Annonce:
Annonce:

Tag toget på skiferie

Det er svært at finde skirejser med tog. Men de er der - man skal bare se sig godt for

Det er hyggeligt at lægge sig til at sove i en vuggende togvogn, og når man vågner, er der hvid sne, så langt øjet rækker. Foto: Maiken Kolby
Det er hyggeligt at lægge sig til at sove i en vuggende togvogn, og når man vågner, er der hvid sne, så langt øjet rækker. Foto: Maiken Kolby
Annonce:
Følg Ferie

Der er rigtig langt til bestemmelsesstedet for skiferien i Sverige, når ens børn begynder at kaste op, i næsten samme øjeblik som bilen har sat sig i bevægelse i Danmark.

Alle de gange, vi tidligere har sat kursen mod Sverige i bil, har vi brugt den første halve time af vores skiferie på at skure bilmåtter. Det eneste reelle alternativ har været de dyre flybilletter sydpå til Alperne.

Men så opdagede vi, at der findes et tog, som kører næsten lige til foden af nogle af skilifterne i Sverige.

Snälltåget hedder det. Det futter afsted fra Malmø med tilslutning fra Københavns Hovedbanegård i adstadigt tempo over Stockholm i øst, inden det igen sætter kurs mod vest mod det midterste Sverige, som udgør skiområderne Vemdalen, Åre og nyheden for den kommende vintersæson, Storlien.

Sol, sne og ski sydpå

Annonce:

For os, der er født i 1970’erne, er det ren nostalgi at sætte sig ind i en topkupé med gardin for døren og vinduet. Sidstnævnte kan endda åbnes, så den friske luft kommer os i møde. Og Snälltåget er lidt af en tidslomme, da også velourpolsteret på sæderne er fra en svunden tid, og støvet, der hvirvler op, når man går fra siddekupéen til liggekupéen, også har nogle år på bagen.

Men selv om det hele virker lidt bedaget og nusset, så fungerer konceptet. Man sidder godt, man slapper af, og når man bliver sulten, kan man gå hen i spisevognen og få en ganske udmærket omgang bøf, mos og sovs.

Mos, sovs og bøf eller pasta med kødsovs. Dejlig aftensmad i togets spisevogn, mens det svenske landskab ruller forbi. Foto: Maiken Kolby
Mos, sovs og bøf eller pasta med kødsovs. Dejlig aftensmad i togets spisevogn, mens det svenske landskab ruller forbi. Foto: Maiken Kolby

Godt 16 timer efter afgang trækker man gardinerne fra og står midt i det fineste, hvide snelandskab på Röjan Station. Herfra er der kun en kort bustur på 20 minutter til Vemdalen, som har tre skiområder, Björnrike, Vemdalsskalet og Klövsjö/Storhogna.

Annonce:

Vi valgte Vemdalsskalet, da det er det største af de tre og har restauranter og indkøbsmuligheder, som passer godt til en familie på fem togrejsende, der ikke har fordelen af at kunne hente proviant fra en fyldt stationcar.

Der er mange gode lange nedfarter i både Vemdalsskalet og Björnrige, og der er god plads på pisterne. Foto: Maiken Kolby
Der er mange gode lange nedfarter i både Vemdalsskalet og Björnrige, og der er god plads på pisterne. Foto: Maiken Kolby

Vi var afsted i påsken i år, og det giver en masse skiløb. Afgangen fra Malmø var lørdag eftermiddag, og søndag kl. 10 var vi på ski. Returafgangen fra Vemdalen var først følgende søndag eftermiddag, så vi nåede at have syv en halv dag på ski.

Derfor brugte vi også to dage i Björnrige, hvor der også er hyggeligt og blandt andet en snowpark, som vores børn gerne ville give sig i kast med og en hjemmelavet pulled porkburger på Bräjks Matbar, som børnenes far gerne ville give sig i kast med.

Området i Klövsjö/Storhogna er ikke helt så interessant som de to andre, men restaurant Storhogna M byder både på gode pizzaer og bowlingbaner, hvis man trænger til lidt afveksling fra skiløbet. Bustransporten mellem de tre områder er gratis.

Blå himmel, høj sol og knitrende hvid sne under brædderne. Foto: Maiken Kolby
Blå himmel, høj sol og knitrende hvid sne under brædderne. Foto: Maiken Kolby

Det var vores tredje tur på skiferie til Sverige, siden vi fik børn, og sneen i Vemdalen var uovertruffen god i påskedagene.

Annonce:

Vemdalen og også Åre, hvortil Snälltåget kører, ligger nordligere end de traditionelle dansker-destinationer som Sälen og Branäs, hvor vi tidligere har været. Sidstnævnte ligger så sydligt, at sneen kan begynde at tø allerede i februar, mens snekanonerne slet ikke var i brug i april i Vemdalen. Der er desuden god plads på pisterne, da området stort set kun benyttes af svenskere.

De eneste andre danskere på løjpen var de, som tog toget sammen med os og ikke tog videre til mere kendte Åre. Der er derfor god mulighed for at prate svenska hos købmanden i ICA eller på sportsbaren på Skalets Torg.

Alt i alt var tog til pisten en rigtig god oplevelse. Vemdalen var et dejligt bekendtskab. Maden på restauranterne var langt over forventning, og vi brugte ikke et eneste minut på at gøre bilmåtter rene.

Pizzaerne er store og velsmagende. Generelt var kvaliteten på restauranterne i Vemdalen meget høj. Foto: Maiken Kolby
Pizzaerne er store og velsmagende. Generelt var kvaliteten på restauranterne i Vemdalen meget høj. Foto: Maiken Kolby

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Snälltåget kører til ...

Togturen går som en leg, når man kan spille kort eller se iPad uden at blive køresyg. Foto: Maiken Kolby
Togturen går som en leg, når man kan spille kort eller se iPad uden at blive køresyg. Foto: Maiken Kolby

Åre:
Afgang fra Malmø onsdag og lørdag med ankomst dagen efter cirka klokken 8 om morgenen. Afgang fra Åre er torsdag og søndag, som er byttedage på overnatningsstederne i Åre. Togene kører frem til påskens slutning 21. april 2019.

Annonce:

OBS: Åre skal være vært for FIS Alpine World Ski Championships, verdens næststørste vintersportsbegivenhed efter OL, i uge 6 og 7 i 2019. Så det vil have stor betydning for antallet af tilgængelige boliger og skiområder.

Vemdalen: Afgang fra Malmø lørdag eftermiddag med ankomst søndag morgen. Afgang fra Vemdalen er søndag eftermiddag med ankomst i Malmø mandag morgen. Nogle uger er der også mulighed for en kortere skitur med afgang fra Malmø onsdag. Togene kører frem til påskens slutning 21. april 2019.

Torvet i Vemdalen byder på flere restauranter, barer og shoppemuligheder. Foto: Maiken Kolby
Torvet i Vemdalen byder på flere restauranter, barer og shoppemuligheder. Foto: Maiken Kolby

Storlien: Årets nyhed med Snälltåget er Storlien, som kun ligger to kilometer fra den svensk/norske grænse. Afgange til Storlien begynder i uge 6 2019. Også nærliggende Vålådalen og Storulvån er på samme rute og har op til to ugentlige afgange i udvalgte uger næste år.

Annonce:

Hvad koster det? Prisen for en hel kupé med seks sovepladser og inklusive aften- og morgenmad begge veje ligger på cirka 10.500 svenske kroner. På grund af den gunstige vekselkurs lige nu svarer det til cirka 7700 danske kroner for en togtur til løjperne i Vemdalen. Hertil kommer udgift til lejlighed, hotel eller hytte, liftkort og eventuel skileje.

Med fly til Sverige

Man kan også flyve på ski nordpå.

Easyjet flyver fra København til Åre/Östersund hver lørdag fra 15. december til 30. marts, og du kan dermed veksle 12 timers bilkørsel fra København med halvanden times flyrejse.

Busser tager dig det sidste stykke vej til din skidestination. Der er cirka en times transfer til Åre og halvanden time til Vemdalen.

Gode grunde til at booke skiferie direkte ved pisten

Når man er med toget på skiferie, er det klart en fordel at bo tæt på pisten. Men det kan det være - uanset hvilken transportform, man vælger til sin destination.

Rejseselskabet SnowTrex.dk lister her andre fordele ved at glide direkte fra hoveddøren ud i det hvide underlag.

* Indkvartering ved pisten sparer dig ikke kun for tid, men man undgår også at skulle lede efter en parkeringsplads til bilen, eller ud at køre med skibussen og måske stå som sild i en tønde. Fuldt påklædt og med hænderne fyldt med ski og stave trasker man til skibussen og skal måske stå hele vejen op. Det er anstrengende specielt for børn.

Udnyt hvert minut
* Tjek som det første efter at være stået op, hvordan pisteforholdene er, spænd skiene på og glid stille og roligt hen til liften.
* Eller vær den første på pisten om morgenen, og tag turen op på bjerget med den sidste lift. Det er den frihed, man har, når indkvarteringen ligger direkte ved pisten, og man ikke skal have i tankerne, at man skal med dagens sidste skibus tilbage til indkvarteringen.

* Udbuddet af indkvarteringer i nærheden af pisten er bredt - der er noget for såvel singler, par, familien eller gruppen. Indkvartering på skihoteller ved pisten byder ofte på 1/2 pension, så tiden mellem morgenmad og aftensmad kan planlægges frit, og man selv kan bestemme, hvornår der skal være tid til frokost. Om morgenen og aftenen skal man derfor ikke selv sørge for mad på bordet, og man kan blot sætte sig til bords.

* Men også lejligheder og hytter i nærheden af pisten er meget populære. De billige priser samt privatsfæren i egen lejlighed er for mange familier og smågrupper et stort plus.

Tilrettelæg dagen fleksibelt
* Indkvartering ved pisten er også perfekt for dig, der ikke vil tilbringe hele dagen med at stå på ski. Man kan let tage tilbage til indkvarteringen og tage en slapper og nyde en kop friskbrygget kaffe på balkonen og måske vinke til forbiløbende familiemedlemmer på pisten. Familier med små børn eller bedsteforældre kan vende tilbage til indkvarteringen og tage en middagslur, og man kan dele sig op efter, hvem der står på ski, og hvem der ikke gør.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: