Unikke Amsterdam: Byliv og blinkende lygter i Red Light District

Få timers kørsel fra Danmarks grænse kan du ramme Amsterdams Red Light District. Den verdensberømte hollandske bydel, der er under voldsom forvandling

Kvarteret med det lidt blakkede ry byder også på nogle af Amsterdams smukkeste kanalkig. (Foto Monika Dinek)
Kvarteret med det lidt blakkede ry byder også på nogle af Amsterdams smukkeste kanalkig. (Foto Monika Dinek)

Syv timer i bil fra den danske grænse. Få timers flyrejse fra Kastrup eller Billund – eller en ganske overkommelig tur med tog eller bus - Amsterdam ligger i en afstand, der ikke kun indbyder til en uges ferie, men også til en forlænget weekend.

Det berømte kvarter omkring Red Light District, der ligger i den ældste del af byen, emmer af historie. Her er stadig blinkende neonskilte og herskabslejligheder, hvor letpåklædte kvinder sidder i de store vinduer og byder sig til. Og i de gamle brune caféer blander turister sig med stampublikum.

Se også: Roms skjulte by  

I synlig forandring
Det gamle centrum ligger ved de to ældste kanaler og voldanlæg (wal betyder vold), og derfor kalder hollænderne også Red Light District for 'Op de wallen' (på voldene).

Nærmeste naboer er et par kirker, hvoraf den ene ligger på et loft med det smukkeste kanalkig mod Zuiderkerk og Waag – og en historisk by med et red light district i synlig forandring.

Mange sexarbejdere og lokale demonstrerede mod bystyrets beslutning om at skære drastisk ned i antallet af ’udstilling af sexarbejdere’ i vinduerne. (Foto: AP)
Mange sexarbejdere og lokale demonstrerede mod bystyrets beslutning om at skære drastisk ned i antallet af ’udstilling af sexarbejdere’ i vinduerne. (Foto: AP)

Bystyret har nemlig besluttet, at det gamle Amsterdam skal igennem en total oprydning, og de har derfor kastet sig over en gennemgribende renovering af gader og stræder i distriktet.

Projektet er blevet døbt 1012, som er postnummeret for denne ældste del af byen. Og der skal nu ryddes op i skiltejunglen, i neonblink og i trafikken. Antallet af vinduesbordeller i Red Light District skal desuden skæres ned med 40 procent.

Også antallet af ’koffieshops’ (hvor det er tilladt at ryge cannabis) i centrum skal indskrænkes, og de 290 vinduesbordeller, der bliver tilbage, skal samles i færre gader.

Protester over nye regler
Borgmester Eberhard van der Laan fra arbejderpartiet PvdA forsikrer, at der altid vil være et Red Light District i Amsterdam.

Mange sexarbejdere har ellers tvivlet, og flere hundrede har protesteret over bystyrets nye regler. De har kaldt det for en politisk overreaktion og synes, at det er urimeligt, at alle skal straffes på grund af enkelte brodne kar.

Mange af sexarbejderne betaler skat og vælger frivilligt jobbet. Men politikerne holder fast i, at det handler om bedre sikkerhed – også for de prostituerede – og om kampen mod tvungen prostitution iværksat og styret af kriminelle samt om bekæmpelse af organiseret kriminalitet, herunder en omfattende handel med kvinder fra blandt andet østeuropæiske lande.

Se også: Fem anderledes museer i Barcelona  

Flere boliger
Derudover ønsker byen også en bedre balance mellem handel, boliger og prostitution i Red Light District. Og flere boligselskaber har med støtte fra kommunen overtaget en række af de bygninger, hvor vinduesbordellerne allerede er lukket.

Finanskrisen har hidtil betydet, at boligselskaberne ikke er kommet i gang med at transformere de gamle bygninger med vinduesbordeller til boliger, men nu er der endelig kommet gang i forvandlingen, hvor mange unge entreprenører allerede har sat deres præg på distriktet med små butikker og kaffebarer.

Aftensmad i Chinatown

Peking-ænderne hænger på rad og række og bliver sprødstegte. (Foto: Nima Stock)
Peking-ænderne hænger på rad og række og bliver sprødstegte. (Foto: Nima Stock)

Peking-ænderne hænger på rad og række i vinduet. Aftenens gæster sidder stuvet sammen skulder ved skulder i det flisebeklædte lokale hos New King på Zeedijk, som er hovedgaden i det, der kaldes Chinatown.

Amsterdams eget lille Chinatown strækker sig primært over gaderne Zeedijk, Bantammerstraat og Geldersekade.

På Geldersekade 30, ligger et fire etager højt kinesisk varehus med navnet ’Dun Yong’. Her fås alt fra krydderier, friske grøntsager og kød til kinesisk tøj, køkkengrej og nips. Her kommer kinesere fra hele Holland for at gøre indkøb.

Kineserne slog sig ned i Amsterdam i begyndelsen af 1900-tallet. De arbejdede i havnen og boede på hostels i Bantammerstraat. Efterhånden åbnede de deres egne forretninger og restauranter.

Blandt de bedste spisesteder i området er A Fusion. Den smalle restaurant er blevet populær efter at have fået flotte anmeldelser i de lokale medier. Derfor er det en god idé at bestille bord. For 30 euro kan man få en meget populær menu på syv-otte små retter.

A Fusion, Zeedijk 130

Oude Kerkt

Lige midt i Red Light District ligger kirken ’Oude Kerk’, der i mange, mange år har haft prostituerede som nærmeste naboer.

