Smagsindtryk i Belgiens madmekka

Antwerpen er meget mere end funklende diamantindustri – den flanderske by byder på et multikulturelt, kulinarisk skatkammer

Antwerpen har lige som København en Vor Fru Kirke - kirken er byens vartegn. Flickr/Maribelle71
Antwerpen har lige som København en Vor Fru Kirke - kirken er byens vartegn. Flickr/Maribelle71
Følg Ferie

Gastronomien i Antwerpen har fået et velplaceret spark ind i den kulinariske elite, og byen er gået fra komplet ukendt som madby til en destination, som anmeldere roser til skyerne.

Med 176 nationaliteter fordelt på knap en halv million indbyggere, er der mad fra alle egne af verden.

Vi har besøgt byen og smagt på gastronomien på vejen.

Antwerpen er verdens vigtigste handelscentrum for diamanter, så det er ikke nogen overraskelse, at byen kaldes ’Diamanternes By’. Ca. 60 pct. af al verdens diamanthandel foregår i det L-formede diamantkvarter, hvor prisen for de skinnende sten fastsættes.

På tur gennem kvarteret kan du opleve alt fra færdige handler til ophedede diskussioner, når køber og sælger ikke kan blive enige.

Priserne forhandles på papir, hvor køber og sælger skiftevis skriver deres bud ned, og ved enighed gives der hånd med ordet ’mazel’, som betyder held og lykke på hebraisk.

Frokost på Lamalo
I hjertet af diamantkvarteret ligger den jødiske kosher-restaurant Restaurant Lamalo, som seks år i træk er blevet nævnt i Michelins almene guide til gode restauranter.

Selv om den mørke trædør fra gaden ikke indbyder til romantiske middage, kompenserer de lyse lokaler og den stemningsfyldte musik indenfor og skaber en hyggelig stemning. Det er et besøg værd.

Når frokosten er indtaget, er det næste oplagte besøg Belgiens højeste kirke, Vor Frue Kirke.

Maleren Rubens fine værker i kirkerummet, en lang række glasmosaikker og statuer medvirker til, at kirken har ry for at være en af de flotteste i Europa. Med syv kirkeskibe og 48 marmorsøjler kan man ikke lade være med at blive imponeret.

Grote Markt og shopping
I området omkring pladsen Grote Markt forstår man, hvorfor Antwerpen også er kendt som en shoppers paradis.

Der er stribevis af butikker – alt fra high street-butikker til mindre specialbutikker, og de mange sidegader leder videre til endnu flere shoppegader.

På det eksotiske marked kan du få alt fra vandmeloner til tyrkiske specialretter, tøj til ungerne og perler til de kreative stunder. Foto: Sandra Lentz Dambmann
På det eksotiske marked kan du få alt fra vandmeloner til tyrkiske specialretter, tøj til ungerne og perler til de kreative stunder. Foto: Sandra Lentz Dambmann
 

Er du ikke til shopping, er området også perfekt til at sætte sig og nyde vejret.

Her går mange mennesker forbi, og fra Cafe Maurice & Dietrich kan du følge nysgerrigt med i deres gøren og laden.

Er du til øl, bør du ikke snyde sig selv for en lokal De Konick Bolleke, som serveres i en pokal af et glas.

Ikke langt fra Grote Markt ligger floden Schelde, hvor du kan sætte dig ved bolværket og kigge på de forbipasserende skibe.

Ved vandet kan du også opleve det store middelalderfort Het Steen, der tidligere blev brugt som forsvarsværk og fængsel.

Eksotisk overflod
Et must i Antwerpen er et besøg på Exotic market, som afholdes hver lørdag fra kl. 8.00 ved Oudevaartplaats.

Her kan du købe alt fra overdimensionerede vandmeloner og 25 cm lange hvide asparges til tyrkiske og marokkanske specialiteter.

Børn kan købe nyt og brugt legetøj eller tøj. Og kreative finder et stort udvalg af farverige stoffer og perler.

Efter markedet kan det anbefales at slå et smut forbi Graanmarkt 13 og indtage frokosten.

Køkkenchefen på Graanmarkt 13, Seppe Nobel, er kendt for sin brug af eksotiske krydderurter, som han henter i haven bag restauranten. Foto: Sandra Lentz Dambmann
Køkkenchefen på Graanmarkt 13, Seppe Nobel, er kendt for sin brug af eksotiske krydderurter, som han henter i haven bag restauranten. Foto: Sandra Lentz Dambmann
 

Stedet er mere end bare en restaurant. Den anonyme, hvide bygning huser, foruden en af Antwerpens mest anmelderroste restauranter, også en butik med tøj og brugskunst, et galleri til udstilling og en lejlighed.

Køkkenchefen Seppe Nobel er velkendt i gastronomiske kredse for sin brug af eksotiske krydderurter, som han henter i haven bag restauranten, hvor der vokser 80-100 forskellige urter.

En lille én til kaffen
En fransk delikatesse er en velegnet bid til eftermiddagskaffen, også selv om du er i Belgien – macarons er nemlig en meget udbredt spise i Belgien, så du falder ikke udenfor. De bedste får du, ifølge de lokale, hos DelRey, hvor man bager med inspiration fra Paris, men med belgiske råvarer. Én koster ca. 10 kr, mens en pakke med tolv koster ca. 130 kr.

Prisen kan afskrække lidt, men når du sætter tænderne i DelReys delikatesser, fortryder du ikke dit køb.

 

Ekstra Bladet var inviteret af VisitFlanders.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+