Stort rejsehit: Her er det nye Thailand

Danskerne er vilde med Thailand, men er du til en tand mere eventyr, så er denne tidligere britiske koloni stedet for dig. Men skynd dig - turismen tordner frem

Verdens rejsende er for alvor begyndt at få øjnene op for Sri Lankas brede strande, brusende surfer-venlige bølger og frodige natur og dyreliv. Foto: Tobias Hansen
Verdens rejsende er for alvor begyndt at få øjnene op for Sri Lankas brede strande, brusende surfer-venlige bølger og frodige natur og dyreliv. Foto: Tobias Hansen

Aberne slynger sig lystigt rundt i toppen af de 20 meter høje palmetræer, mens to farvestrålende påfugle udstøder deres karakteristiske skrig i sandbunden få meter fra strandkanten.

Omeletten, den friske frugt, den lokale kaffe og resten af morgenbuffeten lader som sædvanligt vente på sig, men udsigten ud over Det Indiske Ocean masserer blødt ventetiden til et behageligt møde med service stavet på sri lankansk.

Autentisk kulturforskel
Sri Lanka er så autentisk, at service stadig er et herligt fremmedord. I modsætning til Thailand har de lokale endnu ikke haft mulighed for at øve sig nok. Heldigvis! For det betyder, at mødet med sri lankanerne sker på ærlig vis.

De vil nemlig gerne. Det fortæller de kridhvide smil, der konstant hviler i de solbrændte hoveder og de konstante hilsner fra folk på vejen, alt om.

Her har du aldrig været: Se stewardessernes hemmelige rum  

De er simpelthen bare ikke vant til at skulle servicere på et 'vestligt niveau', så ventetid, udsolgte retter og misforståede bestillinger er et ligeså uundgåeligt sri lankansk hashtag som #30grader, #bountystrand og #kokosnødder.

Her skal du bo

1. Talalla Retreat
Lækkert resort med stor pool, aber i palmerne, daglige yoga-sessions med mulighed for at bo i åben bungalow med havet som nabo.

2. Athgira River Camp
Bo i autentiske telte med den rislende flod som eneste soundtrack. Om aftenen laver kokken fælles barbeque ved flodbredden, inden det gælder safari fra morgenstunden.

3. The Fortress
5-stjernet luksushotel. Dyrt! Du betaler ca. 2500 DKR pr. nat, men lå hotellet i Europa, havde prisen været 15.000 DKR pr. overnatning.

Antarktis som næste nabo
Hiriketiya-bugten fire timer syd for hovedstaden Colombo er et uopdaget stykke postkort, der vil gøre de fleste thailandske strande misundelige.

Palmerne vejrer ud over vandkanten og peger på majestætisk vis mod syd, hvor næste stykke land er Antarktis. Uden sammenligning i øvrigt bortset lige for ensomheden, der ligesom på Antarktis er det mest fremherskende vartegn.

Turisterne fylder endnu ikke så meget på Sri Lanka. Foto: Tobias Hansen
Turisterne fylder endnu ikke så meget på Sri Lanka. Foto: Tobias Hansen

For i modsætning til Thailand er den massive turisme endnu ikke nået hertil. De kilometervis af sprudlende sandstrande med det 29 grader varme vand er så tomme, at de bedst tåler sammenligning med antallet af Lord Bendtners spilleminutter i Bundesligaen.

Jo jo, et møde med en havskildpadde, der lægger æg, eller en varan, der boltrer sig i det lune sand, er tæt på uundgåeligt, men derudover hersker bølgernes brusen og solens brændende stråler i ensomt fællesskab.

10 ting du ikke må misse i Phuket  

Så uanset om det er solbadning eller surfing, der står øverst på ønskesedlen, så er du alene om det.

Safari på vand og på land
Det gælder til gengæld ikke, hvis du giver dig i kast med at udforske Sri Lankas eksotiske dyreliv.

Fra byen Mirissa udgår dagligt et massivt antal både, der alle garanterer udsigt til verdens største pattedyr, blåhvalen, der huserer tæt på Sri Lankas sydlige kyster.

Kaptajnerne leverer som regel som lovet, men til gengæld stresser de mange både fyldt med vestlige turister blåhvalerne, så hvalsafari er en etisk overvejelse værd.

Elefanter er uundgåelige i Sri Lanka. Foto: Tobias Hansen
Elefanter er uundgåelige i Sri Lanka. Foto: Tobias Hansen

Det samme kan man sikkert sige om den almindelige form for jeepsafari i en af øens nationalparker.

Udawalawe tre timer nord for Hiriketiya-bugten er mindre turistet end den større Yala National Park. Ikke desto mindre er elefanter et uundgåeligt fænomen begge steder, mens leoparden som regel holder sig i skjul og kun sjældent viser sig.

Shoppefest i Bangkok

Gør dig selv den tjeneste at stå tidligt op og oplev solopgangen sammen med elefanterne klokken seks om morgenen – du kan altid slappe af ved poolen senere.

Massivt turistboom
Sri Lanka blev ligesom dele af Thailand hårdt ramt af tsunamien i 2004. Samtidig var landet indtil 2009 ramt af den dødelige borgerkrig mellem de Tamilske Tigre og regeringen.

En tuk-tuk kan nemt fragte dig rundt. Foto: Tobias Hansen
En tuk-tuk kan nemt fragte dig rundt. Foto: Tobias Hansen

Sri lankanerne har lagt begge ting bag sig nu, og det betyder, at landet er i rivende udvikling. Så hvis du vil nå at opleve Sri Lanka, inden det bliver det nye Thailand, så skal du skynde dig.

Luksus i Sydamerika: Her sparer du penge ved at svinge kreditkortet

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.