Annonce:
Annonce:

Problemer i lufthavnen? Her er dine rettigheder

Fortvivl ikke, hvis dit fly bliver forsinket eller aflyst – du har nemlig oftest ret til et plaster på såret

Hvis du er så uheldig, at din rejse ikke går som planlagt på grund af eksempelvis forsinkelser eller mistet bagage, er det en god idé at have styr på dine rettigheder. Foto: Colourbox
Hvis du er så uheldig, at din rejse ikke går som planlagt på grund af eksempelvis forsinkelser eller mistet bagage, er det en god idé at have styr på dine rettigheder. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Ferie

Ferien kan hurtigt ændre sig til et mareridt, hvis noget går galt. Og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad man har ret til, hvis flyrejsen til feriedestinationen bliver gjort besværlig af aflysninger, manglende bagage eller forsinkelser.

Ekstra Bladet giver dig her i samarbejde med Lars Arent, jurist og leder af Forbruger Europa, et overblik over, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.
 

Hvis dit fly bliver forsinket...

...har du ret til forskellige godtgørelser – alt efter, hvor meget det drejer sig om, og hvor mange kilometer du skal flyve.

- Helt grundlæggende kan man sige, at man selvfølgelig har brug for at få noget hjælp i lufthavnen for at få afklaret situationen. Det er et område, hvor der findes fælles EU-regler, og som man kan gøre brug af som forbruger, fortæller Lars Arent.

Heftig konkurrence: Dansk lufthavn under massivt pres  

Annonce:

Hvis flyet er forsinket mere end to timer, skal flyselskabet tilbyde dig gratis mad og drikke.

Det gælder for to timer eller mere for flyvninger under 1500 kilometer, tre timer eller mere for flyvninger inden for EU på mere end 1500 kilometer og fire timer eller mere for flyvninger uden for EU på mere end 3500 kilometer.

- Hvis flyet bliver forsinket så meget, at du har brug for en overnatning, så skal man også have adgang til det, og det skal man heller ikke betale for, lyder det fra Lars Arent.

Et plaster på såret
Derudover skal flyselskabet betale for transporten til og fra det hotel, hvorpå overnatningen foregår.

- Hvis forsinkelsen bliver mere end tre timer ved ankomst, skal man have et plaster på såret. Det betyder, at man har adgang til at få kompensation på et fast beløb, siger Lars Arent.

Annonce:

Ved flyvninger på 1500 kilometer eller kortere har man ret til 250 euro. Ved flyvninger mellem 1500 og 3500 kilometer får man 400 euro, og ved flyvninger over 3500 kilometer uden for EU får man 600 euro.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at kompensationen bortfalder, hvis flyforsinkelsen skyldes usædvanlige omstændigheder som for eksempel uvejr.
 

Hvis du kommer for sent...

...er der som udgangspunkt ikke så meget at gøre.

- Det er en situation, som vi ikke sjældent ser. Når du køber en flybillet, er aftalen, at selskabet skal bringe dig fra A til B, mens din del af aftalen er at være klar på et givent tidspunkt. Er du ikke det, er det dig, der bryder aftalen. Og så er det bare ærgerligt, forklarer Lars Arent.

Undtagelserne
Det samme gælder, hvis du selv har sammensat din rejse ved at købe enkeltstående billetter over nettet og skal mellemlande, men ikke når det næste fly.

Hvis det dog er et rejsebureau eller et flyselskab, der har arrangeret den samlede rejse, og du så strander i lufthavnen efter at have misset dit forbindelsesfly, skal du hjælpes videre.

Annonce:

Du kan dog, hvis du kommer for sent, kræve af få den del af billetten, som består af skatter og afgifter, tilbage. Men man ser indimellem, at der så bliver opkrævet et gebyr, der i nogle tilfælde er større end det, du ville kunne få tilbage.
 

Hvis din bagage er ødelagt eller bliver det...

...har du ret til erstatning.

- Det vigtigste er, at du ikke forlader lufthavnen uden at have klaget over, at du ikke har fået din bagage, eller at den er gået i stykker. Du skal få lavet et dokument, som bliver udarbejdet i lufthavnen. Dermed har du ret til erstatning.

- Du skal vide, at der er et maksimalt beløb, du kan få erstatning for. Hvis du har smidt fem iPads ned i bagagen, kan det fulde beløb ikke blive dækket. Så skal du forsikre dig selvstændigt, siger Lars Arent.

Laveste priser i otte år: Så billigt kan du flyve til udlandet  

Maksimum 10.000 kroner
Det højeste beløb, du kan få, er omkring 10.000 kroner per person – uanset om du har mistet din bagage, eller den er forsinket eller ødelagt.

Annonce:

- Hvis du er rejst ud, og din bagage ikke dukker op, vil du altid have ret til at indkøbe det, der er nødvendigt. Man skal have noget tøj på kroppen og en tandbørste. Man skal ikke købe en Gucci-taske, men bare noget nogenlunde fornuftigt, forklarer Lars Arent.

Hurtigst muligt og senest 21 dage efter du har modtaget din bagage, skal du klage skriftligt til flyselskabet og gøre krav på erstatning for dine udgifter.

- Hvis bagagen ikke dukker op efter 21 dage, anser man den for at være tabt, og så kan man begynde at opgøre erstatningskravet.
 

Hvis du bliver nægtet boarding...

...fordi der ikke er plads på flyet, er der en række regler, du bør kende til.

- Det hænder, at der bliver sagt, at der ikke er plads nok til alle. Det bliver tit løst frivilligt. På god købmandsvis kan man skaffe sig fordele, siger Lars Arent.

Aftal en belønning
Hvis du frivilligt opgiver din plads, bliver kompensationen aftalt med flyselskabet. Desuden skal flyselskabet tilbyde dig valget mellem tilbagebetaling af købesummen, ombookning til næste ledige afgang eller ombookning til en afgang på et senere tidspunkt.

Ellers skal I individuelt nå frem til en anden aftale som belønning.

Annonce:

Hvis man bliver tvunget til at opgive sin plads, gælder samme regler for kompensation som ved aflysninger.
 

Hvis selskabet går konkurs...

...har du som dansk passager mulighed for at få hjælp af Rejsegarantifonden.

Hvis der opstår en konkurs under rejsen, skal rejsende, som strander i udlandet, hjælpes. Det gælder passagerer, der har en hjemrejse-billet til en dansk lufthavn, passagerer, som har bestilt en pakkerejse, samt passagerer, som har købt flybilletterne direkte hos flyselskabet.

Hjemrejsen vil, så vidt det er muligt, ske på den oprindelige hjemrejse-dato.

Hvis der opstår en konkurs inden rejsen, kan rejsen refunderes.

Antallet af forsinkede fly er eksploderet - her er forklaringen
 

Hvis flypersonalet strejker...

...har du normalt ikke ret til økonomisk kompensation. Flyselskabet skal nemlig ikke betale, hvis aflysning og forsinkelser skyldes ekstraordinære omstændigheder, som flyselskabet ikke har kontrol over. Og sådan tolker man arbejdsnedlæggelser og terrorhandlinger.

Billetten kan dog ombyttes til næste mulige afgang med enten samme eller et andet flyselskab.

Flyver du med næste afgang, har du krav på mad og drikke, gratis mulighed for at give besked om forsinkelsen på telefon eller e-mail og gratis overnatning, hvis forsinkelsen varer i flere dage.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: