Vaskeægte svensk idyl

Sveriges næststørste sø Vättern er omringet af seværdige byer og flot natur, som du kan nå på et par timers kørsel fra København

Set fra en bænk i Jönköping virker Vätteren som et helt hav. Foto: Morten Herlev
Set fra en bænk i Jönköping virker Vätteren som et helt hav. Foto: Morten Herlev

Når man er på køreferie i Sverige, er det nærmest obligatorisk at nyde det billige svenske bland selv-slik kaldet lösgodis, mens kilometerne bliver tilbagelagt med udsigt til de nærmest endeløse skovstrækninger.

Hvis turen går til Vättern-området, og man har børn eller barnlige sjæle med i bilen, kan man tanke op med sukkerenergi et ganske sjovt sted.

Bilferien storhitter hos danskerne  

Når man kører nordpå ad motorvej E4 og pludselig får øje på et fly, gælder det om at blinke af ved afkørsel 73 i Skånes Fagerhult.

Søde sager
Godisflyget, også kaldet Candy Airlines, gemmer på et enormt udvalg af slik i kabinen, og priserne ligger under det halve af de danske.

Fra det søde fly føles køreturen ad motorvej E4 til Jönköping ikke lang. Den gamle industriby ved Vätterns sydlige bred er Sveriges 10. største by.

Her finder man masser af butikker og restauranter i den ganske hyggelige bymidte.

Ved havnen rummer gamle pakhuse og industribygninger i dag gallerier og museer, heriblandt et tændstikmuseum.

Det specielle museum fortæller historien om opfindelsen af den verdensberømte sikkerhedstændstik, der fik enorm betydning for Jönköpings udvikling og økonomiske fremgang i 1800-tallet.

I Aschanska Gården i Eksjö kan man besøge et komplet borgerhjem fra omkring år 1900 i de smukke bygninger, der fungerede som apotek i 1700-tallet. Foto: Morten Herlev
I Aschanska Gården i Eksjö kan man besøge et komplet borgerhjem fra omkring år 1900 i de smukke bygninger, der fungerede som apotek i 1700-tallet. Foto: Morten Herlev
 

Når man kigger ud over Vättern fra promenaden i Jönköping, får man allerede en god fornemmelse af søens imponerende udstrækning.

Vejen til Gränna følger søens østlige bred og giver mange steder mulighed for et fint panoramakig over det store søhav.

Efter en kort køretur kan man parkere bilen i den gamle by, der er kendt over hele Sverige for sin produktion af polkagrise.

Man kunne tro, at det drejede sig om dansende øffebasser, men polkagrise er såmænd betegnelsen for de klassiske rød- og hvidstribede bolsjestænger med pebermyntesmag.

De er efter sigende opfundet af en enkefrue i Gränna, og i dag er den lille, hyggelige by fuld af bolsjekogerier og -butikker. Et par kilometer nord for Gränna ligger borgruinen Brahehus.

Herfra er der en forrygende udsigt over Vättern og øen Vissingö, der kan nås på en kort færgetur fra Gränna.

Fortsætter man op langs søen, lander man i middelalderbyen Vadstena, der er en af de mest fascinerende byer i hele Sverige. Byen har to store historiske seværdigheder – klostret og slottet.

I den gamle bydel midt mellem klsterområdet og slottet i Vadstena kan man gå på opdagelse i hyggelige små gader og stræder. Foto: Morten Herlev
I den gamle bydel midt mellem klsterområdet og slottet i Vadstena kan man gå på opdagelse i hyggelige små gader og stræder. Foto: Morten Herlev
 

I middelalderen var Vadstena Sveriges åndelige centrum.

Her grundlagde Birgitta Birgersdotter birgittinerordenen, og i dag kan man gå rundt i det imponerende gamle klosterområde og indsnuse stemningen blandt pilgrimmene, der stadig valfarter til byen.

Vadstena Slot er Sveriges bedst bevarede renæssanceslot i europæisk stil. Det storslåede bygningsværk ligger i dag fredeligt omgivet af vuggende lystbåde i voldgraven, men blev i sin tid bygget som værn mod stridslystne danskere. Det er oplagt at slentre en tur langs søbredden i Vadstena, der også rummer en hyggelig gammel bydel med pastelfarvede træhuse, restauranter og butikker.

Fredede træhuse
Eksjö blev i 1997 tildelt bevaringsorganisationen Europa Nostras diplom ’for enestående renovering af denne betydningsfulde samling af ældre træhusbebyggelse, som har givet nyt liv til den gamle bymidte’. Hvis man gerne vil opleve en fin, gammel by med velbevarede træhuse i klassisk svenskrød stil, skal man derfor sætte kurs mod Eksjö, en lille times kørsel øst for Jönköping.

På Stora Torget i Eksjö summer det af liv. Her kan man købe lokalt dyrket frugt og grønt i boderne og besøge kirken fra 1700-tallet. Foto Morten Herlev
På Stora Torget i Eksjö summer det af liv. Her kan man købe lokalt dyrket frugt og grønt i boderne og besøge kirken fra 1700-tallet. Foto Morten Herlev
 

I mange svenske byer er de ældste træhuse gået op i røg, men Eksjös gamle bydel har været forskånet for brande og kan derfor fremvise mere end 50 fredede træhuse fra 1500-1800-tallet.

Det er ren idyl at slentre rundt mellem de fine huse, der er forsynet med gamle skilte og kunstfærdigt malede døre og vinduesrammer.

Foruden skovene og søerne er de karakteristiske vejskilte med elge på et tilbagevendende syn under en køretur i det svenske. Har man endnu ikke fået set en ægte elg på turen, kan man eksempelvis besøge Vrigstad Älgpark, tre kvarters kørsel syd for Jönköping, inden turen går retur til Danmark.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.