Se byen hvor amerikanerne er gået dansker-gak

Solvang – den danske by i Californien – er en spøjs kulisse med Rundetårn, Dybbøl Mølle og mexicanske piger klædt som bagerjomfruer i rødt og hvidt

Giv dig selv en oplevelse, en gåtur i forretningsgaden Copenhagen Drive, hvor man finder meget andet end træsko, æbleskiver og kongeligt porcelæn på hylderne i bindingsværkshusene og vindmøllerne. Foto: Polfoto
Giv dig selv en oplevelse, en gåtur i forretningsgaden Copenhagen Drive, hvor man finder meget andet end træsko, æbleskiver og kongeligt porcelæn på hylderne i bindingsværkshusene og vindmøllerne. Foto: Polfoto

Der er næppe mange danskere, der vil kunne genkende Danmark i Solvang.

Bindingsværkshusene er lavet af brædder og beton, stråtagene er ’bygget’ af små, kantede træklodser, storkene er af plastik, og gaderne er så brede, at der kan parkeres dollargrin i begge vejsider.

Den hestetrukne sporvogn Hønen fra 1915 er en kopi, og bagerjomfruerne i rød-hvide farver, som serverer rundstykker, spandauere og dansk kaffe, er ofte mexicanske piger.

Man kan vælge at rynke på næsen. Men man kan også vælge at le ad det hele. Er det ikke fantastisk – måske ligefrem hyggeligt – at der findes et sted som Solvang i en varm dal i Californien, USA?

Solvang har godt 5000 indbyggere, og næsten to millioner amerikanere besøger hvert år byen, som kalder sig Danish Capital of America – Amerikas danske hovedstad.
 

Slentretur blandt træsko og æbleskiver

Olsens wienerbrød på Copenhagen Drive
Start dagen godt med en kop kaffe, rundstykker og wienerbrød hos Olsen's Danish Village Bakery, hvor væggene er fyldt med en skønsom blanding af familiefotos, fotos af Brødrene Olsen, Dronning Margrethe og Prins Henrik samt verdens største, danske kagemand.

Giv herefter dig selv en af de største fornøjelser i Solvang, en vandretur op og ned ad forretningsgaden Copenhagen Drive, hvor du finder meget andet end træsko, æbleskiver og kongeligt porcelæn på hylderne i bindingsværkshusene og vindmøllerne.

Olsen's Danish Village Bakery, 1529 Mission Dr.

 

Kirke med kagebord
Bethania Lutheran Church, en flot, hvidkalket dansk landsbykirke fra 1928, samler stadig mange dansk-amerikanere og amerikanere med danske rødder.

Man er velkommen til gudstjeneste søndag med efterfølgende kagebord. Der holdes dog ikke længere gudstjenester på dansk. Kirkebygningen var den første bygning i Solvang opført efter dansk forbillede.

Bethania Lutheran Church, 603 Atterdag Rd.

 

Fra Dybbøl Mølle og Rundetårn til gamle Nimbusser

I 1945 byggede Gudrun og Fred Sorensen deres hjem ’Møllebakken’ i dansk stil – og endda med en vindmølle. Foto: Polfoto
I 1945 byggede Gudrun og Fred Sorensen deres hjem ’Møllebakken’ i dansk stil – og endda med en vindmølle. Foto: Polfoto

Der er mange danske klenodier i Solvang. Langs Alisal Road, ligger f.eks. Dybbøl Mølle og Rundetårn (Tower Pizza). Der er også et motorcykelmuseum, Vintage Motorcycle Museum, med sjældne Nimbus, Norton, Jawa, Triumph, Moto Guzzi, Harley-Davidson m.v.

Vintage Motorcycle Museum, 320 Alisal Rd.

 

Klog på Solvang
Vil du blive klogere på Solvang og historien om de danske pionerer i Californien, er Elverhøj Museum et godt sted at besøge. Elverhøj Museum er bygget, så det skal ligne en dansk bondegård fra 1700-tallet.

Indendørs er der billeder af Solvangs udvikling, gamle danske møbler, lidt kunst og demonstration af kniplingsarbejde.

Elverhøj Museum, 1624 Elverhoy Way

 

Vinsmagning i Solvang og omegn

Santa Ynez-dalen omkring Solvang er midt i et vin-eventyr! De solbrændte, vissengule bakker bliver forvandlet til vinmarker, og flere end 80 vingårde slår dørene op til prøvesmagning.

Det er fremragende vine, men de er heller ikke billige – en god flaske rødvin begynder ved 20 dollars. Normalt koster det mellem 10 og 30 dollars at prøvesmage fem-seks vine. Nogle vingårde har picnic-faciliteter, så man kan nyde medbragt frokost i solen.

Rundvisning i vinmarkerne
Blandt flere gode steder er Firestone Vineyard. Få en gratis rundvisning fra vinmarkernes klaser af merlot-druer til presning, gæring og opbevaring i kostbare franske egetræstønder stablet i fem etager.

Prøvesmagningen inkluderer også smagning hos naboen Curtis Winery, der har specialiseret sig i vine i Rhône-stil.

Bridlewood Winery ligger i et tidligere hestestutteri, der i 1998 blev omlagt til en flot vingård i spansk stil. Her er man især dygtige til fremstilling af vine af syrah-druen. Der kan reserveres guidede ture i produktion og lager.

Pinot noir-entusiaster anbefales desuden at besøge Lompoc ca. 25 km vest for Solvang.

Industrikvarteret er ganske vist ikke charmerende, men der er ikke desto mindre vinsmagning hos 18 vinavlere, som laver fremragende vine i Santa Rita-bjergene.

Bjergene går i en øst-vest retning, og det åbner for kolde vinde fra havet, der giver optimale forhold for pinot noir-vine. Blandt producenterne er Rebecca og Peter Work – Peter med danske aner – som producerer økologiske vine.

Firestone Vineyard, 5000 Zaca Station Rd., Los Olivos

Bridlewood Winery, 3555 Roblar Ave., Santa Ynez

Lompoc Wine Ghetto, Ampelos Cellar, 312 N 9th St., Lompoc

 

Bøffer og vin til aften
Der er flere udmærkede spisesteder i Solvang. Et af dem er Root 246. Her står det californiske køkken med årstidens helt friske råvarer fra landmænd i området på menuen. Lækkert anrettet og med et godt vinkort med vine i alle prisklasser.

Eller prøv Hitching Post II, der ligger et kvarters kørsel uden for centrum. Her serveres saftige, velsmagende bøffer: New York, Top Sirloin, Flat Iron eller Filet Mignon. Bøffer af majsopdrættet kvæg – krydret med restaurantens krydderblanding Magic Dust – grilles over åben ild af egetræ. Lækre, mættende retter.

Root 246, 420 Alisal Rd.,

Hitching Post II, 406 E Highway 246, Buellton

 

Det begyndte med en bønnemark

Solvang er en del af den skandinaviske historie. Idéen om byen spirede i 1910, da en dansk præst foreslog, at der skulle opbygges en ny dansk koloni i Californien.

Formålet var at bevare forbindelsen til Danmark og dansk levevis. Valget faldt på en bønnemark i Santa Ynez-dalen.

Første bygning på de 3600 hektar jord tog imod de danske nybyggere, som strømmede til. To år senere stod Atterdag-skolen færdig, og den blev byens kulturelle, åndelige og uddannelsesmæssige centrum.

I 1928 stod Bethania Lutheran Church færdig. En typisk dansk, hvidkalket kirke, der stadig kan ses på hjørnet af Atterdag Road og Laurel Avenue. Bortset fra kirken adskilte intet i byen den fra andre provinsbyer i Californien.

Først i 1945 byggede Gudrun og Fred Sorensen deres hjem i dansk stil – endda med en vindmølle.

I slutningen af 50'erne tog 'Going Danish'-dillen fart, og husene fik en dansk ansigtsløftning. Arnes æbleskiver, Rasmussen og Peters Pastries var de første danske butikker, snart kom flere vindmøller til, og Solvang fik efternavnet Little Denmark, USA.
 

Preben Hansen er forfatter til 'Turen går til Californien og vestlige USA'

124 kommentarer
Vis kommentarer