Stettin: Paris på polsk

Den polske grænseby Stettin byder på spændende kultur og sjove steder at gå ud

Havneby og gammel hansestad. Szczecin ligger smukt ved floden Oder. Foto: Getty
Havneby og gammel hansestad. Szczecin ligger smukt ved floden Oder. Foto: Getty

Er du til levende kultur, smukke gader og historiske bygninger nedarvet fra vidt forskellige aldre, er den polske grænseby Stettin (Szczecin) en lille østeuropæisk perle.

Her kan du nyde slentreture ned ad boulevarder efter parisisk forbillede, havnesteming og lidt koldt at drikke på de stjerneformede pladser.

Byen ligger i området Pommern, et gammelt tysk land. Og den tyske forbindelse til det pommernske område er slående.

Fra korsriddernes middelalderborge, der er spredt over området og blandt andet kan ses i Malbork og Toruń, til nyere tid, hvor byerne Danzig, Thorn og Stettin alle var hansestæder i det omfattende handelsnetværk rundt om Østersøen.

Sådan kommer du til Stettin (Szczecin)

Der er ikke meget længere fra Sønderborg til Stettin, end der er fra Skagen til Gedser.

Bilen kan derfor være en ganske fin transportmulighed, hvis turen går til Polen.

Er man ikke til den slags, er byen dog også forbundet via tog og bus med blandt andet Warszawa, Białystok, Gdańsk, Kołobrzeg og Świnoujście.

Som så mange andre ting ændrede byernes betingelser sig radikalt efter Anden Verdenskrig. Blandt andet blev den tyske købstad Stettin til den polske grænseby med navnet Szczecin, som vi kender den i dag.

Efter Polen i 2008 blev en del af Schengenaftalen, spirede både ferierejser og grænsehandel i den smukke havneby. Faktisk kan langt de fleste tyskere og polakker i dag sammenligne prisen på et kilo sukker i tyske og polske supermarkeder med blot et par kilometers afstand.

Smid tøjet i Berlin

Også adgangen til skoler og arbejdspladser på tværs af grænsebyerne Świnoujście og Szczecin er blevet langt nemmere, efter Schengen-aftalen tillod statsborgere i andre Schengen-lande indrejse uden pas.

Med tysk som det naturlige fremmedsprog i det meste af regionen er overgangen nemlig ikke uoverkommelig. Efterhånden taler mange også engelsk.

Vær din egen guide

Den Røde Rute i Stettin, markeret med rød maling på fortovene, leder forbi byens største seværdigheder og er seks kilometer lang.

Bykort med ruten indtegnet kan fås i receptionen på mange af byens hoteller.

Trods Stettins Polske kultur fornægter dens fortid som tysk hansestad sig ikke. Byen blev slemt medtaget under Anden Verdenskrig, og da den efter krigens afslutning kom i polske hænder, var udfordringen at genopbygge den næsten totalt smadrede by.

I dag, hvor man for længst har fundet sig selv, byder grænsebyen på smarte boheme-steder og stort anlagte dansesteder med pumpende housemusik og blinkende laserlys.

* * *

Det skal du lave: Morgen og formiddag

Efter 2. verdenskrig var Szczecin (Stettin) nødt til at genopfinde sig selv som polsk. Spændende kultur og sjove steder at gå ud, gør byen til et interessant bekendtskab. Også for unge. Foto: Getty
Efter 2. verdenskrig var Szczecin (Stettin) nødt til at genopfinde sig selv som polsk. Spændende kultur og sjove steder at gå ud, gør byen til et interessant bekendtskab. Også for unge. Foto: Getty
 

Gå en tur langshavnepromenaden
Solskinnet oplyser de store administrationsbygninger, museer og Admiralitetet på den ene side af vejen og lægger glitrende vandspejl til den i forvejen smukke, maritime udsigt over havnen til den anden side. I midten, på bakken ned mod havnen, hænger de unge ud, drikker øl, hører musik og nyder livet.

Oplev hav-museet
I 1970 protesterede polakkerne endnu en gang mod det kommunistiske styre. En strejke brød ud i Szczecin, og da myndighederne greb ind, endte det med, at 16 personer mistede livet og 200 ’forsvandt’. Strejken – og den moderne byhistorie – er nøje beskrevet på Havmuseets første sal, mens du i underetagen finder en hav-udstilling med flotte modeller af skibe.

Muzeum Narodowe w Szczecinie, Dział Morski, ul. Wały Chobrego 3

Rejs til billige Budapest

Hør historiefortælling på slottet
Hertugerne af Pommerns Slot er et populært sted for både turister og lokale, der kan lide klassisk opera, avantgarde-kunstinstallationer, mainstreamfilm og koncerter – og turistinformation, der gemmer sig i den ene fløj.L

Zamek Książat Pomorskich, ul. Korsarzy 34

Tag med ungerne på naturlegeplads
Naturlegepladsen har både en Noas ark, et legehus, gynger, sjove spiraldyr a la Mariehønen Evigglad og Søren Snegl, væltede træstammer til balancegang og sandkasser.

Pladsen er mest til helt små børn, men børnehavebørn kan også være med.

I Żeromski-parken lige ved siden af ’Den Røde Rute’

Spis frokost på jazz-café
Den unikke beliggenhed i den triumfbue-agtige fæstningsport Brama Królewska er svær at stikke. Her er altid godt fyldt op af modebevidste unge, der nyder den jazzede chillout-musik og køkkenets moderne cafémad.

Jazz Café Brama. Ul. Hołda, Pruskiego 1

* * *

Det skal du lave: Eftermiddag og aften

Det er let at komme til Szczecin. Også med tog. Fra Danmark ligger den polske grænseby ikke mere end en kort køretur væk. Foto: Getty
Det er let at komme til Szczecin. Også med tog. Fra Danmark ligger den polske grænseby ikke mere end en kort køretur væk. Foto: Getty
 

Oplev latiner-stemning i Ulica Sienna
Som en af de få gader i Szczecin emmer Ulica Sienna ved det gamle rådhus af latinerkvarter. En håndfuld huse med kulørte renæssancefacader udgør en charmerende kulisse for gadens stilfulde tapas-restauranter, hippe vinbarer og jazzklubben i selve rådhuset.

Oplev Szczecin under jorden
Undergrundsbyens gange og beskyttelsesrum er i dag forvandlet til museum. Vælg mellem en Anden Verdenskrig-rute og en koldkrigs-rute – eller snup begge ruter og få rabat. Der er koldt dernede, så medbring varmt tøj og køb billetter senest 15 minutter før hos Rent and Tourism Center ved banegården.

Ulica Kolumba 1

Selvforkælelse i Slovenien

Spis børnevenlig gourmet
Szczecin er ikke en af Polens kulinariske højborge, men denne restaurant hører bestemt til i den ambitiøse liga. Menuen er lige så farvestrålende som interiøret, og så er den både en spændende og velsmagende fusion af fransk tradition, middelhavskøkken og det nye polske køkken.

Køkkenet ledes af prisbelønnede Iwona Niemczewska, der har arbejdet på flere forskellige Michelin-restauranter i London, og det er tilladt at tilpasse maden til sine egne præferencer. Børn er velkomne, og der er børnemenuer helt fri for eksperimenter. Husk at reservere bord.

Z drugiej strony lustra, Piłsudskiego 18

Fest på Klub Alter Ego
Med undertitlen ’centrum for den upopulære kunst’ byder natklubben på performance, galleri, koncerter, filmforevisninger og politiske debataftener. Men mest af alt på fest og al slags musik, der hælder til den alternative side. Electronica-fans kan godt glæde sig.

Pl. Batorego 4, lige over for hovedbanegården

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få automatiske nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik bolig- og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time