Se Porto på 24 timer

Portugals næststørste by emmer af fordums storhed med forgyldte facader og storladne jernbroer over Duoro-floden - velkommen til et døgn i portvinsentusiasternes paradis

På en sejltur på Duoro-floden ser man nogle af byens storladne bygninger og smukke gamle broer, der præger Porto. Foto: Eva Sofie Anesen
På en sejltur på Duoro-floden ser man nogle af byens storladne bygninger og smukke gamle broer, der præger Porto. Foto: Eva Sofie Anesen

Kl. 10: Portvinstur fra morgenstunden
Alle portvinsproducenternes hovedkvarterer ligger i Porto, så det kan være svært at vælge, hvilket et man vil besøge. Medmindre man har en personlig favoritportvin hjemmefra, som man gerne vil lære mere om, så tag ud til Graham’s.

Her får man hele pakken med både smagninger, gode anekdoter, en tur i vinkælderen igennem korridorer med uendelige rækker af vintønder på hver side og rundt på stedets museum.

Engagerede guides viser rundt og fortæller i det nyåbnede museum, og i vinkælderen er der portvine på flaske, der kan dateres helt op til 100 år tilbage, men det bedste er smagslokalerne.

Her kan man kan vælge lige præcis, hvor mange portvine man har lyst til at smage på, og om det skal være vintage, tawny eller ruby.

Grahams hovedkontor er et af dem, der ligger mindst centralt, så der er en gåtur på cirka 20 minutter fra centrum, men man belønnes for sine anstrengelser med en af byens skønneste udsigter.

Adresse: Rua Rei Ramiro, 514 4400-281 Vila Nova de Gaia

Åbningstider: kl. 9.30-18

Læs mere: grahams-port.com

Se også: Bidt af edderkop på fly: Tæt på at miste benet  

Kl. 12: Gåtur rundt i Unesco-verdensarven
Portos historiske bymidte har været på Unesco's verdensarvsliste siden 1996.

Den er spækket med farverige facader, forgyldte bygninger og mosaikker, som er en konge værdig. Gå blandt andet efter São Bento-banegården, der er på listen over de smukkeste togstationer i verden ifølge magasinet Architectural Digest på grund af den indendørs udsmykning, som fortæller Portugals historie i kunst.

Slut på toppen af en 240-trins trappe ved Torre dos Clérigos, som er en barokkirke fra det 18. århundrede med et tårn på 75,6 meter, der kan ses fra det meste af Porto.

Dine strabadser belønnes med udsigten over Vila Nova de Gaia, der er på den sydlige side af Duoro-floden, hvor alle portvinshusene ligger, fordi det historisk set var billigere i skat at slå sig ned på den sydlige bred.

Adresse: Torre dos Clérigos: Rua de São Filipe de Nery, 4050-546 Porto

Der er tønder fra gulv til loft fyldt med portvin, når man besøger et af byens mange portvinshuse. Foto: Eva Sofie Anesen
Der er tønder fra gulv til loft fyldt med portvin, når man besøger et af byens mange portvinshuse. Foto: Eva Sofie Anesen
 

 

Kl. 14.30: Frokost hos Portos Michelin-håb
Rui Paula er en af Portos mest berømte kokke og er samtidig egnens store håb for en fremtidig Michelin-stjerne.

Retterne er baseret på det klassiske portugisiske cuisine med torsk, ged, pølse og blæksprutte, men også egnsretter fra Porto-området.

Maden er udsøgt uden at være prangende og ligger prismæssigt som på danske restaurater.

Adresse: Rui Paula DOP, Largo São Domingos 18, 4050-292 Porto

Læs mere: ruipaula.com

Se også: Naturens pragtfulde skattekiste  

Kl. 16: Hvil fødderne og se byen fra vandsiden
Noget af det, der gør Porto så charmerende, er, at de originale træbåde, rabelo, som blev brugt til at fragte portvinstønderne fra Duoro-dalen til Porto, stadig ligger fortøjet i floden inde i Porto by.

De bruges i dag til en slags kanalrundfart for turisterne, og når der er fest i byen. Man kommer blandt andet forbi Ribeira-pladsen, som er et af de steder, man ikke må misse, når man er i Porto.

Prisen for en times sejlads er 12,5 euro (ca. 90 kr.). Der er flere firmaer, der tilbyder sejladsen, og der er afsejling fra kajen langs Avenue Diogo Leite på Vila Nova de Gaia-siden.

3 tips til turen

Vejret i Porto kan være ustadigt pga. det nærtliggende Atlanterhav, så medbring tøj til forskellige vejrforhold. Pak, som du ville til en dansk sommer.

I sommermånederne kan der blive helt op til 40 grader. De lokale anbefaler at rejse i maj, oktober og november, hvor temperaturene er mere rimelige, men stadig på den gode side af 20 grader.

Porto er en smuk by og kan besøges af alle, men en vis interesse i portvin er en god ide. Hele byen emmer af portvinsindustrien.

 

Kl. 19.30: Solnedgangsaperitif på tagterrassen
Portvinsproducenten Porto Cruz har et af byens mest moderne huse i midten af byen. Her mødes interaktivt museum, butik, velrenommeret restaurant, undervisning og eksklusiv tagterrassebar med 360° udsigt over byen – en udsigt man ikke kan blive træt af.

Baren har et stort sortiment af sjove drinks, som man ikke støder på i Danmark, hvoraf mange er baseret på husets portvine.

Blandt andet den klassiske Port Tonic, hvor ginnen er erstattet af hvid portvin tilsat rosmarin og ingefær. Det er en god ide at tjekke solnedgangstidspunktet, for her på tagterrassen får man en førsteklassesudsigt til solnedgangen over Duoro-floden.

Adresse: Largo Miguel Bombardo 23, 4400-222 Vila Nova de Gaia

Læs mere: myportocruz.com

Se også: Biograffilmen bestemmer din feriedestination  

Kl. 21: Middag i den gamle bogbutik
Book Restaurant ligger 2,4 km fra Porto Cruz' tagterrassebar og kan nås både med metro, taxi og til fods. Turen går over Duoro-floden over den rustikke, gamle jernbanebro Porto Louis I, tegnet af Gustave Eiffel, som er mest kendt for Eiffel-tårnet.

Maden er traditionel portugisisk med et moderne tvist. Prøv eksempelvis Bacalhau, som er tørret, saltet torsk, og som findes på alle menukort i byen. Torsk er blevet områdets største spise, selv om fisken aldrig har levet i farvandet omkrig Porto og derfor altid er blevet importeret. Priserne er en smule billigere end i Danmark, men i Portugisisk standard er de en kende pebret. Hovedretter fås til omkring 150 kr., og forretter til 60-70 kr. Booking forinden er en god ide.

Adresse: Rua de Aviz 10, 4050-259 Porto

Læs mere: restaurantebook.pt

Livet er rart, når arbejdet bl.a. betyder, at man udvikler drinks på luksushoteller. (Foto: PR) Ferie - 23. sep. 2015 - kl. 17:53 Laver sangria i arbejdstiden: Han har Danmarks bedste job  

Kl. 9: Morgenmad med portugiserne
Bageriet og ostehandleren o Rei dos Queijos er et hyggeligt, lille sted at få sin morgenmad sammen med de lokale. Prøv Pérola, som er en variant af portugisernes egen kage, Pastel de Nata, der mest af alt minder om en blanding af en tærte og en spandauer. Bageriet ligger i en af de mindre turistede områder, hvor der er mange beboelsesejendomme for de lokale.

Adresse: Rua do Bonhardim 152/154, 4000-440 Porto

 

Ekstra Bladet var inviteret af Vinitur.

2 kommentarer
Vis kommentarer