Videnskabsmænd vil sælge Tjernobyl-vodka

Snart kan du købe vodka fra Tjernobyl - og det er slet ikke farligt

Der er kun produceret én flaske Atomik indtil videre. Virksomheden bag planlægger at producere 500 flasker mere i år. Foto: The Chernobyl Spirit Company
Der er kun produceret én flaske Atomik indtil videre. Virksomheden bag planlægger at producere 500 flasker mere i år. Foto: The Chernobyl Spirit Company

Vodka kan give slemme tømmermænd. En vodka, som er produceret i Tjernobyl, kan give meget, meget slemme tømmermænd. Det skulle man tro, men sådan forholder det sig faktisk ikke.

Britiske og ukrainske forskere har produceret en vodka med korn og vand fra det radioaktive område omkring atomkraftværket Tjernobyl, og de siger, at det ikke er farligt. Ikke farligere end andet vodka. Det skriver BBC.

Forskerne fra Portsmouth Universitet i England har skabt vodkaen 'Atomik'. Det er første gang, at den almene forbruger får adgang til et produkt, som er produceret i området omkring atomkraftværket.

Se også: Turisterne valfarter til Australiens Tjernobyl: 'Det er direkte tåbeligt'

Holdet, som har skabt vodkaen, er alle forskere, der har arbejdet i zonen omkring Tjernobyl i mange år. Her har de studeret, hvordan jorden er kommet sig efter den fatale atom-ulykke i 1986.

Ikke radioaktivt
En af dem er professor i miljøvidenskab Jim Smith. Han fortæller, at 'Atomik' ikke er mere radioaktivt end andre vodkaer.

- En hvilken som helst kemiker vil fortælle dig, at når du destillerer noget, vil urenhederne blive i affaldsproduktet, siger professor i miljøvidenskab Jim Smith.

Vodkaen er produceret af korn og vand fra området omkring Tjernobyl, som ellers er uegnet for mennesker at bo i.

- Vi spurgte vores venner på Southampton Universitet, som har et fantastisk laboratorie, hvor de analyserer radioaktiv stråling, om de kunne finde noget radioaktivitet i vodkaen. De fandt ingenting. Alt var under grænseværdierne, siger Jim Smith.

Vil donere penge til ofre
Det nyligt oprettede firma Chernobyl Spirit Company er i gang med at planlægge en lille produktion af 'Atomik' i år. 75 procent af overskuddet vil blive doneret til de samfund i Ukraine, som er blevet påvirket af katastrofen.

Selve eksplosionen i Tjernobyls ene kernereaktor dræbte omkring 31 mennesker, mens millioner blev udsat for farlige strålingsniveauer. Det er estimeret, at omkring 200.000 mennesker er døde af helbredsproblemer forårsaget af ulykken.

- Jeg tror, det her er den vigtigste flaske spiritus i verden, fordi den kan hjælpe samfundene i og omkring det forladte område med økonomisk genoprejsning, siger Jim Smith til CNN.

Skal sælges til turister
Der er kun produceret én flaske 'Atomik' indtil videre, men holdet bag håber at kunne lave 500 mere, inden året er omme. De vil sælge flaskerne til turister i det forladte område.

Serie-iværksætteren Martin Thorborg gav kæresten Jannie Buch en tur til Tjernobyl i fødselsdagsgave. Foto: Privat Udland - 8. jul. 2019 - kl. 21:23 Dansk rigmand med vild fødselsdagsgave: - Jeg er lidt skør

Tjernobyl og byen Pripyat har taget imod turister siden undtagelseszonen åbnede for gæster i 2011. Men siden HBO udgav serien 'Chernobyl', som handler om katastrofen, er interessen steget støt, og flere turister valfarter til stedet.

I juli måned underskrev den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky en lov, som gør det muligt at udvikle Tjernobyl og zonen rundt om atomkraftværket til en turistattraktion.

36 kommentarer
Vis kommentarer