Turistvej brolagt med romantik

Der skal være tid til at se hinanden i øjnene, når man begiver sig ud på Den romantiske vej – den populære sydtyske turistrute lever rent faktisk op til sit navn

Massive middelaldermure omkranser flere af byerne på ruten - her er det Rothenburg ob der Tauber. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Massive middelaldermure omkranser flere af byerne på ruten - her er det Rothenburg ob der Tauber. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

I Rothenburg ob der Tauber når romantikken næsten kvalmegrænsen. Den velbevarede middelalderby med mere end 1000 år på bagen gemmer sig bag en tyk bymur, der står intakt med skydeskår og hele 42 porte og tårne.

Det kan lade sig gøre at gå næsten hele vejen rundt om det gamle centrum oppe på muren.

Og det er et skønt sted at gå hånd i hånd og sammen nyde udsigten over byens tage og vinmarkerne på skråningen ned mod floden.

Turistbureauet i Rothenburg ob der Tauber hævder, at byen er den mest romantiske i hele Tyskland.

Om det passer, kommer nok an på humøret og selskabet, men i hvert fald er det svært ikke at forelske sig en smule i denne fortættede middelalderidyl blandt gamle bindingsværkshuse, der er som taget ud af Brødrene Grimms eventyr.

Vinbyen Würzburg
Den knap 400 kilometer lange skiltede turistrute tager dog sit udgangspunkt lidt længere nordpå – nærmere betegnet i den flotte by Würzburg, der ligger omkring seks timers kørsel syd for grænseovergangen ved Padborg.

Her er stemningen ikke helt så nostalgisk og romantisk som i de mindre middelalderbyer på Den romantiske vej, til gengæld er der masser af pomp og pragt over byens overdådige barokslot fra 1700-tallet, der velfortjent er hædret med en plads på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Würzburgs prægtige fyrstebiskopresidens er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Würzburgs prægtige fyrstebiskopresidens er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
 

Slottet blev i sin tid bygget til fyrstebiskop Johann Philipp von Schönborn, der forventede intet mindre end 'slottet over alle slotte' – og flot, det er det.

Skal der skrues op for romantikken, kan man med fordel slentre en tur langs floden midt i byen og nyde udsigten til den gamle fæstning Marienberg, der ligger højt hævet over byen omgivet af skråninger med vinranker.

Würzburg byder også på mange hyggelige restauranter, hvor man kan smage på den fyldige tyske kost og nyde et glas lokalproduceret vin til.

Romantiske småbyer
Fra Würzburg og Rothenburg ob der Tauber fortsætter ruten sydpå mod Augsburg via de romantiske småbyer Dinkelsbühl og Nördlingen.

Begge byer er fortræffelige til et frokost- eller kaffestop, men de kan også sagtens bære en overnatning.

Dinkelsbühl har en velbevaret senmiddelalderlig bymidte omgivet af en bymur, der er prydet af adskillige tårne og porte.

Nördlingen er med sine ca. 20.000 indbyggere større end Dinkelsbühl, men bygger efter samme opskrift: Gamle bindingsværkshuse, middelalderkirker og hyggelige gader omkranset af en velbevaret bymur.

Augsburg er med sine omkring 270.000 indbyggere absolut den største by på Den romantiske vej, så hvis man trænger til lidt storbystemning mellem alle de romantiske småbyer, er det værd at gøre et stop her.

Byen har en meget speciel seværdighed i form af boligkomplekset Fuggerei med gule rækkehuse fra 1500-tallet. Fuggerei regnes nemlig for verdens ældste sociale boligbyggeri, som stadig er i brug.

Fuggerei i Augsburg er verdens ældste sociale boligbyggeri. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Fuggerei i Augsburg er verdens ældste sociale boligbyggeri. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
 

Lejlighederne på 45-65 kvadratmeter er beskedne, men er istandsat, så de lever op til nutidig standard – men beboerne betaler dog stadig kun en symbolsk leje på én rhinsk gylden (i dag knap én euro) om året. Og så er det meget interessant at besøge museet, der er indrettet i en af de gamle lejligheder.

Disneyslot
Den smukt beliggende by Füssen omgivet af slotte, bjerge og søer udgør en perfekt afslutning på Den romantiske vej. Her ved foden af alperne kan man blandt andet besøge eventyrslottet Neuschwanstein, der blev opført i 1800-tallet til den excentriske Kong Ludwig 2.

Resultatet af kongens fantasier blev et slot, der senere har stået model til Disneys prototype af et eventyrslot – et afgjort must see for de allerfleste på disse kanter.

Alatsee byder på ren bjergsøidyl kun en kortere vandretur fra Füssen. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Alatsee byder på ren bjergsøidyl kun en kortere vandretur fra Füssen. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
 

I området omkring Füssen er det også værd at røre benene lidt. For eksempel fører en overskuelig og markeret vandrerute til den meget idylliske Alatsee, hvor man kan bade i det klare vand eller blot nyde udsigten til bjergtinderne.

Her har man rigtig gode odds for en romantisk afslutning på turen ad Den romantiske vej.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere