Perfekt pitstop på rejsen mod USA

Islands hovedstad er så lille, at den er nuttet, men samtidig byder den på kultur og gastronomi, der er en storby værdig – perfekt til forlænget weekend under et pitstop på vej mod USA

Fra Hallgrímskirkens tårn er der en imponerende udsigt over Reykjavik og de omkringliggende bjerge. Foto: Amalie Kønigsfeldt
Fra Hallgrímskirkens tårn er der en imponerende udsigt over Reykjavik og de omkringliggende bjerge. Foto: Amalie Kønigsfeldt

Førstedagen
Reykjavik er så lille, at man næsten ikke kan undgå at se den imponerende islandske kirke, Hallgrímskirkja, når man ankommer til byen.

Kirken er med sine 73 meters højde den største kirke på øen, og den gør sig arkitektonisk bemærket.

Stop op, og iagttag kirken udefra, eller betal indgangsentré, og nyd udsigten fra tårnet – heroppefra er udsigten over hele byen, havet og de sneklædte bjerge med til at give et andet slags overblik end det, man hurtigt får på gadeplan i den lille by.

Se også: Lavprisselskab vil have USA-billetter ned under 500 kroner

Det kickstarter indtrykket af byen og øen.

Der er mange hyggelige caféer i Reykjavik, som indbyder til indtagelse af eftermiddagskaffen.

Råd til rejsen

Avisen Grapevine er gratis og ligger alle vegne. Den giver et godt indblik i, hvad der rør sig i byen.

Udlændinge kan shoppe toldfrit. Så gem dine kvitteringer og indlever dem på toldkontoret i lufthavnen, når du alligevel venter på boarding.

Undgå veksel- og hævegebyr ved at betale med Visakort allevegne. Islændingene er vant til, at det er måden at betale på, så der er ingen grund til at hæve kontanter.

Hvalsafari kan bookes i receptionen på hvalmuseet Whales of Iceland. En tur tager mellem 2,5 og 3,5 time og koster ca. 450 kr. for voksne og det halve for børn.

Det største problem er faktisk at vælge mellem de mange muligheder.

Men et af de mere finurlige af slagsen, der tilmed ligger kun et stenkast fra Hallgrímskirken, er Café Babalú.

Stedet er indrettet med diverse nips og dekorationer i pangfarver, så der er altid noget at se på.

Ved aftensmadstid bør du unde dig selv en tur på Restaurant Kol.

Se også: I disse lande er det bedst at blive gammel

I de mørke lokaler kan du både nyde stedets eksperimenterende cocktails eller alt godt fra havet.

Restaurantens chefkok har tidligere arbejdet på Noma, men priserne på Kol er noget mere til at komme i nærheden af - de ligger i lejet 200 kr. for en hovedret eller ca. 450 kr. for en 6-retters tastingmenu.

Andendagen
Brug formiddagen på en kunst-vandring ud af centrum. Reykjavik Kunstmuseeum består af tre afdelinger, der ligger spredt ud over byen.

To af dem ligger faktisk lidt uden for byen, men da byen er så lille, kommer man aldrig rigtig langt væk.

Disse to mest afsidesliggende er samtidig også de mest interessante, hvad angår rammerne, der omgiver kunsten.

Se også: Slå kalechen ned og kom af sted

Reykjavik er ellers ikke udpræget arkitektonisk køn, men de to museumsbygninger er på hver deres måde særprægede og interessante.

Lobbyen, der forbinder udstillingsrummene og en lille tegnestue for børn og kreative sjæle, består af en prægtig glasrude ud mod haven.

Gennem den og de trekantede ovenlysvinduer kan sollyset strømme ind i bygningen, der også rummer en udstilling af små skulpturer.

Længst væk fra centrum ligger afdelingen Ásmundarsafn, der er omgivet af en skulpturpark med værker af Ásmundur Sveinsson.

Se også: Adrenalinsus i Australien

De har også været med til at forme den særprægede bygning, der med sine runde former og kuppel snarere ligner en bygning, der kunne høre hjemme i Grækenland.

Og netop det er med fuldt overlæg, Sveinsson mente nemlig, at Island burde bygge mere efter landets rå klima, ligesom grækerne bygger efter deres golde natur.

Koncerthuset Harpa, der er lavet af Henning Larsen Architects og Olafur Eliasson, ligger helt sublimt ud til vandet med Mount Esja i baggrunden, her badet i skumringslys. Foto: Amalie Kønigsfeldt
Koncerthuset Harpa, der er lavet af Henning Larsen Architects og Olafur Eliasson, ligger helt sublimt ud til vandet med Mount Esja i baggrunden, her badet i skumringslys. Foto: Amalie Kønigsfeldt
 

Den tredje afdeling hedder Hafnarhús og ligger centralt i byen nær havnen.

Her udstilles samtidskunst og en samling af den postmoderne, islandske kunster Errós værker.

Slut af her, hvis du har mod på mere kunst, inden frokosten kan indtages på Sægreifinn på havnen rundt om hjørnet.

Stedet er særligt kendt for sin hummersuppe og er – med fiskegarn og en udstoppet sæl – meget maritimt inspireret.

I det lille rum er der en køledisk fyldt med alt godt fra havet.

Se også: Intet USA uden roadtrip

Man kan f.eks. købe spyd spækket med kammuslinger eller hvalkød til en billig penge.

Hvis du er fascineret af havets kæmper – i andre henseender end på din tallerken – kan du efter frokosten bevæge dig mod hvalmuseet Whales of Iceland, som også ligger på havnen, og opleve Europas største hvaludstilling, ifølge museet selv.

Og har du ikke nok i modellerne, og har du tiden til det, kan du også se den ægte vare på en ’Whale watching’-tur, hvor man sejler ud i fjorden og ser på hvaler.

Hjemvendt fra det kan aftensmaden med fordel nydes på Sushi Samba, der kombinerer det japanske, sydamerikanske og islandske køkken på en særpræget og spændende måde.

Menukortet byder både på sushi og ceviche, men også fusioner mellem de forskellige madtraditioner, som har sat sit aftryk på øen.

F.eks. kan man få kaffe- og limemarineret vågehval serveret råt.

Sidstedagen
Start dagen med brunch på KEX, der både er et hostel og en café.

Lokalet ligner et tidligere fabrikslokale, som på kreativ og trendy vis er blevet omdannet til en hyggelig café i nærmest berlinsk stil med industrielle klinker og en masse antikke artefakter.

Se også: Stil dine Game of Thrones abstinenser her

Bl.a. kan man langs vinduet sidde ved borde, der er lavet af stellet af gamle Singer-symaskiner, og herfra kan man desuden se ud over det enorme Mount Esja, der udgør byens imponerende baggrundskulisse.

Brunch-buffeten står klar på den hyggelige Café Kex, der byder på uformel stemning, udsigt over bjergene og sommetider også har live-musik på programmet. Foto: Amalie Kønigsfeldt
Brunch-buffeten står klar på den hyggelige Café Kex, der byder på uformel stemning, udsigt over bjergene og sommetider også har live-musik på programmet. Foto: Amalie Kønigsfeldt
 

Stedet ligger ved havnen og kan være lidt svært at finde pga. det meget diskrete skilt, der viser vej, men på deres hjemmesider kan man finde et udførligt kort.

Som afslutning på en begivenhedsrig weekend er det på sin plads at runde af med lidt afslapning, og man kan ikke have været på Island, uden at have badet i varme kilder.

Se også: Magiske Nordisland

Til det formål behøver man ikke tage udenbys til Den Blå Lagune, som de fleste andre turister gør.

Inde i Reykjavik ved Lagardur Valley ligger Laugardalslaug nemlig, hvor der bl.a. er dampbade og varme pools til de magelige, men også vandrutschebane og minigolf til de akive eller de små.

Er du alligevel på vej mod lufthavnen, kan et stop ved Den Blå Lagun dog anbefales. Den ligger ca. 50 km. fra Reykjavik tæt på Keflavik, hvor lufthavnen også ligger.

 

Ekstra Bladet var inviteret af WOW Air.

2 kommentarer
Vis kommentarer