Ta’ et hvæs af La Palma

Produktion af cigarer er ikke forbeholdt landene i Caribien og på den kanariske ø fremstiller man nogle af de fineste cigarer i Europa

Den gamle knark skyller og ryster vandet af tobaksbladene. Foto: Jesper Møller
Den gamle knark skyller og ryster vandet af tobaksbladene. Foto: Jesper Møller

Et stort, orangegult skilt med et tobaksblad afbildet er ude fra gaden den eneste indikation af, at der inde på matriklen venter de besøgende en ganske særlig oplevelse.

Det opdager vi allerede i det første lokale på venstre hånd, hvor to kvinder koncentreret sidder og ruller cigarer. Tobaksbladene rulles sammen til en lang cigarpølse, og enderne klippes af, inden cigarerne bliver lagt til side til videre forarbejdning.

I en anden lille bygning sidder to andre kvinder og sorterer cigarerne, laver deres hovedrunding og sender dem videre til pakning. Der er fart på, men stadig plads til et smil til os besøgende.

Duften af frisk tobak omgiver os allevegne, og den er helt anderledes tiltalende end den stank, som cigarer udsender, når de bliver røget.

At rulle en god cigar er en særlig kunst, som det kræver megen træning at mestre. Foto: La Palma Tourist Board
At rulle en god cigar er en særlig kunst, som det kræver megen træning at mestre. Foto: La Palma Tourist Board
 

Hvis man ikke vidste bedre, ville man som gæst umiddelbart tro, at man befandt sig i Caribien – verdens centrum for produktion af cigarer. Cuba eller Den Dominikanske Republik måske, men i virkelighedens verden er lokaliteten en smule mindre eksotisk – om end nok så spændende.

Vi befinder os nemlig på den kanariske ø La Palma – nærmere bestemt på tobaksplantagen El Sitio i udkanten af landsbyen Brena Alta. Her dyrker man både tobakken og fremstiller cigarerne, og som besøgende kan man følge hele tobaksproduktionen, lige fra udvælgelsen af frø til den færdige og rygeklare cigar.

Perfekte forhold
De Kanariske Øer er mest kendt for turisme, og derfor er det for de fleste ikke så lidt af en overraskelse at erfare, at der på La Palma dyrkes tobak og produceres cigarer.

Det skyldes ikke mindst, at La Palma er den mest frodige af øerne. Her er det lune klima og jordbundsforholdene perfekte til tobaksdyrkning, og ligesom i Caribien rulles cigarerne i hånden. Det sker på et par mindre familiedrevne fabrikker og plantager.

Her på El Sitio kommer en gammel knark ud ad en dør med et bundt tobaksblade i hånden. Han griber en lille vandslange og skyller bladene, inden han ryster vandet grundigt af.

Den ældre herre har en blå kasket på hovedet og en cigar i munden. Om han rent faktisk ryger den eller blot tygger på den, er svært at vurdere. Men da han taler til os, foregår det med cigaren dinglende i mundvigen, og man får fornemmelsen af, at han har en cigar i munden de fleste af sine vågne timer.

Han vinker os indenfor og viser derefter, hvordan man udvælger de blade, der skal være henholdsvis inderst og yderst i cigaren.

Derefter tager han os med ud i plantagens drivhus og gårdhave, hvor man kan se eksempler på de tobakssorter, som benyttes til cigarproduktionen. Der er også et par små marker med tobaksplanter, om end plantagens hovedmarker befinder sig lidt derfra.

Der bliver også rullet cigarer på La Palmas tobaksmuseum. Foto: La Palma Tourist Board
Der bliver også rullet cigarer på La Palmas tobaksmuseum. Foto: La Palma Tourist Board
 

El Sitio er ejet af Don Antonio González Garcia, der er en legende inden for tobaksdyrkning på La Palma. Gennem tiden har han vundet en stribe priser for sine produkter.

Besøget på El Sitio slutter i plantagens butik, hvor cigarer i diverse størrelser og indpakninger kan erhverves til fordelagtige priser. Temperaturen i butikken holdes konstant omkring de 20 grader, som er den mest gunstige for cigarerne.

Ekstra Bladets udsendte ryger ikke cigarer, men en af mine mere cigarkyndige rejseledsagere investerede i et bundt cigarer og kunne efterfølgende meddele, at smagen var ganske glimrende. Måske ikke helt på højde med en cubansk Cohiba eller en dominikansk Davidoff, men mindre kan absolut også gøre det.

Så formentlig er der noget om snakken, når cigarkendere tilkendegiver, at nogle af Europas fineste cigarer bliver produceret på El Sitio.

 

***

Rom gennem fire generationer

Rommen fra Destillerias Aldea er blandt de mest berømte på La Palma. Foto: La Palma Tourist Board
Rommen fra Destillerias Aldea er blandt de mest berømte på La Palma. Foto: La Palma Tourist Board
 

La Palmas frodige jord giver grobund for en lang række eksotiske planter og frugter. I flæng kan nævnes bananer, mangoer, appelsiner og avokadoer.

Specielt én afgrøde giver, udover tobak, associationer til Caribien. På La Palma dyrker man nemlig også sukkerrør, og de benyttes blandt andet til produktion af rom.

Øen rummer flere destillerier, hvoraf det største er Destilerias Aldea i byen Puerto Espindola i La Palmas nordøstlige hjørne. Det er ejet af Quevedo-familien, der har produceret rom her gennem fire generationer.

Ikke bare rom
På destilleriet kan man blandt andet studere rommens mangfoldighed. For rom er ikke bare rom. Udover at blive lavet i såvel en mørk som en lys udgave, produceres der også årgangsrom, der er lagret i enten 8, 10 eller 15 år. Derudover kommer rom med honning, ligesom destilleriet også producerer adskillige likører.

De er bestemt ikke fedtede med smagsprøverne på Destilerias Aldea, så besøgende kan sagtens få sig en lille bimmelim på under et besøg, såfremt de ønsker det.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere