Ung dansk atlet stoppet i Irland: Havde ikke forældresamtykke

Flere rejsebureauer melder, at en række lande i stigende grad nægter børn og unge indrejse, hvis de rejser alene og ikke kan fremvise en tilladelse til at rejse fra forældrene

En ung atlet fik kun med nød og næppe lov til at rejse ind i Irland, fordi han ikke havde de rigtige dokumenter i form af samtykke fra forældrene med sig. Nu advarer flere rejsebureauer om en stigende tendens. Foto: Niels Christensen/Ritzau Scanpix
En ung atlet fik kun med nød og næppe lov til at rejse ind i Irland, fordi han ikke havde de rigtige dokumenter i form af samtykke fra forældrene med sig. Nu advarer flere rejsebureauer om en stigende tendens. Foto: Niels Christensen/Ritzau Scanpix

Har du oplevet at blive nægtet indrejse på grund af manglende samtykke fra forældre? Kontakt os på mail til 1224@eb.dk eller sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

Tager mindreårige af sted på rejse uden deres forældre med for eksempel en skole eller idrætsklub, kan de risikere at blive nægtet indrejse i visse lande, hvis de ikke medbringer de korrekte samtykker fra forældrene.

Når børn og unge under 18 år rejser alene til udlandet, kræver flere lande i stigende grad nemlig, at barnet eller den unge kan fremvise en tilladelse til at rejse fra forældrene. Reglerne kommer som en overraskelse hos flere rejsebureauer, som har oplevet, at en række lande håndhæver disse regler om samtykke fra forældrene.

Sådan lyder advarslen fra Danmarks Rejsebureau Forening.

En af dem, der er blevet overrasket over håndhævelsen, er Peter Kjærgaard, som er direktør for Holstebro Rejsecenter. En af rejsebureauets kunder blev nemlig stoppet i Irland i december, da han ikke havde medbragt skriftligt samtykke fra sine forældre.

- VI har en fast kunde, som i et enkeltstående tilfælde har valgt at organisere en rejse til Irland, men da de kommer frem, bliver de stoppet og nægtet indrejse, fordi de ikke har en forældreerklæring med.  Det drejer sig om en ung atlet, der rejste med sin træner. Heldigvis lykkedes det dem at snakke sig igennem det, siger Peter Kjærgaard til Ekstra Bladet.

Direktøren fortæller, at atleten og hans træner kontaktede Holstebro Rejsecenter, da de kom hjem fra Irland.

- Det måtte jeg sige til dem: 'Det har jeg sgu ikke hørt om før', og derfor giver vi os til at bore i det og finder ud af, at der faktisk er en stribe lande, som stiller krav om, at unge skal have samtykkeerklæring med, hvis de ikke rejser sammen med deres forældre.

Nu kan flypersonalet nægte at tage imod dine kontanter

'Det kan blive en katastrofe'
Indtil videre gælder indrejsereglerne blandt andet i fem europæiske lande, henholdsvis England, Irland, Belgien, Grækenland og Bosnien-Hercegovina. Der er ikke noget sted, hvor man kan gå hen og se en liste over, hvilke lande der kræver forældresamtykke, og derfor råder Peter Kjærgaard rejsende til at tjekke det enkelte land på Udenrigsministeriets hjemmeside inden afrejse.

- Hvordan kan det være, I ikke har kendt til de her regler før nu?

- Jeg må sige, at i og med vi ikke har hørt om det før, så kan det for mig at se godt være noget, der har været indført i noget tid, men som bare ikke er blevet efterlevet. Det er svært at sige, da vi ikke fra de omtalte landes side har fået besked om, at reglerne er blevet indført, siger Peter Kjærgaard og fortsætter:

- Det kan jo både blive en katastrofe for rejsebureauer og rejsende, hvis de ikke bliver informeret om det. Vi har kun haft det ene eksempel hos os, men det løber mig da koldt ned ad ryggen at tænke på, hvor galt det kunne være gået, hvis vi fx havde sendt et helt fodboldhold afsted.

Direkte i kachotten: Her er det ulovligt at klappe

Flygtninge, trafficking, skilsmissebørn...
Umiddelbart er der ikke nogen sammenhæng mellem de fem europæiske lande, der har reglerne om forældresamtykke, og det er uvist, hvorfor landene er begyndt at håndhæve dem, og hvorvidt det fortsætter.

- Det kan være, det er et tilfælde ud af 1000. At man lige ryger i en stikprøve. Men det kan også være noget, der bliver skaperere og skarpere. Det er ikke til at svare på, men man kan roligt sige, at det er bedst at være på den sikre side, lyder det fra Peter Kjærgaard.

- Hvorfor tror du, der er disse regler om forældresamtykke?

- Det er ikke til at sige. Det kan der være mange forskellige årsager til. Jeg har spekuleret i alt fra uledsaget flygtningebørn, til noget så forfærdeligt som trafficking og til at man vil undgå, at folk rejser væk med skilsmissebørn, men det er meget svært at vurdere, hvad årsagen er, lyder det fra Peter Kjærgaard.

Hos Holstebro Rejsecenter har man nu indført en såkaldt standard-advarsel, når de har rejsende under 18 år, som påpeger, at de skal tjekke reglerne på Udenrigsministeriets hjemmeside. Derudover har de udformet en skitse til en formular, som viser, hvordan forældre kan give samtykke, når deres børn skal rejse alene.

Efter nye bagageregler: Spanien opfordret til at boykotte Ryanair

Omfattende krav
Hos Danmarks Rejsebureau opfordrer man på samme måde som Peter Kjærgaard forældre til at sætte sig grundigt ind i reglerne, som gælder for barnets rejsemål.

- I Danmarks Rejsebureau Forening har vi desværre nogle kedelige eksempler på børn og unge, der er blevet nægtet indrejse, fordi forældrene ikke på forhånd havde udfærdiget et skriftligt samtykke om barnets rejse og angivet navn på den voksne, der havde opsynet med barnet på rejsen, siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureaue Forening, og fortsætter:

- Det er altid forældrene eller den institution, barnet rejser med, som skal sørge for, at disse ting er i orden. Men rejsebureauet har en såkaldt oplysningspligt, der betyder, at de skal oplyse de rejsende om, at der kan gælde særlige regler for indrejse.

Kravene til unges dokumentation varierer afhængigt af destinationen. Som eksempel forlanger man i Storbritannien skriftlig tilladelse fra begge forældre med en fotokopi af deres pas samt kontaktoplysninger. Desuden skal der foreligge oplysninger på kontaktpersonen på destinationen og oplysninger om rejsen.

I både Belgien og Grækenland kræver landene også samtykkeerklæringer, selvom de begge er Schengen-lande, og det samme gør sig gældende for blandt andet Canada, Bosnien-Herzegovina og Irland.

I de særligt ekstreme tilfælde findes der lande, som stiller krav til, at unge under 18 år - ud over skriftlige samtykker fra forældrene - skal medbringe egen fødselsattest samt dødsattest, hvis den ene eller begge forældre er gået bort. Sådan lyder reglerne, hvis en person under 18 år for eksempel rejser uden sine forældre til Sydafrika.

Nu falder hammeren i ferieparadis: Rygning kan ende med fængselsstraf