Rejsetip: En dag i Gøteborg

Lille London. Med det brusende hav, den levende havn og det brogede folkeliv har Gøteborg altid været Sveriges vindue mod den store verden

I Göteborg benytter man helst de blå-hvide sporvogne men rulleskøjter er også et fint transportmiddel. Foto: iStock
I Göteborg benytter man helst de blå-hvide sporvogne men rulleskøjter er også et fint transportmiddel. Foto: iStock

Gøteborg er med sin halve million indbyggere godt på vej til at forvandle sig fra at være industriby til videns- og kulturby. En proces, som til tider har gjort ondt på byen og dens indbyggere. For eksempel ramte depressionen Gøteborg hårdt, da værftet blev nedlagt. Men byen overlevede og begyndte i stedet at udvikle sig til den moderne storby, som er blevet et af Sveriges stærkeste vækstområder.

Kulturlivet og de mange sportsarrangementer har sat byen på landkortet, og i de seneste par år har Gøteborg i stadig højere grad også profileret sig som Sveriges førende gourmetby.

Glem ’korv med mos og en halv special’, hvilket indebærer en klat rejesalat på toppen af pølsen. Man spiser nemlig godt i denne havneby, der henter sine råvarer i det brusende hav uden for byen. Noget som også Guide Michelin har præmieret ved at give seks af byens restauranter de eftertragtede Michelin-stjerner.

Se også: Ny rangliste: Her er Europas dyreste turistby

Nærheden til havet præger også vejret her, som i det mørke halvår gerne gør opmærksom på sig selv gennem hyppige regnskyller. Men det passer på en måde ind i den industrielle arkitektur, der præger byen.

De store kraner, de postmoderne højhuse og de storslåede kulturinstitutioner er alle med til at skabe et mangfoldigt bybillede. Men det er i høj grad også mennesker udefra, der har præget store dele af byen. Især englænderne og skotterne, som i 1800-tallet gav byen tilnavnet ’Lille London’.

I Gøteborg er det nemt at færdes fra de gamle klassiske arbejderbydele som Haga og Majorna til de mere moderne, futuristiske dele, der har forvandlet de gamle havneområder til trendy arbejdspladser for blandt andet it-folk og mediehuse. Man rejser helst med de blå-hvide sporvogne, der med få minutters mellemrum krydser byen hurtigere end nogen bil.

* * *

Morgen og formiddag

Carl Milles’ Poseidon-statue på Götaplatsen er et af byens mest fotograferede motiver. Her begynder også paradegaden Kungsportsavenyn. Foto: iStock
Carl Milles’ Poseidon-statue på Götaplatsen er et af byens mest fotograferede motiver. Her begynder også paradegaden Kungsportsavenyn. Foto: iStock
 

Læg ud på Götaplatsen
Havets gud vogter over Gøteborg. I hvert fald er Carl Milles’ Poseidon-statue på Götaplatsen et af byens mest fotograferede motiver. Her begynder også paradegaden Kungsportsavenyn eller ’Avenyn’ som den kaldes i folkemunde. Den er en af Sveriges bredeste bygader med plads til både biler og sporvogne i midten.

Det er også her, i hjertet af Gøteborg, at alle store byfester fejres, ligesom det var her, balladen under EU-topmødet i 2001 efterlod et spor af smadrede vinduer langs hele gaden.

Se også: Tag på ferie i Zlatans baghave

På den ene side af Götaplatsen troner Konserthuset, hvor Göteborgs Symfonikere jævnligt får besøg af musikalske berømtheder.

Det store musikhus fra 1935 er stadigvæk arkitektonisk spændende, og i den store sal er akustikken efter sigende blandt verdens bedste. Göteborgs Symfonikere, der i dag er Sveriges Nationalorkester, holder til her og tæller 109 musikere.

Genboen er Stadsteatret, Sveriges ældste teater, som har lagt scene til nogle af Sveriges største skuespillere og instruktører, for eksempel Ingmar Bergman.

Konserthuset, Götaplatsen. Stadsteatret, Götaplatsen. Indgang fra Johannebergsgatan

Et par timer med nordiske mestre
I den store, lyse bygning mellem Stadsteatret og Konserthuset udstilles kunst og fotografi. Museet har en nordisk profil med verdens største samling af nordisk kunst. Men her er også kunst helt fra 1400-tallet og frem.

