Portofino for de fine – og os andre

Det er svært at udpege den allerskønneste plet på den italienske middelhavskyst, men Portofino på halvøen af samme

navn er en værdig bejler til titlen

Sejlturen fra den seværdige by Rapallo byder på en række smukke scenarier. Foto: Morten Herlev
Sejlturen fra den seværdige by Rapallo byder på en række smukke scenarier. Foto: Morten Herlev
Følg Ferie

En italiensk familiefar med perfekt tilbagestrøgne slikkrøller og flagrende lilla charmeklud stiller sig i fotopositur foran den billedskønne havn i Portofino. Der er ingen tvivl om, at den tandpastasmilende mand nyder at blive set sammen med sin velklædte hustru og deres to smarte teenagere.

Siden slutningen af 1800-tallet, hvor den britiske overklasse fik øjnene op for det idylliske fiskerleje Portofino-halvøen, øst for Genova, har stedet tiltrukket filmstjerner og andre berømtheder fra både Europa og USA.

Dertil kommer velbeslåede ferierende forretningsfolk, der ynder at klemme deres store luksusyachter ind i den smalle naturhavn i Portofino.

Turismen har derfor for længst fortrængt fiskeriet som byens hovederhverv, men trods antallet af eksklusive butikker og fiskerestauranter i den dyre ende af skalaen, er der også plads til ganske almindelige turister i byen.

I Portofinos gamle bydel kan man gå på opdagelse i trange gyder, hvor den livlige summen på havnen synes langt væk. Foto: Morten Herlev
I Portofinos gamle bydel kan man gå på opdagelse i trange gyder, hvor den livlige summen på havnen synes langt væk. Foto: Morten Herlev

Du kan sagtens spise på en af byens restauranter uden at vælte feriebudgettet, og i stedet for at ankomme i egen luksusyacht kan du tage bussen eller benytte rutebåden fra nærliggende Rapallo.

Sejlturen fra Rapallo tager omkring en halv time og byder undervejs på en fornem udsigt til den grønne halvøs kyst, hvor rigmandsvillaer klamrer sig til de stejle klipper.

Et glimt af fortiden
Havnen er livsnerven i Portofino, og selv om lystyachterne har erobret havnebassinet, er der stadig plads til de fiskerbåde, der dagligt leverer friske råvarer til restauranterne langs kajen.

Hvis du er fiskespiser, er det derfor nærmest obligatorisk at sætte tænderne i fisk eller skaldyr ved et bord i første række ud til vandkanten.

Med kølig hvidvin i glasset og en formidabel udsigt ovenikøbet gør det ikke så meget, at prisen er presset en lille tand op.

Det er forståeligt nok, at de rige og berømte gennem årene har følt sig tiltrukket af Portofinos beliggenhed og postkort-smukke silhuet.

Selv om byen har udviklet sig til et af de mest kendte og eksklusive feriesteder ved den italienske riviera, er en stor del af byens charme intakt.

Kommer du i ydersæsonen – og begiver du dig lidt væk fra den livlige havnepromenade – er der stadig glimt at hente fra byens fortid som rolig fiskerflække.

Og når du har fået set den overskuelige lille by, venter de smukke omgivelser på at blive opdaget.

Engang var Portofino blot en lille, uopdaget fiskerflække. Det er den bestemt ikke længere, men der bliver stadig fisket i havet omkring halvøen. Foto: Morten Herlev
Engang var Portofino blot en lille, uopdaget fiskerflække. Det er den bestemt ikke længere, men der bliver stadig fisket i havet omkring halvøen. Foto: Morten Herlev
 

Kun få skridt fra havnen fører trapper op til den gamle bydel, hvor små pladser åbenbarer sig for enden af trange gyder. Blandt de maleriske huse kan du få et glimt af hverdagslivet.

De lokale møder du også i byens kirker, som eksempelvis tæller den fine, stribede Divo Martino, hvis ældste dele er fra 1100-tallet.

Fra en caféstol på havnen kan du skimte silhuetten af en borg på toppen af den halvø, der krummer sig beskyttende om naturhavnen.

Hvis du ikke er blevet for doven i solen, kan det betale sig at tage den korte – men stejle – gåtur op til Castello Brown.

Vandretur i historien
Borgen gemmer i dag på en kunstudstilling, men du kan også bare nøjes med at nyde udsigten fra det omkringliggende anlæg, hvorfra udsigten – naturligvis – er forrygende.

Udsigt får du også, hvis du begiver dig 600-700 meter videre ad fodgængervejen Strada pedonale per Punta di Capo til halvøens klippefyldte spids, hvor et ensomt fyr våger over oliventræer, klipper og hav.

Amore! Portofino er som skabt til romantik. Foto: Morten Herlev
Amore! Portofino er som skabt til romantik. Foto: Morten Herlev
 

Hvis du har mod på endnu mere vandring, byder Portofino-halvøen på mange flotte oplevelser.

En stor del af halvøen er udlagt til naturpark, hvor et væld af buske og planter trives i det lune, milde klima.

Undervejs mellem små citronlunde, myrtebuske og oliventræer støder du også på masser af flotte udsigtspunkter.

På små fem timer kan du også vandre langs kysten fra Portofino til den charmerende havneby Camogli på den modsatte side af halvøen.

Undervejs passerer du det smukt beliggende kloster San Fruttuoso, og i sæsonen kan du tage rutebåden herfra og tilbage til Portofino, hvis benene siger stop.

Portofino og halvøen af samme navn rummer noget for enhver smag, hvad enten du er til eksklusiv atmosfære, naturoplevelser eller bare smukke udsigter.

Her er der ikke blot plads til de fine, men også til alle os andre, der gerne vil opleve en af de absolut mest maleriske pletter, som er at finde på kortet over den italienske riviera.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+