Undertrykte kvinder i Saudi-Arabien gør oprør i radiobiler

Kvinderne fra Saudi-Arabien står i lange køer til radiobilerne i landets forlystelsesparker

I Saudi-Arabien må kvinderne ikke køre bil. En af grundene er, at de tiltrækker sig mændenes opmærksomhed, lyder det fra Mohammed Bayea, der kommer fra et af de mest kvindeundertrykkende lande i verden. Foto: All Over
I Saudi-Arabien må kvinderne ikke køre bil. En af grundene er, at de tiltrækker sig mændenes opmærksomhed, lyder det fra Mohammed Bayea, der kommer fra et af de mest kvindeundertrykkende lande i verden. Foto: All Over

De kører bare rundt i cirkler og oftest uden særlig meget fart på.

Men de saudiarabiske burka-klædte kvinder kommer ikke til radiobilerne i landets forlystelsesparker for at køre stærkt eller bumpe ind i hinanden.

Saudi-Arabien er kendt verden over for at være et af de mest kvindeundertrykkende lande, hvor kvinder skal være dækket fra top til tå, have mandlige værger med, når de opretter bankkonti og ikke må køre bil.

Hader at bumpe ind i hinanden
Og det er netop det sidstnævnte, der gør, at de saudiarabiske kvinder flokkes til radiobilerne i forlystelsesparkerne.

- Jeg kommer her for at køre, siger Joudi al-Omeri fra Saudi-Arabien til det amerikanske medie Wall Street Journal.

- Det er bedre end at bumpe ind i hinanden.

Mediet har været på besøg i det, der er forlystelsesparken Al Shallal Theme Park i kystbyen Jeddahs 'women only'-dag.

På denne dag smider kvinderne de lange rober og iklæder sig vestligt tøj og stort 80'er-hår. På de andre aftener er der adgang for begge køn, og så skal de burkaerne på igen, når der skal køres i radiobilerne.

Ikke uden for forlystelsesparkerne
Selvom flere saudiarabiske mænd ikke har noget problem med at køre i de små mangefarvede biler på den glidende bane, så betyder det ikke, at kvinderne skal have lov til det på lige fod med mænd på de virkelige veje.

- Det er okay, hvis de kører her, siger Mohammed Bayea.

Han er en af dem, der ikke mener, at kvinder bør køre bil af frygt for, at de tiltrækker 'upassende opmærksomhed fra mænd.

- Jeg er en flink fyr. Jeg flirter ikke med kvinder, men det vil andre mænd gøre, lyder begrundelsen.

'Jeg prøver at køre'
Kunstneren Arwa al-Neami har dokumenteret fænomenet i 2014 til et kunstprojekt med det sarkastiske navn 'Never Never Land' .

Hun startede med at filme kvinderne og tage billeder, efter de andre kvinder havde råbt af hende, fordi hun kørte ind i dem i radiobilerne.

- De råbte for eksempel 'lad være med at bumpe ind i mig! Jeg prøver på at køre', fortæller kunstneren til Wall Street Journal.