Safarieventyr i Afrika

Ekspertens bud på de bedste afrikanske safarieventyr

Foto: Flickr/Tambako The Jaguar
Foto: Flickr/Tambako The Jaguar

Når kommunikationschef i Københavns Zoologiske Have, Sami Widell, ikke går rundt blandt dyrene i København, arrangerer han safariture i Afrika. Han kan simpelthen ikke få nok af klodens fascinerende dyr.

Her deler han sine bud på de bedste steder at tage på afrikansk safarieventyr.

 

Klassikeren

Tanzania er landet som danskerne forbinder med ultimativ safari.

På den store Serengeti-slette lever zebraer, gazeller, løver, flodheste og elefanter alle sammen side om side. Tanzania byder på safari, der leder dine tanker hen på disneyfilmen Løvernes Konge. I det nordlige Tanzania ligger det imponerende Ngorongoro-krateret. Ngorogoro var engang Afrikas største vulkan og i dag er krateret et af de bedste steder at se det sjældne sorte næsehorn. I krateret er der også alverdens dyr fra elefanter til flodheste.

Udover de mange dyr er det lokale masai-folk også en interessant kultur at fordybe sig i. Her er både flerkoneri og ofringer stadig en del af dagligdagen. Priserne på en safaritur i området er faldet det seneste stykke tid, fordi mange er bange for Ebola, på trods af at Tanzania ikke har været ramt af virussen.

- Tanzania tilbyder fantastisk safari. Her er ikke kun de store vandringer af gnuer og zebraer, som de fleste har set på tv, men det er et fantastisk sted, hvor man kan opleve en masse forskelllige dyr på kort tid. Det smukke landskab og områdets masaier giver turen et ekstra pift, men den allerstørste oplevelse er at se en solopgang fra en luftballon over savannen, siger Sami Widell.

 

Kultur og særegenhed

Etiopien er ikke kendt som en stor safaridestination, men landet rummer en masser kultur og dyr, som man kun finder der.

F.eks. kan man se verdens mest sjældne rovdyr – den etiopiske ulv.

- I Etiopien oplever man ikke den typiske safarirejse. Men er man til et anderledes afrikansk eventyr, eller ønsker man at se nogle af de mange dyr og fugle, man kun finder der, så er det bare med at komme af sted. For turen op til nogle af Afrikas ældste bjerge for at finde etiopiske ulve og geladaer er en spændende og helt anderledes afrikansk naturoplevelse, siger Sami Widell.

The Big Five

En betegnelse, der bliver brugt om de fem afrikanske dyr, der er sværest og farligst for jægere at nedlægge.

De fem dyr er løven, leoparden, det sorte næsehorn, den afrikanske elefant og bøflen.

De fem dyr kan opleves i mange forskellige afrikanske lande. Efterhånden som jagten på disse dyr i stigende grad foregår med kamera som våben, bliver begrebet nu også brugt af folk på safari i deres jagt på at se de fem imponerende dyr.

 

 

Kør-selv i syd

- Hvis man ikke er så vild med at have en guide med på sin tur, er der mulighed for at lave kør-selv safari i Sydafrika, understreger Sami Widell.

Landet er et af de mest velfungerende afrikanske lande, og derfor kan man godt flyve til Sydafrika, leje en bil og tage rundt på egen hånd. Et af de bedste steder er Kruger National Park. Her findes hele 146 forskellige slags pattedyr og 120 forskellige typer krybdyr. Imponerende 11.000 elefanter, 2000 løver, 1000 leoparder, bøfler, zebraer og meget andet.

- Her er desuden mulighed for at gå på jagt efter The Big Five. Eller for at kombinere turen med en masse livsnydelse. Man kan nyde god vin og mad i det vestlige Sydafrika, og man kan også komme på både sæl- pingvin- og hvalsafari, siger eksperten.

 

Gorillaer i regnskoven

Ugandas kendetegn er landets store regnskove og gorillaer. Så hvis du vil se aberne, som Tarzan voksede op i blandt, er det Uganda, du skal til. Det truede dyr findes nemlig kun i regnskovene i det centrale Afrika.

Uganda har dog også andre spændende dyr. På en safaritur gennem Queen Elizabeth National Park er der mulighed for at se både leoparder, løver, hyæner og andre vilde dyr.

- Ture til denne del af Afrika er en helt igennem fantastisk oplevelse. Og et absolut must er at opleve gorillaer eller chimpanser i naturen. At møde en flok af vores nærmeste slægtninge efter at have vandret rundt i regnskoven er en emotionel oplevelse. Du får mulighed for at komme helt tæt på disse store menneskeraber og se, hvordan de lever med hinanden, siger eksperten.

Specielt for Uganda er desuden muligheden for at se de træklatrende løver. Noget man kun ser i Uganda og Tanzania.

 

Til de kræsne

Botswanas har siden landet opnåede selvstændighed i 1966 haft fokus på bæredygtig turisme og har haft en strategi om at tilbyde få, men dyre safarier.

Derfor er Botswana også et af de steder, hvor man kan opleve en meget høj standard på guider og lodges.

Landet byder på en unik mulighed for enestående naturoplevelser med langt til andre safarigrupper – de tre mest kendte naturområder er omkring Chobe-floden, Kalahari-ørkenen og Okavangodeltaet. Chobe National Park er halvanden gang større end Sjælland og et af Afrikas bedste steder at se elefanter.

Her er også bøfler, geparder, leoparder samt et rigt fugleliv.

Kalahari er kendt for sit røde ørkensand og sortmankede løver – og sidst, men ikke mindst Okavangodeltaet, der er verdens eneste indlandsdelta med fantastiske muligheder for bådsafari..

- Botswana er for folk som gerne vil nyde naturen i fred og ro. Her kan du nemt køre på safari og opleve at din bil er den eneste i miles omkreds. Desuden har Botswana utrolig meget at byde på, uanset om man er til fugle eller pattedyr, eller man ønsker at gå eller færdes med bil eller båd, siger Sami Widell.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen