Voksenferie til Napoli og Sorrento

Fantastisk køkken, god vin og historisk vingesus – intet mindre er at forvente, hvis man spenderer tid i Syditaliens største by

En vaskeægte napolitansk pizza. Foto: Salvatore Esposito/Ritzau Scanpix
En vaskeægte napolitansk pizza. Foto: Salvatore Esposito/Ritzau Scanpix
Følg Ferie

En tur til Napoli og Sorrento er i mine øjne oplagt til en voksen-ferie. Ikke fordi der ikke kan være en masse at foretage sig med børn, men fordi det syditalienske for mig handler om fantastisk mad, god vin og historiske oplevelser.

Der er mange måder at flyve til Napoli på, Men flyver man om søndagen, er billetten (i hvert fald uden for sæsonen) billigere hos SAS end hos lavpris-selskaberne – men alt det kan en hurtig søgning på Momondo hjælpe med.

Det gælder for både Napoli og Sorrento – og i øvrigt hele Amalfi-kysten – at ophold i juli og august er ulidelig varmt for de fleste danskere. Jeg kan slet ikke holde Middelhavslandene ud, når temperaturerne er for høje, så forår og efterår er set med mine øjne det bedste tidspunkt at gæste Italien på.

Området summer af turisme. Derfor skal man vogte sig for turistfælder. F.eks. skal man ikke forvente hverken kvalitetsmad eller ypperlig service i nærheden af Vesuv eller Pompeji. Her tænker man nøjagtigt ligesom alle andre steder, hvor man har en attraktion, som ’alle’ bare må besøge én gang i deres liv: Der er ingen grund til at gøre sig umage, når folk alligevel ikke kommer tilbage.

Det bør dog ikke afholde én fra at tage turen de 25 kilometer ud af Napoli og besøge det fantastiske område – selvom det sine dage kan være en meget varm tur. Personligt bliver jeg både fascineret og frastødt af attraktioner, der bygger på naturkatastrofer, lidelse og død. Men rigtigt mange finder det imponerende.

Vesuv ligger der og ligner noget fra et maleri. Foto: Privat
Vesuv ligger der og ligner noget fra et maleri. Foto: Privat

Gåture rundt i Napoli er en oplevelse af pittoresk karakter. Folkelivet er for mig af større betydning, når jeg besøger en by, end de højt besungne attraktioner. Napolitanerne har et afslappet forhold til at smide affald på gaden, men hvis man lukker øjnene for det og nyder farverne og duftene, får man en herlig oplevelse.

Byen har alt fra ruiner fra antikken over middelalderborge til renæssancearkitektur og barok kunst. Ikke færre end 448 historiske kirker huses her, og Napolis centrum har fået en værdig plads på Unescos verdensarvsliste. Blandt andet viser udgravninger rester fra både den græske og romerske æra. Og i byens tunneler 30 meter under gadeplan søgte folk tilflugt under Anden Verdenskrigs bombardementer.

Det er vildt fascinerende.

* * *

De stejle trappers by

Her ved havnen i Sorrento kan man se de gamle romerske ruiner langs klippekanten. For at komme op i byen kører man ad smalle snoede veje eller trasker op ad en utal af trapper. Her er ubegribelig smukt og udsigten ud over bugten er formidabel. Foto: Privat
Her ved havnen i Sorrento kan man se de gamle romerske ruiner langs klippekanten. For at komme op i byen kører man ad smalle snoede veje eller trasker op ad en utal af trapper. Her er ubegribelig smukt og udsigten ud over bugten er formidabel. Foto: Privat

Turen over Napolibugten til Sorrento kan gøres med færge – på samme måde som til Capri. Men man kan også, hvis man er nogle stykker, hyre en af de store motorbåde i havnen. Ti personer kan man være om bord ud over mandskabet. Fra nogle af bådene kan man bade og dykke. Andre har vandski. Prisen er ca. 5-600 euro for fire timer.

Indsejlingen til Sorrento er overvældende. Her kan man beundre især ruiner fra de gamle romere, for byen ligger højt oppe på klipperne, så der er rester af både viadukter og broer. Og så er der trapper – nogle af dem rimelig stejle – og smalle snoede gader, som bringer én op til byens midtpunkt Piazza di Tasso. Her er spækket med restauranter – og igen gælder reglen:

Maden er glimrende, men der er bedre mad rundt om i sidegaderne, hvor cafeerne nærmest bare er et hul i væggen og et par plastik-stole ude foran ved et plastikbord.

Keramik er i høj kurs i området. Foto: Arkivfoto
Keramik er i høj kurs i området. Foto: Arkivfoto

Når man nu er nået til Sorrento, står en drink på terrassen af Foreigners Club højt på manges liste. Her kan man i omgivelser fra dengang, mænd gik med hat, og kvinder røg cigaretter i lange cigaretrør, nyde udsigten til Vesuv, ud over bugten og ind over Napoli. Den slags kitch findes i mange byer, og jeg elsker det.

I Sorrento kan man såvel som i Napoli købe sig fattig på områdets kunstfærdige keramik og tekstiler. Det er smukt og berømmet, men husk, at regnskabets time kommer, når overvægten skal betales på hjemturen.

Citrontræerne i Sorento er vanvittigt smukke. Foto: Privat
Citrontræerne i Sorento er vanvittigt smukke. Foto: Privat
 

* * *

Pizzaens hjemsted

Napolitanerne holder på, at kun den enkle pizza er en rigtig pizza. Foto: Paolo Manzo/Ritzau Scanpix
Napolitanerne holder på, at kun den enkle pizza er en rigtig pizza. Foto: Paolo Manzo/Ritzau Scanpix

Forlader man hovedstrøgene og søger lidt ud i sidegaderne, vil man finde det sande napolitanske køkken. Napoli siges at have opfundet pizzaen, og i hvert fald må man sige, at den mad, man får serveret især uden for turistcaféerne, er uovertruffen. Jeg kan endnu genkalde mig smagen af kylling i citronsovs og stegte grøntsager på sidelinjen. Det er trods alt et område, der er spækket med citronlunde.

Visse pizzeriaer i Napoli holder fast i den lokale tradition om, at kun Margherita-pizzaen er den ægte pizza. Det er den med tomat, basilikum, frisk mozzarella og selvfølgelig lidt olivenolie, fordi en pizza skal være enkel. Alt det andet fyld er for meget. De bedste pizzaer fås der, hvor de lokale selv kommer.

Napolis øvrige køkken er generelt meget baseret på fisk og skaldyr. Man finder mange sovse, som er baseret på hvidløg sauteret i olivenolie, tomater og lokale rødvine. Vær forsigtig med de sovse, som indeholder stærk chili.

* * *

Den uundværlige læskedrik

Citron-granita er en fantastisk læskedrik. Foto: Arkiv-foto
Citron-granita er en fantastisk læskedrik. Foto: Arkiv-foto

Granitaen stammer fra Sicilien og er yderst populær i især Syditalien. Den serveres som en halvfrossen dessert eller en læskedrik – alt efter hvad man putter i den. En citrongranita er meget læskende i varmen. Dens konsistens er en mellemting imellem smoothie og sorbet.

Citrongranita til seks personer:
1 liter kildevand (det er vigtigt, for at granitaen ikke bliver kalket)

200-300 g sukker

8 citroner, saften heraf

Skallen af 2 økologiske citroner

Kog kildevandet med sukkeret – tilpas mængden af sukker efter din søde tand.

Pres otte citroner, riv skallen af to økologiske citroner, og sæt det til side.

Når sukkervandet er kogt ned til lidt over halvdelen, skal det køle af, hvorefter citronsaften og skallen tilsættes.

Hæld massen i en flad skål, og sæt den ind i fryseren. Rør i massen jævnligt, så det bliver en grød, der til sidst bliver til granita. Det tager ca. fem timer.

Servér granitaen i et lavt drinkglas, og pynt med mynte eller bær. Granita skal serveres med det samme, da den smelter hurtigt.

 

* * *

Ni gode rejsetips

De topmoderne motorbåde, som havnene flyder med, er indbydende og rene. Og de napolitanske mænd slå krølle på sig selv for at vise det hele frem. Foto: Privat
De topmoderne motorbåde, som havnene flyder med, er indbydende og rene. Og de napolitanske mænd slå krølle på sig selv for at vise det hele frem. Foto: Privat

Flyrejser og hoteller

Det er godt at bestille i god tid, og alt efter årstiden er der penge at spare på at se sig godt for – både mht. valg af ugedage og valg af selskab. Momondo kan hjælpe både med fly og hotel, og der er store prisforskelle. Søger du kun fly, kan det betale sig at se på de enkelte selskabers egne hjemmesider.

Taxi
Praj kun autoriserede taxier med godkendte tegn. Få et prisoverslag, inden turen starter. Vær opmærksom på, at prisen også kan afhænge af, om du har et eller tre stykker bagage. Husk at få en kvittering.

Betaling
Betal med kreditkort, når det er muligt. Dog er det altid en god idé at have kontanter, der hvor du ikke kan benytte dit Visa-kort.

Juridisk
Bed altid om at få en officiel kvittering efter din betaling. Juridisk kan du blive straffet, hvis ikke du kan fremvise en kvittering for dit køb – derfor er kvitteringen også din dokumentation for det.

I bil
Ved betalingsstationerne på motorvejen vælger ni ud af ti italienere de bokse, hvor man kun kan betale med kontanter. Vælg derfor boksene for kreditkort. Køen er ofte langt kortere, og transaktionen tager under ti sekunder.

Mad
Se på prisen på restauranter, pizzeriaer, fastfood- og takeawaysteder. Husk, at der ofte er forskel på, om du spiser på stedet eller tager maden med.

Myg
Husk ’myggeforskrækkere’. Myg kan ødelægge en hyggelig aften overalt i verden, også i Italien, så tag myggespray, myggelys eller elektroniske myggeforskrækkere med.

Vin
Proptrækkeren og et par robuste glas er uundværlige, hvis man føler trang til spontan vinnydelse på en tur.

Drikkevand
Vandet i de offentlige fontæner er drikkevand, medmindre andet er angivet, og et glas postevand på baren er altid gratis.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind