Roadtrip i landet hvor du ikke må lade blaffere stå

Kør ud i det blå, saml et par blaffere op, og bliv dus med cubanerne, når du tager på bilferie i Cuba

Obligatorisk gøgl til ære for Havanas turister. Foto: Gitte Holm
Obligatorisk gøgl til ære for Havanas turister. Foto: Gitte Holm

I Cuba skal du gøre dig flere overvejelser end blot at spænde sikkerhedsselen og tænde for GPS’en, når du drager af sted på roadtrip. Cuba er nemlig på alle måder et aparte land, som byder på meget mere end cigarrygende damer og gamle biler.

Når først du begiver dig ud på de cubanske veje, mærker du kommunismens goder og onder på nært hold, og du kan nærmest ikke undgå at komme på afveje, grundet dårlig skiltning.

Ferie - 17. sep. 2015 - kl. 07:07 Tør du? Gigantisk rutsjebane vil slå ti verdensrekorder  

Men det er måske slet ikke så tosset, for Cuba er i den grad et sammensurium af mærkværdigheder, som du kun oplever til fulde, hvis du kommer ud i de afkroge, som turistbusserne overser.

Tæt på de lokale
Efter at have brugt et par dage i Havana sætter vi kursen mod Svinebugten. Efter 15 minutters slalomkørsel mellem hullerne i vejen møder vi den første hestevogn. Fem minutter senere er vejen blokeret af hvidløgssælgere, og lidt længere nede møder vi de første blaffere, som vi kører forbi.

Det skulle vi ikke have gjort, for her er det rent faktisk lovpligtigt at samle blaffere op.

Du behøver ikke lede efter de smukke gamle biler – de findes overalt. Foto: Gitte Holm
Du behøver ikke lede efter de smukke gamle biler – de findes overalt. Foto: Gitte Holm
 

Efter mange omveje lander vi i Playa Giron. Den lille flække minder mest af alt om en spøgelsesby, hvor tiden er gået i stå, og vi finder bl.a. et gammelt hotel ved stranden, som ser ud, som om det er blevet forladt fra den ene dag til den anden. Ganske fascinerende, men næppe et potentielt sted at indlogere sig.

Se også: Denne vare køber flest i Københavns Lufthavn  

Vi tjekker derfor ind på et ’casa particular’, som er Cubas svar på Bed & Breakfast-konceptet, og det skal vise sig at blive et hit.

Vores værter tryller både morgenmad, aftensmad og mojitos frem til os. Hertil får vi en lapning af vores punkterede dæk med i prisen, så vi uden problemer kan køre ud i det blå og finde et privat spot ved en af Svinebugtens fortryllende blå laguner.

Huskeseddel til din road trip

Hold øjnene åbne, når du kører på de hullede og ujævne veje.

Vær ikke bange for at tage blaffere med. Det er en god måde at komme i kontakt med de lokale på.

Pas på løse hunde, gadesælgere og hestevogne. Også på motorvejen.

Afsæt god tid til køreturen, da der er mangelfuld skiltning, og du ikke kan anvensde GPS.

Sørg for at have mad og vand med i tasken, da det kan være svært at finde rundt uden for turistområderne.

 

Til Cubas ende
Vi kører videre mod øst, hvor første stop på vejen er Trinidad. Er du på jagt efter cubanske rytmer og farverige huse, er Trinidad stedet, men vil du undgå turister, er det ikke her, du skal tage hen. Der er dog også et liv uden for Trinidad, bl.a. ved vandfaldet Salto del Caburni, som er godt gemt i bjergene. Det kræver sit at komme igennem det kuperede terræn – og resultatet er selvsagt, at her er relativt få turister.

Efter en kold dukkert ved vandfaldet, pakker vi bilen og kører helt østpå, hvor de færreste turister forvilder sig hen.

Se også: Endelig kan du få en strandstol: Her er det slut med håndklæde-reservation  

Fra Guantanamo til Cubas næsetip veksler landskaberne fra det tørre til det frodige, og du får lidt fornemmelsen af, at du triller gennem det vilde vesten.

Du behøver ikke nødvendigvis stige ud af bilen for at nyde landskabet, men det kan anbefales, at du holder ind i en af de større byer på østkysten, f.eks. Baracoa, hvis du vil opleve et Cubansk folkefærd, som endnu ikke rigtig har fået færten af turister.

Det østlige Cuba byder på ganske få turister og en øde, men kontrastfyldt natur. Foto: Gitte Holm
Det østlige Cuba byder på ganske få turister og en øde, men kontrastfyldt natur. Foto: Gitte Holm
 

Tour de Østcuba ender efter en heftig køretur gennem ekstremt ujævnt og uforudsigeligt terræn i Guardalavaca, som er intet mindre end et paradis for strandentusiaster.

Se også: Sådan undgår du sygdom på flyveturen

Vandet er turkisblåt så langt øjet rækker, sandet smuldrer mellem tæerne og der serveres drinks med rigelige mængder rom i strandbaren. Caribien som det bør være.

Et roligt sted
Sidste stop er bjergbyen Viñales i det vestlige Cuba, der er kendt for sin cigarkunst, spektakulær natur og lange baner af farverigt frugt og grønt.

Er vi ikke allerede faldet helt til ro efter et par uger uden internet, gør vi det uden tvivl her.

Se også: Fem vilde underjordiske hotel-huler  

Luften er lidt renere, maden smager af lidt mere, og tempoet er roligere. Det er oplagt at turnere området på hesteryg, men der er også flere afstikkere, der kræver en bil. Bl.a. den lille ø Cayo Jutias, som hverken har hoteller eller faste beboere – men som til gengæld har blåt vand, der er lige så stille som det er klart.

Med en blaffer på bagsædet vender vi snuden mod Havana. En ting, vi har lært, er nemlig, at det bliver lidt nemmere at finde vej med en lokal guide på bagsædet.

24 kommentarer
Vis kommentarer