Annonce:
Annonce:

Ponta Delgada: Ø-byen, der bugner af friskfangede fisk, frugter og folkeliv

De fleste rejser til Azorernes største ø, São Miguel i Atlanterhavet, for at opleve den helt enestående natur. Men også øens hovedby, Ponta Delgada, byder på masser af oplevelser for sanserne

Det lokale marked i Ponta Delgada åbner tidligt om morgenen, hvor fiskerne disker farverigt op med alt godt fra havet. Foto: Frank Sebastian Hansen
Det lokale marked i Ponta Delgada åbner tidligt om morgenen, hvor fiskerne disker farverigt op med alt godt fra havet. Foto: Frank Sebastian Hansen
Annonce:
Følg Ferie

São Miguel er Azorernes største ø og øgruppens handelscentrum. Her bor godt 138.000 indbyggere, og udviklingen går stærkt – ikke mindst i Ponta Delgada, hvor nybyggerier skyder op overalt, og et miks af velklædte forretningsfolk, ældre husmødre og tjekkede teenagere præger gadebilledet.

Byen er hjemsted for den lokale præsidents kontorer, nogle af regeringens departementer og en del af det lokale universitet. Ponta Delgada er knudepunktet for azorisk handel, og her summer af liv fra tidlig morgen til sen aften.

Morgen: Frisk fisk og frugt
Allerede klokken syv lørdag morgen og klokken otte i hverdagene åbner det lokale marked, Mercado da Graça, hvor trækasserne bugner af solmodne appelsiner, og hvor duften af søde ananas og friskfangede fisk kilder i næsen.

Annonce:

Når de lokale butikker slår dørene op, kan man fortsætte op i de hyggelige små gader. Besøg f.eks. smykkeforretningen Martins de Vale, hvor smykkekunstneren Paulo do Vale har specialiseret sig i at skabe smukke finger- og ørenringe samt brocher af azorisk basalt. Og er man på jagt efter unikke smykker, som reflekterer den azoriske naturs særpræg, så er dette butikken, man skal besøge.

Porcelænsbutikken Azevedo næsten skråt overfor er et slaraffenland, hvis man er til håndmalet kvalitetsporcelæn. Butikken har bl.a. et stort udvalg af mærket Vista Alegre – Portugals ækvivalent til Royal Copenhagen – som producerer håndmalet porcelæn og krystalglas kreeret af nogle af de dygtigste portugisiske kunsthåndværkere.

Værd at vide om Ponta Delgada

Turistkontor: Avenida Infante D. Henrique

Der kører minibusser i Ponta Delgada ad tre forskellige ruter, og der er gode busforbindelser rundt på øen.

Turisttoget Lagarta følger fire tematiske spor rundt i byens gader fra juni til september. En tur tager ca. 45 minutter og koster omkring fem euro. Stoppestedet ligger lige over for Forte de São Bras.

Sata flyver direkte til de øvrige Azorer, undtagen Corvo. Se sata.pt.

Atlânticoline sejler til alle øer undtagen Corvo fra midt i maj til 30. september.

Formiddag: Kaffe med de lokale
Hold pause og snup en god formiddagskaffe – det er overraskende billigt efter danske standarder og giver god mulighed for at opleve byens liv og befolkning tæt på. På caféen Tabacaria Açoriana rasler aviser ved bordene, mens en flok venner højlydt diskuterer de seneste fodboldresultater.

Annonce:

Tabacaria Açoriana, der også har en kiosk med gode vejkort og magasiner i forlængelse af caféen, er blot ét af Ponta Delgadas hyggelige mødesteder, og både her og på andre azoriske caféer er der travlt hele dagen, for efter måltiderne tager øboerne gerne en hurtig bica – en stærk espresso, der kan holde øjnene åbne i flere timer.

En dag i Avignon

Fortsæt mod nord til den lille park, Jardim António Borges, der er opkaldt efter Azorernes store botaniker og første ananasdyrker. Parken blev anlagt i midten af 1800-tallet, og her kan man bl.a. se et gigantiske gummitræ med 12 meter lange rødder, som på fascinerende vis slanger sig hen ad jorden.

En god frokost
Efter besøget i kirken, kan du i nærheden finde et lækkert frokost-måltid på restauranten A Colmeia. Den hører til i den finere ende, men man får da også gedigen kulinarisk valuta for pengene. I klassiske omgivelser byder restauranten på traditionelle egnsretter med et moderne twist, f.eks. bacalhau á lagareiro – klipfisk stegt i olie og hvidløg. Men også sværdfisk – espadarte – fås i flere velsmagende varianter, ligesom menukortet også rummer flere gode vegetarretter.

Ananas

Flamberet ananas. Frisk ananas med is. Ananas i skiver og ananaslikør på flaske.

Den søde, gule frugt dyrkes på São Miguel og er en stor, lokal delikatesse.

Øens første kommercielle ananasplantager blev grundlagt i 1864, men frugterne, der oprindeligt kom fra Central- og Sydamerika, var længe kun en spise for de rige.

Den dag i dag er den lokale ananas stadig relativt dyr (ca. 3,30 euro pr. kg), og det forstår man, hvis man besøger Plantacão de Ananases lidt uden for Ponta Delgadas centrum. Her kan man få indblik i den komplicerede dyrkningsproces, hvor det tager hele 18 måneder, før en ananas er moden nok til at blive høstet.

