Takt og tone der redder dit skind på ferien

Man skal ikke stå med hænderne i siden eller give folk et klap på skulderen. Til gengæld kan to mænd sagtens gå hånd i hånd. Se her, hvordan du opfører dig bedst på Bali

Der er mange traditioner på Bali, som er gode at kende, når man kommer dertil som turist. Blandt andet bør man ikke unødigt røre ved andre mennesker. (Foto: AP)
Der er mange traditioner på Bali, som er gode at kende, når man kommer dertil som turist. Blandt andet bør man ikke unødigt røre ved andre mennesker. (Foto: AP)

Beskedenhed, tålmodighed, harmoni og selvkontrol er dyder, som er i høj kurs på Bali og naboøen Lombok. Ønsker man respekt, skal man derfor hverken blive vred, hæve stemmen eller hidse sig op.

I den forbindelse er det også værd at vide, at det er et tegn på vrede eller overlegenhed at stå med hænderne på hofterne.

Det regnes i reglen som en svaghed og som ydmygende at vise følelser og åbne for sit inderste over for fremmede. Især folk fra Bali er venlige og smilende, men når det gælder berøring, er de på nogle områder reserverede.

Blåhvalen er verdens største dyr, og nu tilbyder et dansk rejsebureau ture, hvor man kan svømme med det fantastiske dyr. (Foto: PR) Ferie Svøm med verdens største dyr - hvis du tør?

Knus og klap på skulderen opfattes som unaturlig intimitet. Nærkontakt, når der er tilskuere, gør dem generte og forlegne. Rør aldrig hoved eller ansigt, for det betragtes som helligt.

Har man brug for at komme i kontakt med en lokal, er det bedre at prikke folk på albuen i stedet.

Mænd går hånd i hånd
Til gengæld er det meget almindeligt at se mænd gå hånd i hånd. Og det er ikke, fordi de er homoseksuelle.

Godt nok er der generelt høj tolerance over for bøsser og lesbiske. Flere udenlandske kunstnere, som gennem tiden har slået sig ned og arbejdet på Bali, har været homoseksuelle, og i feriebyen Kuta er der flere mødesteder for bøsser og lesbiske, som især lokale mænd frekventerer.

De indfødte har dog generelt svært ved at acceptere homoseksualitet i egne rækker. Det skyldes bl.a., at både mænd og kvinder er udsat for et socialt pres, fordi de forventes at gifte sig og få børn.

De balinesiske hinduers nytår blev fejret 8. marts i år, og den store uhyggelige figur repræsenterer onde ånder. (Foto: AP)
De balinesiske hinduers nytår blev fejret 8. marts i år, og den store uhyggelige figur repræsenterer onde ånder. (Foto: AP)

Hvor det er en naturlig del af kulturen for mænd at gå hånd i hånd, er det provokerende at bruge pegefingeren til at vise vej eller få opmærksomhed med, så lad være med det. Brug i stedet hele hånden eller tommeltotten, hvis det absolut skal være.

Vend heller ikke fodsålerne mod en person. Det signalerer nedladenhed. Lad derfor være med at svinge benene op på stolen, når der er lokale til stede.

Venstre hånd betragtes i øvrigt som uren, så brug kun højre hånd, når maden føres til munden. Det samme gælder, når man giver og modtager.

Vil du gerne ligge i den her hængekøje lige nu? Lad ikke dyre rejser stoppe dig – Caribien kan sagtens være billig. (Foto: Flickr/Tjeerd Wiersma) Ferie Her er det billigste caribiske ferie-paradis  

Urene kvinder
Kvinder med menstruation betragtes også som urene og har derfor ikke adgang til templer og andre hellige steder.

Ellers er hverken Bali eller Lombok særlig problemfyldte rejsemål for kvinder, og det uanset om man rejser alene eller sammen med andre. Nogle lokale har godt nok den opfattelse, at vestlige piger eller kvinder er lidt løse på tråden, men kun få kommer ud for ubehageligheder.

Sent om aftenen og om natten anbefales det dog, at kvinder ikke færdes alene, men i stedet tager en taxa.

På de mest populære turiststeder er der en del unge fyre på jagt efter en kortere- eller længerevarende affære med udenlandske piger og kvinder.

Den kvindelige part forventes at betale alle udgifter for fyren, mens affæren står på. Fænomenet er mest udbredt i Kuta, hvor fyrene går under tilnavnet Kuta Cowboys eller Beach Boys, samt i ellers familievenlige Sanur og afslappede Lovina.

Smukke kvinder og sprudlende påklædning karakteriserer de flotte optog og festivaler, som også kan opleves på Bali. (Foto: AP)
Smukke kvinder og sprudlende påklædning karakteriserer de flotte optog og festivaler, som også kan opleves på Bali. (Foto: AP)

Tolerante over for turister
Generelt har øboerne en utrolig tolerance over for turister. Det gælder også turister, der betragter og fotograferer ceremonier og ritualer.

Men brug ikke blitz, lad være med at stå i vejen, og gå ikke ind blandt de bedende eller hen foran præsten. Ifølge traditionen er præsten hævet over alle andre, så kravl ikke op på en mur. Det er dårlig stil at komme højere op end præsten.

Oasen Huacachina i Peru er omkranset af store sandbjerge. Foto: Polfoto Udland Perus mystiske oase  

Hvis en lokal inviterer dig til at overvære en ceremoni, vil det også være høfligt og et udtryk for respekt at møde op tækkeligt klædt – gerne med et klæde bundet om livet. Balineserne hjælper gerne med at binde knuden på den helt rigtige måde!

Jens Erik Rasmussen er forfatter til ’Turen Går Til Bali & Lombok’.

6 kommentarer
Vis kommentarer