Vidste du det? Her er sandheden bag tre af verdens mest kendte turistattraktioner

De er ikoniske og kendt verden over, men der sandheder bag stederne, som du måske ikke kender

Mount Rushmore hylder de første 150 år af Amerikas historie, men der ligger også en anden sandhed bag skabelsen af den enorme skulptur. Foto: AP
Mount Rushmore hylder de første 150 år af Amerikas historie, men der ligger også en anden sandhed bag skabelsen af den enorme skulptur. Foto: AP
Følg Ferie

De tre amerikanske turistattraktioner Mount Rushmore, Frihedsgudinden og Lincoln Memorial er tre ikoniske seværdigheder, som de fleste kender, men historierne bag nogle af verdens mest kendte attraktioner er højst sandsynligt ikke lige så velkendt.

Derfor har det amerikanske tv-selskab PBS taget et kig på sandheden bag nogle af Amerikas ikoniske seværdigheder i programmet 10 That Changed America, og ifølge det australske medie News.com.au, er der en del at fortælle om især de tre ovennævnte attraktioner.

Læs mere herunder:

Mount Rushmore
Den monumentale granitskulptur, Mount Rushmore, der ligger nær Keystone, South Dakota, og som er skabt af Gutzon Borglum, der har dansk oprindelse, repræsenterer de første 150 år af De Forenede Staters historie.

Den 18 meter høje skulptur er formet efter ansigterne på fire tidligere præsidenter - henholdsvis George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln - og har årligt omkring to millioner besøgende.

Men hemmeligheden bag seværdigheden, som mange måske ikke kender, er, at granitskulpturen rent faktisk blev bygget, fordi biler dengang var en ny transportform, og myndighederne i South Dakota ikke troede, at omgivelserne i den amerikanske delstat var sceniske nok til at lokke folk til at køre den vej forbi.

Derfor besluttede de sig for at bygge 'verdens største vejside attraktion', som i første omgang skulle have portrætteret ansigterne af amerikanske helte, men som altså senere hen i stedet udviklede sig til at blive af de fire førnævnte præsidenter.

Fra venstre: George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosevelt og Abraham Lincoln. Foto: AP
Fra venstre: George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosevelt og Abraham Lincoln. Foto: AP
 

Populær turistattraktion har dyster fortid: Børn slagtet i sadistiske menneskeofringer

Frihedsgudinden
Det amerikanske nationalmonument ved indsejlingen til New York Citys havn har mere end fire millioner besøgende om året.

Statuen blev fuldført af den franske billedhugger Frédéric Auguste Bartholdi med hjælp fra Gustave Eiffel og opstillet i 1886.

De fleste ved nok godt, at selve statuen blev skænket til USA af Frankrig, men det er sikkert ikke alle, der kender den 'rigtige' årsag til den fine gave.

De fleste tænker nemlig, at statuen og placeringen af den nær Ellis Island, som er opsamlingsstedet for hundredtusindvis af euroæpiske immigranter, er et symbol på den nye verdens 'gyldne dør' til bedre muligheder for indvandrere.

Men Ellis Island åbnede ikke før i 1892 - altså seks år efter, at Frankrig gav Amerika statuen -, så ifølge tv-programmet skyldes gestussen, at Amerika dengang blev anset for at være 'hjemmet for demokrati og frihed', hvorimod Frankrigs demokrati var tæt på at bryde sammen, og at de franske myndigheder derfor sendte det gigantiske symbol på frihed til magtfulde Amerika som en slags stikpille og skjult besked til de franske borgere.

- Det er altså først langt senere, at statuen også begyndte at symbolisere en ny start for immigranter, lyder det i programmet ifølge News.com.au.

Frihedsgudinden i februar 2017 med et kæmpe banner, hvor der står: 'Flygtninge er velkomne'. Foto: Vitória Londero/AP
Frihedsgudinden i februar 2017 med et kæmpe banner, hvor der står: 'Flygtninge er velkomne'. Foto: Vitória Londero/AP

Populære turistattraktioner: Her skal du stå længst tid i kø

Lincoln Memorial
Mindesmærket i Washington D.C. er opført til minde om USA's 16. præsident, Abraham Lincoln, og har blandt andet lagt scene til flere berømte taler - heriblandt Martin Luther Kings 'I Have a Dream'-tale i 1963.

Abraham Lincoln var præsident under borgerkrigen i 1861-1865 og er kendt for at være ansvarlig for slaveriets ophævelse, men på trods at dette er der stort set ingenting ved Lincoln Memorial, som nævner slaveriet.

Det er - ifølge tv-programmet - fordi, at budskabet bag mindesmærket var, at 'borgerkrigen var bror mod bror, og nu er vi forsonet', og at der derfor ikke var behov for at nævne slavetiden.

- Det var først langt senere, at mindesmærket blev en platform for borgerrettighedsbevægelsen, siger journalisten i tv-programmet.

Ifølge programmet var det nemlig først i 1939, da operasangerinden Marian Anderson blev nægtet at synge i koncertsalen 'Constitution Hall' i Washington, fordi hun var afroamerikaner, at mindesmærket begyndte at blive brugt af borgerrettighedsbevægelser.

Den afroamerkanske operastjerne valgte nemlig at synge en koncert på trapperne af mindesmærket, da hun blev afvist af den berømte koncertsal.

Og senere hen, da Martin Luther King indtog trapperne med sin verdenskendte tale, begyndte mindesmærket for alvor at blive associeret med borgerrettigheder.

- Det vigtige tema i denne sammenhæng er, at uanset hvad man associerer en specifik seværdighed med, så kan det altid ændre sig med tiden. Samfundet ændrer sig hele tiden, selvom konstruerede bygninger og attraktioner bliver stående, hvor de altid har gjort.

Martin Luther King under sin berømte tale ved Lincoln Memorial den 28. august, 1963. Foto: AP
Martin Luther King under sin berømte tale ved Lincoln Memorial den 28. august, 1963. Foto: AP

Overvurderede seværdigheder: Den lille Havfrue er spild af tid

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind