Verdens ældste flaskepost fundet i Australien

Beskeden i flasken, der blev fundet på en australsk strand, var dateret den 12. juni 1886

Her ses både flasken og brevet, der er 132 år gamle. Foto: Ritzau/Scanpix
Her ses både flasken og brevet, der er 132 år gamle. Foto: Ritzau/Scanpix
Følg Ferie

En 132 år gammel flaskepost er for nyligt blevet fundet på en strand i den australske delstat Western Australia. Det betyder, at det er den ældste flaskepost, der nogensinde er blevet fundet.

Det skriver det australske medie ABC News.

Flaskeposten blev fundet den 21. januar i klitterne på en afsidesliggende strand nord for Wedge Island - cirka 180 kilometer nord for Perth - af en australsk familie.

- Det lignede bare en flot, gammel flaske, så jeg samlede den op, fordi jeg tænkte, at den ville passe godt på min bogreol, siger familiemedlemmet Tonya Illman, som altså blev noget overrasket, da hun fandt ud af, at flasken var mere speciel end først antaget.

I flasken var nemlig et sammenrullet brev, bundet med snor og dateret helt tilbage til den 12. juni 1886. I brevet stod der, at flasken var blevet kastet i havet fra et tysk skib ved navn 'Paula' cirka 950 kilometer fra hvor, Tonya samlede flasken op.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses Tonya Illman og hendes mand, Kim Illman, med det specielle fund i hånden. Foto: Ritzau/Scanpix
Her ses Tonya Illman og hendes mand, Kim Illman, med det specielle fund i hånden. Foto: Ritzau/Scanpix
 

Familiefar begravet levende på stranden

Tørrede papiret i ovnen
Tonyas Illmans mand, Kym Illman, har fortalt BBC, at de 'ingen anelse havde' om, hvad der stod i brevet, før de tog hjem og tørrede papiret i ovnen.

Efterfølgende tog familien Illman flasken og brevet med til 'Western Australian Museum', hvor Ross Anderson, som er assisterende kurator for maritim arkæologi på museet, undersøgte det ældgamle fund.

Han fastslog, at flasken er en hollandsk gin-flaske, som stammer fra midten eller slutningen af det 19. århundrede, og at brevet indeni er skrevet på billigt papir produceret i det 19. århundrede.

Derfor kontaktede han kolleger i både Holland og Tyskland for at få bekræftet sine antagelser om, at flaskeposten er 132 år gammel.

(Artiklen fortsætter under billederne)

Her ses det sammenrullede brev. Foto: Ritzau/Scanpix
Her ses det sammenrullede brev. Foto: Ritzau/Scanpix
 

Her ses brevet. Foto: Ritzau/Scanpix
Her ses brevet. Foto: Ritzau/Scanpix

Troede objekt kom fra det ydre rum: Det var afføring

Skyllet op på land kort efter
Efter at have sammenlignet håndskriften på brevet i flasken med håndskriften i skibet Paulas metereologiske logbog fra den pågældende periode, slog historikerne fast, at flaskeposten reelt er fra sommeren 1886.

- Ekstraordinære fund kræver ekstraordinære beviser. Datoen og koordinaterne (fra skibet, red.) stemmer overens med dem, der står på flaskeposten. Håndskriften er identisk i form af den kursive stil, skrifttype, mellemrum, brug af store bogstaver og nummerering, siger Ross Anderson til det australske medie.

Det estimeres, at flasken blev kastet i den sydøstlige del af Det Indiske Ocean, da skibet Paula sejlede fra Cardiff i Wales til Indonesien, og at flasken højst sandsynligt blev skyllet op på Australiens kyst i løbet af 12 måneder, hvor den altså så har ligget begravet indtil i slutningen af januar i år.

Flasken var angiveligt en del af et 69 år langt videnskabeligt forsøg, hvor tyske skibe smed tusinder af flasker ud i havene rundt om i verden, for at give tyskerne en bedre forståelse af havstrømme. Formålet var at finde de hurtigste sejlruter.

Men selvom der er blevet smidt tusinder af flasker ud, så er det kun 662 af dem, som er blevet fundet igen, og ifølge Western Australian Museum, blev den seneste af dem fundet i Danmark i januar 1934.

Før familiens Illmans fund var den ældste fundne flaskepost lige over 108 år gammel. Familien har nu lånt flaskeposten ud til det australske museum i de næste to år. 

Foto: Ritzau/Scanpix
Foto: Ritzau/Scanpix
 

Mystisk tempelruin dræber dyr: Her er forklaringen

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+