Lige udenfor Ponta Delgada ligger Ananas-plantagen Arruda. Her kan man prøve-smage frugten, som er mindre og noget sødere end i Skandinavien. Foto: /ritzau/Morten Flarup
Lige udenfor Ponta Delgada ligger Ananas-plantagen Arruda. Her kan man prøve-smage frugten, som er mindre og noget sødere end i Skandinavien. Foto: /ritzau/Morten Flarup
 

Annonce:

Eftermiddag: skatte og underjordiske kræfter
Med fuld tank og friske kræfter kan man fortsætte lige ud til havnepromenaden og dreje mod vest. Så kommer man til det gamle fort, Forte de São Bras, der utvivlsomt har været et barsk opholdssted for de soldater, der tidligere beskyttede Ponta Delgada mod fjender fra havet.

Fortet, der stadig føles koldt og bærer præg af fugt, blev opført i 1552 for at holde pirater på afstand. I dag danner det rammen om Azorernes militærmuseum, hvor besøgende kan beundre gamle uniformer, gyse over primitivt operationsudstyr og nærstudere våben og telegrafudstyr fra de krige, azoriske tropper har deltaget i.

Nær ved fortet kan man få indblik i en vigtig del af azorernes liv. I Convento de Nossa Senhora da Esperança står kristusfiguren Ecce Homo, der hvert år er omdrejningspunkt for den årlige fest til ære for Senhor Santo Cristo dos Milagres.

Figuren bærer en juvelbesat tornekrone og en rød kappe pyntet med guldsmykker og ædelsten, som troende gennem tiden har doneret som tak for Guds hjælp. Kapperne er dekoreret med 6.842 ædelsten – heriblandt diamanter og safirer.

I parken kan du finde skygge under gummitræet, hvis 12 meter lange rødder slanger sig hen over jorden. Foto: Frank Sebastian Hansen
I parken kan du finde skygge under gummitræet, hvis 12 meter lange rødder slanger sig hen over jorden. Foto: Frank Sebastian Hansen
 

Annonce:

Vil man fornemme de enorme kræfter, der har skabt de azoriske øer, kan det godt betale sig at tage væk fra bymidten og ud til lavatunnellen Gruta do Carvão med minibuslinje A eller taxi. Under jorden er luften er så kold, at man kan se sin egen ånde, og regnvandet, der er to dage om at trænge gennem de mange jordlag, drypper fra vægge og lofter, så de små dråbeformede stalaktitter glimter som sølv.

Den ca. 2.500 meter lange lavatunnnel er seks meter høj og 15 meter bred, og rundturen, der begrænser sig til en del af grotten, gås altid med en guide. Turen er ikke egnet for børn under seks år.

Det bugner af nyfangede fisk på torvet, og der er fisk til morgen, middag og aftensmad på de lokale restauranter. En særlig specialitet er acalhau á lagareiro klipfisk stegt i olie og hvidløg. Men også sværdfisk - espadarte - fås i masser af varianter på restauranterne. Foto: Frank Sebastian Hansen
Det bugner af nyfangede fisk på torvet, og der er fisk til morgen, middag og aftensmad på de lokale restauranter. En særlig specialitet er acalhau á lagareiro klipfisk stegt i olie og hvidløg. Men også sværdfisk - espadarte - fås i masser af varianter på restauranterne. Foto: Frank Sebastian Hansen
 

Aften: Jazz og slentretur på havnepromenaden
Fra den lille scene får jazzmusikeren hele lokalet til at svinge, mens en duft af frisk, grillet fisk og krydrede saucer kommer sivende ud fra køkkenet. Colégio 27 er en af Ponta Delgadas bedste og hyggeligste restauranter, og de svenske ejere, Carolina og Michael, ved præcis, hvilke retter der kan få det til at knurre i skandinaviske maver.

Tidligere boede ægteparret i New York, hvor Michael arbejdede som jazzmusiker, og med Colégio 27 er det på fornem vis lykkedes de to at fragte et lille stykke af New York til Azorerne. Restaurantens hofret er grillet tunsteak og til dessert en skive sød, flamberet ananas med vaniljeis.

Annonce:

Et godt alternativ er hotel- og restaurationsskolens stilrene restaurant, Anfiteatro, der ligger gemt under Ponta Delgadas amfiteater ved havnefronten. Restauranten nytænker de azoriske egnsretter med stor kreativitet, og i stueetagen er der en cafélounge, som serverer lettere anretninger. Et besøg på Anfiteatro er en kulinarisk opdagelsesrejse, og også desserterne holder et tårnhøjt niveau.

Slut aftenen af på havnepromenaden, Pavilhão do Mar. Her ligger hyggelige cocktailbarer og delikate restauranter skulder ved skulder, og det er et populært sted at spise aftensmad eller blot spadsere en tur, når solen farver himlen orange. Langs promenaden kan man også købe engelsksprogede bøger og shoppe kvalitetssouvenirs som smykker, vin og forskellige naturprodukter.

Rejsen dertil

Flere rejseselskaber arrangerer ture til São Miguel med afgang fra København og Billund, typisk med et stop undervejs.

Priserne svinger meget, men starter ved ca. 2300 kroner for en flybillet retur – billigst fra København og uden for sommersæsonen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: