Undgå turistfælderne: Oplev det originale New York

Manhattans East Village skal ikke opleves for ikoniske bygninger eller eksklusive butikker, men for gamle værtshuse, uprætentiøse restauranter og broget gadeliv

East Village er sin helt egen lille verden, men kig op, og du ved, du er i the big apple, New York. Foto: Birgitta Lund
East Village er sin helt egen lille verden, men kig op, og du ved, du er i the big apple, New York. Foto: Birgitta Lund
Følg Ferie

Det er aldrig kedeligt at færdes der, hvor samfundets krøllede hjerner og kreative eksistenser bor, komponerer, shopper og optræder.

Og New Yorks East Village er sammen med Lower East Side gamle dages immigrant-slum, i dag en afslappende rodet blanding af nusset boheme-miljø, linedans på samfundets kant og indimellem strømlinet legeplads for ungdommelige velhavere, der skal i byen og have sig et skud af det virkelige liv.

Alfabetets by
Den østlige del af East Village bliver ofte omtalt som Alphabet City, fordi de østligste avenuer her på Manhattans bredeste punkt er navngivet med bogstaver i stedet for de sædvanlige numre.

Overalt vrimler det med gode spisesteder, sjove barer og nichebutikker med ting og sager man måske ikke vidste, man havde brug for.

Tag med til et af Manhattans mindre kendte kvarterer.
 

Knæk i russisk-tyrkisk bad

Våde egekviste mod nøgen hud på kogepunktet. Hænder, hud, skummende olie. En spandfuld iskoldt vand pøset fra skulder til tå. Næste øjeblik kravler massøren Boris op på din ryg og får den til at sige knæk.

Læggene brænder, og lyden af spanden, der bliver fyldt igen, er på en gang isnende frygt og udfrielsens forventning.

Boris' egeblads-massage er bare et af de afslappende tilbud, der kan gøre folk afhængige af New Yorks absolut mindst fancy saunakompleks.

I Russian Turkish Baths, der stammer fra 1892, går alle rundt i sjaskede, forvaskede badeshorts og bomuldskåber i overstørrelse og flade badesandaler i fesne farver.

Få et vildt kultur-kick i magiske Miami  

Uerotisk nøgenhed
Indretningen er no-nonsense, og personalets venligtbryske facon gør det naturligt og egentlig ret uerotisk at rende halvnøgen rundt.

I kælderen er der fem forskellige saunaer – tør, tyrkisk, hvidtåget aromaterapi, klassisk dampbad og så den russiske, hvor den intense varme fra glohede sten får folk til enten at flygte eller at overpøse sig selv med iskoldt vand.

Har man ikke fået nok, er der også en iskold pool. Der er åbent dagligt, medbring selv badetøj.

Russian Turkish Bath, 268 E10th St. ml. Ave. A og First Ave


Asiatisk fusion

Der er mange gode spisesteder i East Village, et godt bud er Momofuku Noodle Bar – den første restaurant (fra 2004) i den populære kok David Changs voksende imperium, der byder på delikat asiatisk fusion – især kendt for de saftige pork buns.

Vær klar til at vente på et bord – men stol på, at det er ventetiden værd.

Er køen alligevel for lang, er der et godt alternativ rundt om hjørnet. På Graffiti huserer køkkenchef Jehangir Mehta, der laver fantasifuld madkunst på ufatteligt få blus og kvadratmeter.

Menuen er en meget fri fortolkning af det indiske køkken med input fra hele resten af verden.

Pladsen er så trang, at man bliver bænket ved fællesborde og kokkene helt bogstaveligt må trække maverne ind og holde pause, hver gang en restaurantgæst skal på toilettet.

Momofuku Noodle Bar, 171 First Ave. ml. E10th St. og E11th St.

Graffiti, 224 E10th St. ml. First Ave. og Second Ave.


Skål for Lincoln og Lennon

Man går ikke galt i byen på McSorley's, et af East Villages mest populære vandhuller siden 1857. Foto: Birgitta Lund
Man går ikke galt i byen på McSorley's, et af East Villages mest populære vandhuller siden 1857. Foto: Birgitta Lund

McSorley's er et af byens allerældste vandhuller med beværtningsstemning uændret fra åbningen i 1857, stolte minder fra forbudstiden og praleret til at have serveret for både Abraham Lincoln og John Lennon.

Der er savsmuld på gulvet og kun to slags øl – husets lys og mørk. Det er helt, som det skal være – og altid har været.

Tag på den ultimative roadtrip i USA  

Et stenkast væk ligger en anden god adresse. Joe's Pub er en lille scene med store ambitioner i et rum bygget til musik.

Her kom og kommer verdensnavne i bred forstand – for eksempel Bebel Gilberto, Vieux Farka Touré, Tina Dickow, Leonard Cohen, Laurie Anderson, Amy Winehouse og Martha Reeves.

Der er en-tre koncerter hver aften. Hold øje med kalenderen.

McSorley’s, 15 E7th St. ml. Second Ave. og Third Ave.

Joe’s Pub, 425 Lafayette St. ml. E4th St. og Astor Place


På besøg hos stempel-særlingen

Det er måske tvivlsomt, om du lige står og mangler et stempel, men kig alligevel indenfor hos Casey Rubber Stamps.

Her sidder en excentrisk gammel irer midt i et stort og herligt værkstedskaos og skærer stempler med lige nøjagtig de bogstaver og figurer, man vil have – praktisk, sjovt.

Der er også adskillige ringbind med menu over alt det, der allerede er på lager.

Casey Rubber Stamps, 322 E11th St. ml. First Ave. og Second Ave.

Tag på den ultimative roadtrip i USA


Vilde cocktails på Please don't Tell

Fortsæt festen med cocktails. Den lille sorte telefonboks til venstre inden for døren i hotdog-baren Crif Dogs fører til en fancy cocktailbar.

Løft røret og spørg, om der er plads. Med lidt held – og måske lidt ventetid – bliver man en af de få indviede, der får lov til at smage Jim Meehans vilde cocktailkreationer – for eksempel en baseret på bourbon med bacon og ahornsirup.

Please don't Tell, 113 St. Marks Place (E8th St) ml. First Ave. og Ave. A


Bogelskerens paradis

East Village rummer New Yorks ultimative skattekiste for bogelskere.

I Strand Books, en af byens legendariske boghandlere, skal man passe på ikke at snuble over læsehestene på gulvet mellem reolerne.

Verdensberømt for sine 28 hyldekilometer bøger. Nye, gamle, brugte, sjældne, udgåede, mærkelige og mainstream – og til rigtig gode priser. Det er svært at gå tomhændet herfra.

Strand Books, 828 Broadway v. E12th St.


Ta’ en guidet gåtur

De cool newyorkere i East Village har taget cykelkulturen til sig. Foto: Birgitta Lund
De cool newyorkere i East Village har taget cykelkulturen til sig. Foto: Birgitta Lund

East Village har altid levet på kanten og været stedet, hvor de mest utilpassede unge og ungdommelige newyorkere trods alt passede bedst ind.

Aktivister, bz'ere og bumser har krævet plads, boliger og haver, og de har gennem årene haft deres kampe med bystyret. Nu har de også – efter en del interne overvejelser om ejerskab og etableringsangst – fået noget så etableret som et museum.

10 ting du ikke må misse i Los Angeles  

Museet og guidede gåture rundt i kvarteret fortæller historien om besatte huse, fælleshaver på befriede tomter og andre levende byrum, der har været med til at præge en unik bydel og indimellem har sat pulsen op hos både borgmestre, betjente og byaktivister.

Entréen er gratis, men et bidrag på fem dollars anbefales. Guidede ture koster cirka 20 dollars – ruter, tider og temaer skifter løbende.

