Venner der rejser sammen former stærkere venskaber

At dele oplevelser med venner gør vores venskaber stærkere og os selv lykkeligere

Oplevelser, der deles med venner, binder jer tættere sammen (Foto: Matt Matches/Flickr)
Oplevelser, der deles med venner, binder jer tættere sammen (Foto: Matt Matches/Flickr)

Allerede fra barnsben, når vi mødes på gaden, i gården, i børnehaven eller i skolegården, former vi venskaber, som potentielt kan følge med os resten af livet.

Verdens længste flyrejser

Og det er fantastisk, for med veninden eller kammeraten, som vi har kendt for evigt, er der ikke så mange dikkedarer. De ved, hvad man vil sige, inden man har sagt det, de forstår, hvorfor man i en bestemt situation, handler som man gør, og ofte gennemskuer de ens følelser, inden man selv gør.

Nu viser det sig, at én ven kan være endnu bedre til alle disse ting. Nemlig den ven, som du har oplevet verden sammen med. Rejser og delte oplevelser former nemlig stærkere bånd. Det viser forskning fra Yale University.

Hvor forskning tidligere har fundet ud af, at socialt samvær har betydning for vores lykke, har denne forskning nu fundet ud, at det også er afgørende, at man foretager sig noget sammen – f.eks. at rejse ud og opleve verden.

– Vores forskning viser, at når mennesker er opmærksomme på den samme behagelige ting – det kan være Mona Lisa eller en sang – på samme tid, bliver oplevelserne vurderet som meget mere behagelige, siger psykologiforsker Erica Boothby fra Yale University til den amerikanske forening for psykologisk forskning, Association for Psychological Science.

Spar 60 procent på trope-billetter

At dele oplevelser er præcist, hvad man gør, når man rejser sammen. Og når unge så uden sammenligning er den gruppe, der oftest rejser med venner, og samtidig også er den gruppe, som oftest opsøger særlige oplevelser på rejsen, så bliver rejser også et fantastisk sted at udvikle venskaber.

Piloter ramt af luftsyge under landing

Forskningen fra Yale så på 23 kvinder og undersøgte deres reaktioner, når de havde en oplevelse sammen med en anden, kontra deres reaktion, når de ikke delte oplevelsen med nogen. Konklusionen var klar.

– En behagelig eller spændende oplevelse, som ikke deles, giver ikke samme glædes-boost, som oplevelsen der deles, siger Erica Boothby.