Vilde vandre-verden: Du bliver glad i låget

Vandreferie er det nye sort, og du kan tage afsted uanset, om du er ung, gammel eller har børn

Den 835 kilometer lange Caminoen i Spanien er en af verdens mest berømte vandreruter. Foto: Luca Da Ros/SIME/All Over Press
Den 835 kilometer lange Caminoen i Spanien er en af verdens mest berømte vandreruter. Foto: Luca Da Ros/SIME/All Over Press

Du ser verden på en helt ny måde, du bliver sundere, og følelsen, når du kommer hjem, er en hel anden, end når du har ligget på stranden i en uge.

Du kan sikkert ikke helt gætte det, men det er vandreferie, der er svaret på den fede ferie i 2018. Det er det nye sort. Den ældre generation har fundet støvlerne frem, og det smitter de yngre.

Dansk Vandrelaug har set en stor, fornyet interesse for vandring og vandreferie de sidste par år. Det er især de 50-60-årige, de nyligt fraskilte eller dem, der har mistet en ægtefælle, som slutter sig til den nationale forening for at gå lange ture, møde nye mennesker og se naturen fra en hel anden side.

- Man bliver bare glad i låget. Du bliver ikke lalleglad, men det at gå og bevæge sig sætte bare nogle ting i gang i hjernen, lyder det optimistisk fra Dansk Vandrelaugs landsformand, Steen Kobberø-Hansen.

- De fleste, der går med os, er de ældre. Vi er 67 år i gennemsnit, og vi begynder for alvor at få folk ind, når de er i 50’erne. Folk begynder, når der sker en radikal ændring i deres liv, når de stopper med at arbejde, eller for eksempel, når børnene flytter hjemmefra.

Ifølge landsformanden, så handler deres vandreture mest af alt om at være sammen med andre mennesker, opleve naturen og få en masse god motion.

Hvert år arrangerer foreningen omkring 50 ture i både ind- og udland, og for Steen Kobberø-Hansen betyder fællesskabet rigtig meget. Og så er det ikke kun de ældre, der nyder en vandreferie – det oplevede han med sine egne sønner.

- Jeg har tre sønner på 33, 28 og 22 år, og i år besluttede vi at tage på vandreferie i Østrig. Min yngste søn gad simpelt hen ikke at vandre, men de to andre var hooked på idéen og fik ham overtalt til at tage med. Da vi så sad i bilen på vej hjem, kunne han slet ikke få armene ned.

- De fem dage, hvor vi havde gået og snakket og havde haft tid til os selv og naturen på en helt anden måde, var vi kommet meget tættere på hinanden.

Ifølge Dansk Vandrelaugs landsformand er et af de store plusser ved vandreferie, at man møder en masse mennesker på vejen, man normalt ikke ville falde i snak med.

- Når du vandrer, møder du alle mulige andre, der også er ude, og man ender nærmest med at følges ad. Om aftenen møder man dem på herberget eller vandrehjemmet, og til sidst er man venner. Det er et fællesskab, der virkelig betyder noget.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

* * *

Læger klapper i hænderne over vandring

- Alle læger vil klappe opmuntrende i hænderne, hvis patienten tager på vandreferie, siger Jerk W. Langer
- Alle læger vil klappe opmuntrende i hænderne, hvis patienten tager på vandreferie, siger Jerk W. Langer
 

Der er ikke noget bedre end en aktiv ferie.

Ifølge læge og foredragsholder Jerk W. Langer, så er vores blodtryk, blodsukker, kolesterol og fedtstofskifte slet ikke beregnet til at sidde ned hele tiden.

- Jeg ser stol og sofa som de største trusler mod vores helbred efter rygning og alkoholmisbrug. Den fysiske inaktivitet, som jeg også kalder siddesyge, er gift for kroppen.

- Alle har hørt, at vi bør stræbe efter at gå 10.000 skridt om dagen. Det svarer til 6,5 kilometer. Det er alletiders. Så i min optik er vandreferien måske den bedste træning, du kan give hjertet, lyder det fra lægen.

Forskning viser, at lange gåture kan forlænge dit liv med flere år, hvis du går ofte.

Der er ingen aldersbegrænsning på vandreferier.

- Alder, sygdom i knæ og hofter, eller fordi man generelt ikke føler sig sikker på benene, betyder, at man ikke skal være fikseret på at nå et bestemt antal skridt om dagen. Alt tæller med, så det er aldrig for sent.

Mens en vandretur kan være betydningsfuld for din krops velvære, så er det er også godt for din psyke. Ifølge Jerk W. Langer, så hjælper det især på stress og på at give slip.

- Omverdenen kræver hele tiden en reaktion fra en, og jeg er overbevist om, at det er med til at gøre så mange stressede. Vi har alle sammen brug for alenetid, hvor tankerne kan flyde frit, og man reflekterer over dagens hændelser og livet som helhed, forklarer lægen.

- Alle læger vil klappe opmuntrende i hænderne, hvis patienten tager på vandreferie.

Sådan forbereder du din krop på vandreferie

  • Gå, hver gang, det er muligt.
  • Parker, bilen længere væk fra indgangen, tag trappen i stedet for elevatoren, gå en omvej til toilet og kantinen.
  • Rejs dig, og gå omkring, mens du taler i telefon.
  • Glem det passive mødebord, og hold i stedet ’walk-and-talk’ møder.
  • Snup trappen i stedet for elevator og rulletrappe.
  • Stå op i tog og bus.
  • Rejs dig fra sofaen, hver gang tv sender reklameblok.
  • Og vigtigst: Gå en-to lange ture med hunden hver eneste dag – også selv om du ingen hund har.