Vi snyder os selv for erstatningsferie

Kun en ud af tre danskere, der ligger syge under ferien, beder efterfølgende om kompensation

Husk at få det dokumenteret, hvis du er syg – også i kortere ferier. Det er nemlig det samlede antal dage, der tæller. (Foto: Flickr/Claus Rebler)
Husk at få det dokumenteret, hvis du er syg – også i kortere ferier. Det er nemlig det samlede antal dage, der tæller. (Foto: Flickr/Claus Rebler)

Skyldes den manglende solbrune kulør på kroppen ikke dårligt sommervejr, men i stedet sygdom, så husk din ret til erstatningsferie.

Alt for mange feriesyge danskere gør nemlig ikke brug af denne ret.

Se også: Her skal pool svæve i ti etagers højde

En undersøgelse, foretaget af Epinion for Deloitte,viser, at kun en tredjedel af de danskere, der har måttet tilbringe hele eller dele af deres ferie i sygesengen, kender til eller gør brug af reglerne om kompensation.

Reglerne har ellers eksisteret i mange år og er ganske klare: Er man syg under sin sommerferie, har man ret til erstatningsferie.

- Reglerne for erstatningsferie er jo soleklare og har eksisteret i mange år, så det er overraskende, at kun en tredjedel af danskerne gør brug af dem, når de er syge under ferien, siger leder af Deloittes Løn Service Maria Bjerg Pedersen.

Svært at bede om
Der kan være flere grunde til, at så få danskere får søgt om erstatningsferie, men for de fleste er det nok, fordi det er svært at bede om de ekstra feriedage, hvis ferien blev ødelagt af sygdom.

Se også: Verdens største krydstogtskib får vilde vandrutsjebaner

Ifølge Maria Bjerg Pedersen oplever mange danskere det som dårlig stil at bede om erstatningsferie, selvom det ellers er deres ret.

- Mange steder ser vi, at der er en usagt forståelse mellem arbejdsgiver og medarbejder om, at sygdom under ferien er noget, man bider i sig uden at få kompensation, siger Maria Bjerg Pedersen.

Undgå stress
Argumentationen bakkes op af Bent Greve, professor ved Arbejdslivsstudier på Roskilde Universitet.

- Der kan være mange, der ikke har lyst til at sige til deres arbejdsgiver, at de har været syge i ferien, eller også mener de måske ikke, at de var syge nok til at bede om den ekstra ferie, siger han og tilføjer:

- Og så er der nok også stadig mange, der enten ikke er klar over reglerne, eller som synes, at omstændighederne omkring reglerne er for besværlige.

Se også: Få en hjemløs til at vise dig London

Bent Greve understreger dog, at du, hvis du er en af de danskere, der har måttet lade strandhåndklædet og badetøjet blive i skabet for i stedet at tilbringe feriedagene i sygesengen, skal du huske at få bedt om din erstatningsferie.

- Det er vigtigt at få holdt sin ferie, så man er frisk og klar på sit arbejde efter ferien, og så man undgår stress senere hen, tilføjer han.

14 kommentarer
Vis kommentarer