I Göteborgs Konsthall, placeret i en sidebygning, vises moderne og samtids-kunst.

Dus med rovdyrene
På Universeum bevæger man sig mellem store rovdyr og farlige giftslanger, men også blandt hurtige kakerlakker og behårede edderkopper. Museet er et forholdsvis nyt naturvidenskabeligt museum, der fortæller historien om miljøet på kloden – og om, hvordan alt hænger sammen i vores globaliserede verden. Dette illustreres af regnskove, vand og levende dyr, hvilket fryder de fleste børn.

Se også: Ikea-museum åbnet i dag: 10 ting du ikke vidste

Vil man også udfordre sin eventuelle haj-fobi, så kan man se, når hajerne bliver fodret (man-, ons- og fredag kl.14). For de teknisk interesserede findes en rumafdeling med rumkapsler, rum-toilet og en helt egen rumraket. I Superheltenes afdeling kan man kæmpe i forskellige konkurrencer og samtidig slå dyrenes rekorder.

Universum. Korsvägen

Alfons Åberg i 1800-tals parken
Midt blandt de mange gennemfartsveje, der krydser Gøteborgs centrum, ligger en oase. Trädgårdsföreningen, der en af Europas bedst bevarede parker fra 1800-tallet. Her kan man fortrylles af tusindvis af roser i Rosariet. I Palmehuset fra 1878 trives de tropiske planter og træer i det fugtige klima. Her findes to caféer og en legeplads for de små.

Ved indgangen til Trädgårdsföreningen har Gunilla Bergströms figur Alfons Åberg og hans piberygende far hjemme i ’Alfons Åbergs Kulturhus’, hvor børnene kan lege i Alfons’ verden, se teater og læse Alfons-bøger.

* * *

Eftermiddag og aften

Sveriges næststørste by ligger smukt ved Göta Elv og er en rigtig havneby. Foto: iStock
Sveriges næststørste by ligger smukt ved Göta Elv og er en rigtig havneby. Foto: iStock
 

Kultur og kanelboller i Haga
Tilbring eftermiddagen i Haga. Haga er den gamle, slidte arbejderbydel, som kommunen ville jævne med jorden i 70’erne. Men indbyggerne demonstrerede, og resultatet blev et større byfornyelsesprojekt med flotte huse og fordoblede huslejer, der fik de oprindelige indbyggere til at flytte.

I dag er det stadigvæk landsbycharmen midt i byen, mange drømmer om, og priserne for en ejerlejlighed er høje. Samtidig er kvarteret blevet et yndet sted for turister. Her nyder man solen på caféerne og har tid til at fordybe sig i brugte lp-plader, vintagetøj og antikviteter.

Hagas nerve er den brostensbelagte gade Haga Nygata, som krydser hele den charmerende bydel. Om sommeren kan man sidde ude på de små caféer og nyde stilheden uden biler, og i julemåneden er der julemarked hver weekend med boder, musik og duften af varm gløgg. På lørdage i efteråret arrangeres der Bondens marked og loppemarked på Haga Nygata mellem kl. 10 og 14.

Hvis man starter på Haga Nygata, over for Hagakyrkan ved Sprängkullsgatan, når man ikke langt, før man er nødt til at standse op og måbe. På Café Husaren laver de nemlig Sveriges største kanelbullar, som svenskerne kalder en kanelsnegl, og én er nok til et helt måltid. Det samme gælder tekagerne, der er store hvedeboller fyldt med klassisk svensk pålæg som köttbullar med rödbetssallad og skagenröra, en slags rejesalat.

Café Husaren. Haga Nygata 26

Middag hjemme hos Familjen
Som at komme hjem til nogen. Sådan skal det føles det det på Restaurang Familjen. Med et personale, som er alt andet end formelle, føler man sig velkommen på stedet, der er et af de hotteste spisesteder i byen. Stemningen afslappet, og maden holder høj klasse i det mere rustikke hjørne.

Lokale råvarer fra vestkysten med fokus på fisk og skaldyr giver maden en smag af det hav, som på mange måder præger havnebyen. En god vinkælder og en lækker afslutning på en fin dag i Gøteborg.

Restaurang Familjen. Arkivgatan 7

31 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere