Ung kvinde blev bidt af hund på ferie: Nu er hun død

En norsk kvinde i 20'erne er død, efter hun blev smittet med rabies på en rejse

Bliver man bidt af en hund, der er smittet med hundegalskab, får man virussen, som man kan risikere at dø af. Foto: Colourbox
Bliver man bidt af en hund, der er smittet med hundegalskab, får man virussen, som man kan risikere at dø af. Foto: Colourbox

For nogle måneder siden var en norsk kvinde i 20'erne på en rejse i Sydøstasien, hvor hun blev bidt af en hund. Nu er kvinden død af den dødelige virussygdom rabies, der også er kendt som hundegalskab, efter hun blev smittet af hunden.

Det skriver BT på baggrund af en artikel fra norske NRK.

I torsdags fik sygehuset, hvor hun blev behandlet, kendskab til, at kvinden var blevet bidt af hunden på rejsen. Lørdag afslørede en prøve, at hun var blevet smittet med rabies, en alvorlig virusinfektion, som kan være dødelig.

Hunde, der opdrættes til at blive til menneskemad i Vietnam, er låst inde i bure. Na Son Nguyen/AP Samfund - 11. sep. 2018 - kl. 20:02 Myndigheder: Stop med at spise hunde

Til trods for at den norske kvinde fik intensiv behandling på sygehuset i Førde, var det for sent, og mandag aften sov hun ind.

- Patienten døde fredeligt med den nærmeste familie ved sin side, oplyser Trine Hunskår Vingsnes, fagdirektør i Helse Førde, til NRK.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Hvad er rabies?

Rabies, eller hundegalskab, er kendt i Danmark, som en virussygdom, der gør hunde, kvæg, flagermus og andre dyr syge, aggressive og til sidst slår dem ihjel. I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus, men sygdommen kan ramme både dyr og mennesker.

Rabies skyldes et virus, som blandt andet i sidste ende angriber nervesystemet, og som udskilles i spyt. Når dyret med rabies bliver sygt, kan det finde på at bide, og mennesker smittes da også oftest ved bid fra hunde, flagermus og aber.

Rabies er med rette frygtet, for når symptomerne begynder nogen tid efter, at man er blevet bidt, kan sygdommen ikke helbredes og ender dødeligt. Heldigvis kan rabies forebygges med vaccine. Også selv hvis man allerede er blevet bidt, findes der som regel meget gode muligheder for ved hjælp af vaccine at forebygge udvikling af sygdommen.

Rabies skyldes virus som i sidste ende angriber og ødelægger hjernevæv. Rabiesvirus er god til at skjule sig for immunforsvaret, så kroppen har svært ved selv at bekæmpe virus.

Når virus efter et bid er kommet fra musklernes nervebaner ind i centralnervesystemet, kopierer virus sig selv hurtigt og spredes til mange dele af hjernen. Der udvikles en hjernebetændelse, og mange af centralnervesystemets funktioner påvirkes. Virus spredes via nervebanerne ud i flere væv i kroppen, blandt andet hud, slimhinder og spytkirtler.

Kilde: Netdoktor

Flere kan være smittet
Kvinden havde sammen med flere andre været på rejse i Sydøstasien, og derfor undersøger de norske sundhedsmyndigheder, om de også kan være blevet smittet.

Se også: Farlig virus hærger: Danske rejsende advares

Bliver man bidt af en hund, der er smittet med hundegalskab, får man virussen, som man kan risikere at dø af.

Rabies forebygges med vaccine, også selvom man allerede er blevet bidt.

43 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere