Vidste du det? Her startede Anden Verdenskrig

Anden Verdenskrig startede med det nazistiske overfald på fristaden Gdansk i Polen, hvor tyskerne forventede en hurtig sejr - sådan gik det ikke

Spis gourmet-mad til meget rimelige priser – og hvorfor ikke samtidig nyde livet ved floden Motlawa med udsigt til de smukke bygninger. (Foto: Polfoto)
Spis gourmet-mad til meget rimelige priser – og hvorfor ikke samtidig nyde livet ved floden Motlawa med udsigt til de smukke bygninger. (Foto: Polfoto)

Klokken var lidt over fire om morgenen 1. september 1939, da de første skud lød i Gdansk. De første skud under den konflikt, der senere blev kendt som Anden Verdenskrig.

Lukker man øjnene, når man i dag besøger de historiske steder i den 1000 år gamle by, kan man næsten høre dem endnu. Dele af de gamle forsvarsværker, der dengang gengældte tyskernes granater og kugler, står der nemlig endnu og emmer af historie.

Byen, der dengang var en fristad i det nuværende Polen, var primært beboet af tysksindede indbyggere, og det var medlemmer af de paramilitære nazistiske organisationer, der fra landsiden angreb de polske stillinger ved byen tidligt om morgenen.

Ude på havet lå det tyske krigsskib Schleswig-Holstein og affyrede sine kanoner.

Målet var et stort polsk ammunitionsdepot, der lå på en aflang tange kaldet Westerplatte mellem Gdansk og Østersøen.

Tyskerne havde forventet en kort ildkamp, men de knap 200 polske soldater formåede at holde stand i syv dage, hvor tyskerne mistede hundredvis af soldater.

De bunkerslignende befæstninger, som polakkerne havde forskanset sig i, er nu fredede, og det er en stor oplevelse at besøge området, der i dag står som symbol på polakkernes heltemodige, men forgæves kamp mod den tyske overmagt.

Lange gange med marmorbeklædte søjler kendetegner mange af metrostationerne i Skt. Petersborg. (Foto: Jesper Møller) Udland Derfor var Stalin så vild med metroen  

En by i ruiner
Det anslås, at 95 procent af midtbyen var lagt i ruiner i 1945, men man genopbyggede efter krigen store dele af byen efter de gamle traditioner.

Det er derfor en oplevelse at gå gennem de smalle stræder med små butikker. Flere af de overlevende bygninger fra før krigens tid har tydelige mærker fra kampe.

Især byens gamle posthus, som nazisterne angreb samtidig med ammunitionsdepotet på Westerplatte, har tydelige ar.

Tyskerne satte ild til bygningen for at tvinge de forsvarende postfolk ud, og alle 40 mand i bygningen blev enten dræbt under slaget eller henrettet kort efter.

Et stort mindesmærke uden for posthuset markerer massakren på de modige postfolk.

Først i krigens slutning blev byen igen genstand for kampe. Nogle hævder, at de menige soldater i den røde hær fik fortalt, at byen var en forstad til Berlin, hvorfor de brændte byens kirker og huse til grunden, da de erobrede Gdansk.

Warszawa i Polen er en af de billigste storbyer at holde ferie i. Hvis du vil til varmen, er Mumbai den billigste by at besøge. Foto: Sari Gustafsson Udland Her er de billigste storbyer  

Et hårdt medtaget Polen
Efter krigen blev 99 procent af byens oprindelige indbyggere sendt væk – de fleste til det ødelagte Tyskland, og polakker blev flyttet til byen, så man undgik at have en tysksindet by i det hårdt medtagede Polen.

Indbyggerne er i dag gæstfrie og venlige, og byen er arkitektonisk en mærkelig størrelse med gamle bygninger blandet med kommunisternes firkantede og usentimentale byggestil.

Enkelte ruiner fra krigen står stadig ødelagte hen – de er aldrig blevet fjernet og emmer af historie. Gdansk er dog mere end blot en historisk by. Om sommeren valfarter strandturister til byen, hvor de boltrer sig på stranden og nyder udendørs-serveringen i den gamle del af byen.

Og prisniveauet er lavt – cirka halv pris – så Gdansk er med andre ord en by, hvor man spiser og bor godt uden at blive ruineret.

Ekstra Bladet var inviteret til Gdansk af SAS, der har op til fire daglige afgange til Gdansk fra København. Priserne varierer efter sæson og ugedage, men returbilletter til under 2.000 kr. er bestemt til at få fat i.

55 kommentarer
Vis kommentarer