Desuden kan man bede om at få sin egen, skræddersyede tur.

Museum of Reclaimed Urban Space – Morus. C-Squat, 155 Ave. C ml. E9th St. og E10th St.

10 ting du ikke må misse i Los Angeles
 

Tid til underholdning

'Uopfordret råd til piger med skæve tænder og pink hår: Når nogen spørger, om du er en dreng, så forklar hende, at du holder håret kort, for at hun ikke har noget at gribe fat i, når du nikker hende en skalle. Og nik hende så en skalle.'

Sådan lyder rådet fra digtkæmper Jean-Anne. Det er råt, det er praktisk, det er alvorligt, det gør ondt, og det er hylende morsomt.

Digterkonkurrencen i Bowery Poetry Club er et verbalt sammensurium af bankende hjerter, udskårne fostre, mødrehån, selvmordstanker og lykketrip.

En scene for byens mere ekshibitionistiske poeter, der hvisker, spytter og rapper sig igennem livets bølgedale i verbal kamp med andre skarpe og krøllede tunger.

Flere af digtene bliver skrevet i baren, umiddelbart inden poeterne går på scenen. Alle gæster er velkomne deroppe.

Blåt til lyst
Et underholdningsalternativ er Blue Man Group, der holder til i Astor Place Theatre i nærheden. De er skaldede, blå og har styr på moderne teknik.

Det giver ikke helt mening at forsøge at forklare, hvorfor Blue Man Group er blevet en international teatersucces.

Top 5: Her er de mest unikke bydele i New York  

Men de blå mænds vittige fortolkning af sære musikinstrumenter, der ligner en udkrænget hjerne, og forvoksede iPads i fuld menneskestørrelse, der tilbyder helt nye funktioner udtænkt i krøllede hoveder, er spøjs og harmløs samfundskommentar.

En blanding af musik, komedie og multimedieteater fremført af mænd i blå heldragter.

De elsker at putte ting i munden og sprutte dem ud igen. Og publikum kan ikke nøjes med at læne sig tilbage i mørket.

Super show med appel til børn og barnlige sjæle, der både vil underholdes, udfordres og stimuleres intellektuelt. Forestillingerne starter kl. 20, nogle dage også 14 og 17.

Bowery Poetry Club, 308 Bowery ml. Houston St. og Bleecker St.

Blue Man Group, Astor Place Theatre, 434 Lafayette St. ml. E4th St. og Astor Pl.
 

Kitschet fest til den lyse morgen

Tjek også sydstatsdrengerøvs-baren Coyote Ugly med dart, videospil, jukebox, dansende piger på bardisken og tidligere gæsters aflagte bh'er dinglende fra loftet.

De siger selv, at det er 'den slags bar, man laver film om'. Døm selv. Der er åbent til klokken fire om morgenen.

Coyote Ugly, 153 First Ave. ml. E9th St. og E10th St.
 

Østeuropa i New York

Alle verdens køkkener er repræsenteret i New York, også dem man sjældent stifter bekendtskab med.

Så benyt lejligheden og tjek ind på den døgnåbne ukrainsk-polske restaurant Veselka, der lige siden 1954 har givet borsjtj, pirogger, blinier og kielbasa-pølse nærmest kultstatus i East Village.

Der kan være lang ventetid og lidt cafeteria-stemning over stedet, men maden er langt over cafeteria-standard.

Veselka, 144 Second Ave. v. E9th St.

 

Shopping for sjov

Der er mange originaler i East Village. Også inden for detailhandlen. Læg vejen forbi Screaming Mimi's, der er en sjov og stor vintagebutik, hvor man kan være heldig at gøre et fund af de mere usædvanlige.

Hvad med et par knaldrøde boksehandsker, småternede pumps i mange farver, strutskørter eller gule cowboystøvler?

Screaming Mimi’s, 382 Lafayette St. ml. W3rd St. og W4th St.
 

Minna Skau er forfatter til 'Turen går til New York'

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+