Naboskabet er blevet historie, for som et led i kommunens Projekt 1012 er alle vinduesbordellerne rundt om ’Oude Kerk’ lukket. Kirken er byens ældste – deraf navnet Oude Kerk (Gamle Kirke). Den er fra 1200-tallet og var oprindeligt en katolsk kirke, men skiftede side, da byen i 1578 blev protestantisk.

Kirken har fået prædikatet Europæisk Monument.

Der er gudstjeneste hver søndag klokken 11, men kirken bruges også til udstillinger. Det imponerende orgel er ofte i brug ved koncerter. Tårnet er tilgængeligt ved rundvisninger hver halve time hver torsdag-lørdag fra april til og med september.

Oude Kerk, Oudekerksplein

Klog på hash

Turister må stadig gerne fyre den af på byens koffieshops. (Foto: Yadid Levy)
Turister må stadig gerne fyre den af på byens koffieshops. (Foto: Yadid Levy)

En af de mere kontroversielle sider af Hollands liberale karakter er den legaliserede hash.

Hollands historie med lovlig hash strækker sig tilbage til 1970’erne, og historien præsenteres på dette lille museum i Red Light District.

Her lugter sødt af hamp, og her er rigtig varmt, fordi der bliver dyrket hampplanter bag glas og under kunstig belysning i lokalet.

Skulle man blive fristet af den ægte vare, kan man lægge vejen forbi ’Bulldog’, der ligger et stenkast væk. Det er Amsterdams første koffieshop, og den er nem at finde på Oudezijds Voorburgwal. Kanalhuset er forsynet med et meget farverigt gavlmaleri omkring indgangen, malet af en australsk kunstner.

Og ud fra de åbne døre og vinduer bølger den letgenkendelige sødlige duft fra gæster, der ryger hash til kaffen.

Bulldog blev åbnet i 1975 af Henk de Vries, der fem år tidligere havde solgt afrikansk græs i små tændstikæsker på en musikfestival i Rotterdam. Han overtog sin fars gamle sexshop midt i Red Light District og opkaldte den efter sin firbenede ven af racen bulldog.

Hash Museum, Oudezijds Achterburgwal 148

Bulldog, Oudezijds Voorburgwal 90

Kondomer med smag

Butikken med kondomer byder på masser af smagfulde og sjove kondomer (Foto: Charles Milligan)
Butikken med kondomer byder på masser af smagfulde og sjove kondomer (Foto: Charles Milligan)

Var det noget med et kondom med jordbærsmag eller myntesmag? Eller er du mere til økologiske kondomer? De fleste bliver lidt paf, når de ser, hvad der bliver udstillet i butiksvinduet i Het Gulden Vlies.

Her er nemlig kondomer i alle tænkelige variationer, og det kan være svært ikke at trække på smilebåndet, når man ser de kreative varianter.

Men kondombutikken er ikke for sjov – den åbnede, da aids-truslen var på sit højeste i 1980’erne. Bagmændene ønskede at lave en specialbutik med mulighed for rådgivning og blev den første af sin slags. Det blev en mindre sensation, og mediedækningen nåede langt ud over Hollands grænser.

I dag er firmaet også grossistvirksomhed og postordrefirma.

Het Gulden Vlies, Warmoesstraat 141

ROOD, Warmoesstraat 137a

Hvis du kan li’kør og øl

Hvis du spørger de lokale stamkunder i de gamle caféer i Red Light District, hvor de rigtige brune caféer ligger i Amsterdam, så lyder svaret entydigt og lige fra hjertet – i Red Light District. Her er de præcis så gamle, slidte og brune, som en brun café skal være.

Flere af dem kalder sig et proeflokaal, for oprindeligt var mange af caféerne et prøvelokale, hvor man kunne smage på likørerne, inden man købte en hel flaske. Blandt disse ’prøvelokaler’ hører Proeflokaal In de Olofspoort. Stedet ligger få hundrede meter fra kirken på loftet.

Det er et gammelt, hyggeligt lokale, hvor man kan smage mere end 200 forskellige øl, genever (hollandsk nationalspiritus) og likører, og falder man for en bestemt genever, kan man købe en flaske med.

Proeflokaal In de Olofspoort, Nieuwe Brug Steeg 13

Kaffe og design hos Koko

Den kombinerede designbutik og kaffebar Koko er blandt flere nye spændende steder i Red Light District. (Foto: Monika Dinek)
Den kombinerede designbutik og kaffebar Koko er blandt flere nye spændende steder i Red Light District. (Foto: Monika Dinek)

Få dagens særligt gode kop kaffe hos Koko.

Koko er en god blanding af, hvad der står øverst på trendlisten i øjeblikket: En butik med et bæredygtigt kaffemærke, små endnu ukendte designermærker, vintage-møbler og sidste nye design inden for boligindretning.

Koko er samtidig et eksempel på, hvad der sker i ’Red Light District’. Byen arbejder målrettet mod at indskrænke de røde lys og have lidt færre vinduesbordeller. I stedet ønsker man designbutikker ind langs kanalerne.

Kaffen hos Koko er fra mikroristeriet Caffènation i Antwerpen, og blandt designermærkerne kan man finde flere finske og svenske mærker.

Koko, Oudezijds Achterburgwal 145

Anette og Thomas Jorsal er forfattere til ’Turen går til Amsterdam’

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere