammenligning. Det gjorde stort indtryk på mig, at man kan booke en af de hyggelig biografer med egen butler og in-dining. 150 kroner for drikkevarer, film af eget valg og mad! Der er to pools, sukkerfri restaurant, bar og stort fitnesscenter.

Stedet får energi fra en SunFlower, et panel, der følger solen, og som står som en stor blomst i gårdhaven. Alle lejlighederne er udstyret med eget køkken og nogle med kæmpe pool. Prisen var 7000 kroner for ni overnatninger, men vi bestilte også i god tid.

De fleste strande er private, men spiser eller drikker du på hotellet, der ejer dem, er der fri adgang. Foto: Kira Eggers
De fleste strande er private, men spiser eller drikker du på hotellet, der ejer dem, er der fri adgang. Foto: Kira Eggers
 

De sidste dage boede vi på stranden. Vi bookede os ind på det bæredygtige luksushotel Ahau og valgte en strandhytte med bad. Desværre var hytten ikke isoleret, så vi var ret generet af larm fra barer og fester. Men charmerende var den! Det gør altså noget for sjælen at vågne og slå dørene op og se solen titte frem tidligt om morgenen.

Man skal til stranden, når man er i Tulum, det er et must. Der er offentlig strand visse steder, men mange tilhører hotellerne, men derfor kan man sagtens gå ture langs stranden eller bade. Man går bare ind gennem hotellerne og får sig samtidig en bid mad eller noget at drikke. Især Casa Malca er et besøg værd – Pablo Escobars tidligere sommerhus og nu hotel.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Den dystre bagside

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
 

Der er desværre en bagside af medaljen ved dette eventyrlige sted. For at gå fra at være en lille fiskerby med gennemrejsende backpackere og få små hoteller til nu at være Mexicos it-sted har sine konsekvenser. Især for miljøet.

I 2017 besøgte 2,4 millioner mennesker den lille by – en stigning på 400.000 fra året før – og infrastrukturen kan slet ikke bære det. For få år siden boede der 30.000 mennesker, og kun meget få turister kom til byen. Via bestikkelse bliver fredede områder fældet for at bygge i junglen uden de nødvendige tilladelser.

Ni hoteller er allerede blevet lukket igen, men der er gjort uoprettelig skade. For alt imens der skal gøres plads til alle disse bygninger, som spekulanter har købt sig ind i, flås det caribiske havs ilt-system op ved roden, nemlig de mange mangrover.

Der er ikke et ordentligt affaldssystem, så al skrald læsses af i junglen lidt uden for byen. Der er heller ikke et ordentligt kloaksystem, og derfor udledes lort direkte i havet. Fra det beskidte vand forlader jordoverfladen, er det syv dage om at nå ud i havet, hvilket er katastrofalt for verdens næststørste koralrev. 80 procent af det er allerede væk.

Mange hotellers energi kører på dieselgeneratorer, der udleder rigtig meget co2. Der bygges i Sian Kaan, den smukke og fredede National Park – på trods af at det ikke er lovligt. Problemet er korruption.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tips til Tulum

Der findes masser af lækker mad i Tulum – også for vegetarer og veganere som Kira. Foto: Kira Eggers
Der findes masser af lækker mad i Tulum – også for vegetarer og veganere som Kira. Foto: Kira Eggers
 

 • Sørg for at veksle hjemmefra. Man løber ofte ind i tomme bankautomater. ATM koster spidsen af en jetjager, så find en bank. Kontanter er bedre end kort. Jeg fik stjålet oplysningerne fra mit kort, og pludselig blev det brugt i Florida. Hvis de bruger dit kort, så insister på at se dem lave transaktionen.
 • En taxa til eller fra lufthavnen kan pruttes ned til 300 kr. Det er en tur på et par timer. Man kan også vælge at køre med ADO, som er et busselskab, eller med Colectivo, offentlig transport. Begge dele er urimeligt billigt.
 • Husk solcreme, men vælg den miljøvenlige. Flere steder må man ikke bade med solcreme på, da det ødelægger koralrevet.
 • Forvent ikke at møde mange danske turister i Tulum eller at finde kædebutikker. Hvis du vil shoppe, skal du en times tid væk til Playa Del Carmen.
 • Tag ud til de smukke, underjordiske søer, cenoter. Vælger du Grand Cenote, som ligger lokalt, er du ikke alene. Vi var omringet af japanske turister, der ofte vælter ind lige fra morgenstunden med busser, så det var umuligt at få et billede uden en snorkel i baggrunden. Men vi så da små skildpadder.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
 

 • Kan I tage en dag eller to ud af kalenderen, kan det anbefales at køre til byen Bacalar. Lagoons of Seven Colors, som den kaldes. Langt mindre turistet og meget smukke omgivelser.
 • Tag cykellygter med hjemmefra, hvis du vil cykle. Der er ingen garanti for, at de findes i supermarkeder. Og hjelm for den sags skyld. De glor nok lidt, de lokale, men lev med det. Det er nemt at leje mountainbikes og køre på stier i naturen.
 • Tag en tur til naturparken Sian Kaan, hvor du kan møde flamingoer, krokodiller, delfiner, jaguarer og mange andre eksotiske arter.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
 

 • Veganere og vegetarer går ikke forgæves, for det er det nemmeste i verden at få god plantekost.
 • Herhjemme findes der masser af rejseselskaber, der kan skabe en god rejse til Mexico, men vælger I at flyve selv, er højsæson december til april. Der er rigelig varmt midt november også, op til 29 grader og masser af sol. Lidt ustabilt vejr til tider, men I skal nok få noget farve og varme.
5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere