Tre tips til efterårsturen i Gøteborg

Storbykig: Stockholms charmerende lillesøster, Gøteborg, er kun et smut over sundet fra Danmark – tag på visit, og spis som en svensker, shop som en skandinav, og gå på opdagelse som en globetrotter

Foto: Danie Högberg
Foto: Danie Högberg

Kulturel udfoldelse

Som en hver anden storby har Gøteborg en lang række kulturelle tilbud for alle interesser.

I Hasselblad Centeret kan du f.eks. se udstillinger med fotograf og kameraopfinder Victor Hasselblads og hans livsværk. Er der noget, skandinaverne er gode til, så er det design. På Röhsska Museet har det gøteborgske folk samlet kunsthåndværk og design fra hele verden, men med overvægt af skandinavisk.

Udstillingen dækker en lang tidsperiode, og giver et godt indblik i designhistorien over de seneste mange hundrede år. For børn og barnlige sjæle er der Universeum, Sveriges nationale videnskabscentrum for naturvidenskab og teknik. Det er et oplevelsescenter med akvarium, rumforskning og regnskov, som koster 175 svenske kr. (ca. 140 danske kr.) for en voksen.

Se også: Rekordmange tyskere lejer sig ind i danske sommerhuse  

Mæsk dig

Foto: Eva Sofie Anesen
Foto: Eva Sofie Anesen
 

Gøteborg vrimler med lækre spisesteder. Der er både Michelin-, gourmet- og familierestauranter.

Men noget af det, de er særdeles gode til i den svenske storby, er madboder, markedshaller og to-go mad.

Tæt ved færgepladsen på havnen ligger Feskekörka – fiskekirken, der er markedshal for frisk fisk. Her kan både købes friskfanget fisk til madlavningen, men også salater, pastaretter og sandwich, der selvfølgelig har fisk som hovedingrediens. Bygningen ligner en gammel kirke, men er bygget i 1874 til fiskeauktionshus.

I den vestlige del af byen ligger Saluhall Briggen på Nordhemsgatan i en gammel brandstation fra 1872. Her er der streetfood og små to go-retter fra hele verden i høj kvalitet til ganske rimelige priser.

Noget, som måske synes skørt for danskere, er, at man kan købe ’köttbullar med mos och lingonsylt’ – som de fleste måske kender fra Ikeas kantine eller pølsevognene, som ofte er i en væsentligt mere lækker udgave end i møbelhuset.

Se også: Vi skræddersyr vores egne rejser  

Shop amok

Foto: Flickr/Craig Morey
Foto: Flickr/Craig Morey
 

Byens store centrum for shopping er inden for voldgraven, Inom Vallgraven. Her ligger alle de klassiske butikker med populære svenske modemærker, som vi kender fra Danmark.

På interiørsiden har svenskerne også nogle guldkorn. Lagerhaus, der ligger i Vallgatan 16, har alskens sjovt boligtilbehør til overkommelige priser. Hos naboen i nummer 14 ligger Designtorget, som også er spækket med lækkert interiør, som hovedsageligt er designet af svenskere.

Victoriapassagen mellem Södra Larmgatan og Vallgatan er en hyggelig, smal passage med en blomsterhandel og andre småbutikker, men bedst er kaffebaren Da Matteo, der serverer udsøgt kaffe og kager til trætte shoppere.

Er du en af dem, der stadig køber cd'er eller måske har (gen)fundet glæden ved vinyler, skal du til byens vestlige ende. På Stigbergstorget finder du Bengans Skivor, der har alt i musik. Lige meget hvilken genre og hvilket format det skal være, er det en guldgrube for musiknørder.

0 kommentarer
Vis kommentarer